Netwerk: De robotman

14-06-2005 21:00 14-06-2005 21:00

Arie Slob reageert in Netwerk op de ontwikkelingen rond chip-implantaten.

Een drankje in een discotheek kun je tegenwoordig afrekenen via een chip in je arm. Een oplossing voor iedereen die zonder geld op stap wil. Maar er is nog veel meer mogelijk. Wordt de mens in de toekomst bestuurd door computers? Netwerk gaat op zoek naar de voordelen en de gevaren van dit soort chip-implantaten.
 
VIP-chip
De Baja Beach Club in Rotterdam had een tijdje geleden de primeur: een chip in je arm. Met de zogenaamde VIP-chip kunnen bezoekers zich identificeren en hun drankjes betalen. Een onderhuidse portemonnee dus, voor de ‘fun’. Vooralsnog is dat in ons land de enige toepassing van onderhuidse chips.
 
Medisch gebruik
In de VS gaf de American Food and Drug Administration afgelopen november goedkeuring aan het medisch gebruik van onderhuidse chips, de zogeheten ‘VeriChip’. Op die chip kunnen medische gegevens worden opgeslagen. Het personeel van ziekenhuizen kan zo snel informatie over de patiënt krijgen.
 
Nieuwe markt
Producenten van chips zien een nieuwe markt. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de chips worden gebruikt voor identificatie op veiligheidsgevoelige locaties zoals vliegvelden.
 
Chipsons
In Netwerk een reportage over de mogelijkheden, onmogelijkheden en gevaren die het gebruik van chips met zich mee kan brengen. Onder meer een interview met een Amerikaans gezin dat sinds drie jaar een chip heeft geïmplanteerd. In de VS worden ze ook wel de Chipsons genoemd.
 
Cyborgs

Ook een gesprek met professor Kevin Warwick, professor in de cybernetica. “Wij zijn in staat om intelligente machines te maken. Om cyborgs (robotmannen, red.) te creëren, die deels mens zijn en tot veel grotere intellectuele prestaties in staat zijn dan de mens,” zegt Warwick in Netwerk.

Privacy

In de studio een gesprek met het College bescherming persoonsgegevens. Want hoe zit het eigenlijk met de privacy van burgers en het mogelijke misbruik van gegevens?

Verslaggeving: Erwin Otten en Marjan Moolenaar

Video: smalband / breedband (windows media player)

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari