Twee voor twaalf voor visserijvloot

vrijdag 08 juli 2005 23:36

Arie Slob vraagt waarom minister niks doet om dreigend drama te voorkomen 

Een groot aantal vissers kwam afgelopen zaterdag op Urk bijeen voor crisisberaad, want de positie van de vaderlandse visserijvloot wankelt. Het zijn met name de hoge olieprijzen die de vissers de das om doen. De ChristenUnie benadrukt dat er sprake is van een ernstige situatie. Arie Slob: “De economische resultaten in de kottersector zijn belabberd en de minister doet er niks aan, terwijl zijn collega’s in onze buurlanden wel bereid zijn hun visserijvloot te steunen. Dat snap ik niet. Als deze nijpende situatie nog langer duurt, wacht veel vissers een faillissement”. De woordvoerder van de ChristenUnie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan minister Veerman.

Veerman heeft als verantwoordelijk minister voor de visserij al herhaaldelijk aangegeven dat hij niks aan de situatie wil doen. Arie Slob is verbaasd: “De minister wil in het najaar met een langetermijnvisie voor de Nederlandse visserij komen, maar als hij nu niks doet is die visie helemaal niet meer nodig”. Slob bepleit maatregelen voor de korte termijn en verwijst naar de stappen die andere landen zetten: “In Frankrijk is de overheid al bijgesprongen en in België, Engeland en Spanje is er overleg gaande om tot een overgangsmaatregel te komen. Waarom kan dat in Nederland niet?”

De woordvoerder van de ChristenUnie maakt zich ook zorgen over de acties die door de vissers zijn aangekondigd als er op de korte termijn geen maatregelen worden genomen. De vissers dreigen onder meer met een blokkade van de Nieuwe Waterweg. Slob: “Een overheid moet natuurlijk niet buigen voor dreigementen, maar de actiebereidheid maakt duidelijk dat het water de vissers aan de lippen staat. Ik hoop dat minister Veerman beseft dat het geen vijf voor twaalf meer is: het is twee voor twaalf!”

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari