Initiatief voor huursubsidie voor woningen op water

04-07-2005 12:57 04-07-2005 12:57

Huurders van woonboten en andere woningen op water moeten in de toekomst recht krijgen op huursubsidie. Als het aan PvdA, CDA en ChristenUnie in de Tweede Kamer ligt, worden de regels voor huursubsidie verruimd.

Op dit moment komen huurders van woningen die niet op vaste grond staan niet in aanmerking voor huursubsidie. Tweede-Kamerleden Verdaas (PvdA), Van Hijum (CDA) en Slob (ChristenUnie) vragen minister Dekker (VROM) de wettelijke mogelijkheden hiervoor te creëren en de exacte gevolgen van die aanpassing in kaart te brengen. Als zij niet wil meewerken, komen de Kamerleden waarschijnlijk met een eigen voorstel.
 
De aanleiding voor het initiatief is een project in Zwolle, de stad waar de drie Kamerleden wonen. Voor een boot met vernieuwende woningen voor starters kon geen huursubsidie worden verkregen, omdat de appartementen niet met de grond zijn verankerd. De prijzen van de woningen, waarmee een nijpend tekort aan starterswoningen werd opgelost, werden daardoor hoger dan gewenst.
 
 “Innovatieve woonprojecten worden gestimuleerd en ‘wonen op water’ is een hot issue. Dan is het onvoorstelbaar dat je bestaande regelingen zoals de huursubsidie niet beschikbaar maakt voor woningen op water. Bovendien moeten mensen met een smalle beurs ook op water kunnen wonen”, zegt Co Verdaas. “Dat de woningen wel aan andere regels moeten voldoen, zoals voorschriften uit het Bouwbesluit, spreekt voor zich.” De regeling kan de woningbouwproductie ook verhogen. Woningen op water zijn doorgaans snel gerealiseerd en kunnen daarmee bijdragen aan het verkleinen van het woningtekort

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari