Publieke Omroep geen eenheidsworst

donderdag 16 juni 2005 17:32

ChristenUnie presenteert Krenten in de pap, notitie over toekomst Publieke Omroep
 
Onder de titel Krenten in de pap – Over de rol van de Publieke Omroep in een veranderend medialandschap publiceerde de ChristenUnie vandaag een lange termijnvisie op de toekomst van de Publieke Omroep. Het standpunt van het kabinet laat vooralsnog op zich wachten. Mediawoordvoerder Arie Slob: “De uitdaging voor de omroepverenigingen is om zich in het nieuwe bestel beter te profileren en meer werk te maken van hun identiteit. De Publieke Omroep mag geen eenheidsworst worden”. De omroepen moeten zich vooral gaan richten op informatie en opinie, kunst en cultuur. Amusement is geen doel op zich, maar vooral ondersteunend.  Slob: “De Publieke Omroep als geheel moet weer van iedereen en voor iedereen worden. Er is alleen toekomst met het accent op identiteit en pluriformiteit”.
 
De omroepverenigingen moeten accepteren dat zij met een duidelijk profiel minder kijkers bereiken, maar het gaat de ChristenUnie om de Publieke Omroep als geheel: “Het is de primaire taak van de omroepen om hun eigen doelgroepen te bereiken. Het is de uitdaging om dat in zo’n vorm te doen, dat het ook een breder publiek aanspreekt”. Het vaste budget voor programma’s die de identiteit versterken moet een groter deel uitmaken van het budget voor de omroepverenigingen.
 
De ChristenUnie kiest voor het nieuwe bestel overduidelijk voor de bestaande omroepverenigingen. Arie Slob: “Het is helemaal niet nodig om het huidige bestel op z’n kop te zetten. De bestaande omroepen hebben een maatschappelijke en toetsbare verankering”. De overheid moet wel stimuleren dat bevolkingsgroepen zich organiseren. De ChristenUnie ziet niets in de beweging om van omroepenverenigingen elkaar beconcurrerende productiebedrijven te maken.
 
[file=19]
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari