Marnix van St.-Aldegonde-stichting valt verkeerd bij ChristenUnie

22-06-2005 18:28 22-06-2005 18:28

Bron: Algemeen Dagblad

Naam denktank Nawijn omstreden

Door Bas van Sluis

Ook de nieuwe naam van de denktank van Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn (LPF) en Filip Dewinter - Marnix van St. Aldegonde-stichting - ligt onder vuur. De ChristenUnie gebruikt deze naam ook en heeft een jurist ingeschakeld.

Nawijn en de omstreden Belgische politicus Dewinter wilden eergisteren in het voormalige huis van Pim Fortuyn een initiatief lanceren voor hun verdere politieke samenwerking onder de naam Willem van Oranje. De Rijksvoorlichtingsdienst stak daar - wegens het directe verband met het Koningshuis - op het laatste moment een stokje voor. Het duo week in de haast uit naar de naam Marnix van St. Aldegonde, componist van het Wilhelmus en burgemeester van Antwerpen (1583-1585).

Maar de ChristenUnie neemt daar geen genoegen mee. Tot voor kort was de Marnix van St. Aldegonde-stichting het wetenschappelijk bureau van de RPF, die vijf jaar geleden opging in de ChristenUnie. De huidige leider van de partij, André Rouvoet, was vijf jaar de directeur van deze stichting. ,,De ChristenUnie geeft nog steeds boeken en commentaren uit onder de naam Marnix van St. Aldegonde-stichting. Wij vrezen dat er verwarring kan ontstaan als Nawijn met zijn nieuwe denktank onder dezelfde naam politieke ideeën ventileert'', aldus de woordvoerder van Rouvoet.

Hilbrand Nawijn maakt zich weinig zorgen over de dreigende juridische stappen. ,,Moeten ze vooral doen. Ik wil er geen ruzie over. We wachten het af'', aldus het Kamerlid.

Nawijn zit toch al in een turbulente week. Het Kamerlid overweegt uit de LPF-fractie te stappen wegens de ruzie over zijn samenwerking met Dewinter. Hij overlegt de komende dagen met adviseurs over zijn politieke toekomst in de LPF-fractie. Daar had deze partij ook zelf al op aangedrongen. De hele fractie verwerpt Nawijns soloactie waarbij hij in het vroegere huis van Pim Fortuyn een denktank oprichtte. Fortuyn wilde volgens de LPF niks met Dewinter te maken hebben.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari