Zwolse Kamerleden zetten huurwet naar hun hand

dinsdag 05 juli 2005 16:44

Bron: Zwolse Courant/De Stentor

door SERGE WESTERDIEP

ZWOLLE - Opnieuw doen de drie Zwolse Tweede Kamerleden van zich spreken. Een lokale kwestie - de woonboot voor Zwolse studenten in het Zwarte Water - biedt nu soelaas voor woonbootbewoners in het hele land. Zij kunnen straks in aanmerking komen voor huursubsidie.

Co Verdaas (PvdA), Eddy van Hijum (CDA) en Arie Slob (ChristenUnie) trekken - ondanks hun verschillende politieke achtergrond - regelmatig gezamenlijk op. Een paar weken geleden gingen ze bijvoorbeeld op winkelpromenade de Diezerstraat gedrieën het debat aan met passanten over nut en noodzaak van het referendum over de Europese Grondwet.

Voordeel van de samenwerking is dat de gezamelijke fracties van Verdaas, Van Hijum en Slob een Kamermeerderheid hebben. En dat levert binnenkort enkele honderden woonbootbewoners in het hele land, maar op termijn wellicht nog veel meer Nederlanders voordeel op. De drie Zwolse Kamerleden zorgen er namelijk voor dat iemand die woonruimte op het water huurt binnenkort ook in aanmerking komt voor huursubsidie. Tot nog toe was dat niet het geval.

De Zwolse Kamerleden werden met dat probleem geconfronteerd in hun eigen woonplaats. Vorig jaar bleek dat verhuurder SWZ geen huursubsidie aan kon vragen voor de studenten die in de nieuwe studentenboot in het Zwarte Water gingen wonen. Dat scheelt behoorlijk in de huurprijs. Maar minister Dekker vlooide de wet erop na en constateerde dat alleen huizen op het vaste land voor een tegenoetkoming in de kosten in aanmerking komen.

Via een artikel in deze krant pikten de drie Kamerleden de kwestie op, en stelden terstond vragen aan minister Dekker. Vervolgens kwam een nauwelijks bevredigend antwoord. Daarop zetten Verdaas, Van Hijum en Slob gezamenlijk de schouders onder de kwestie. Met als resultaat dat hun fracties nu achter hun voorstel staat om woonboten 'gewoon' onder de huursubsidieregels te laten vallen. 'Deze week sturen we een brief naar de minister', zegt Co Verdaas. De wetswijziging is belangrijk, omdat uitbreiding van het aantal (huur)woningen in dit land - dringend gewenst - nu ook op het water een impuls kan krijgen. 'Dit dossier geeft heel duidelijk aan dat je als regionaal Kamerlid dus wel degelijk een verschil kan maken, op kwesties die lokaal beginnen', zegt Verdaas. 'Zeker als je dat gezamenlijk doet.'

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari