Laat je niet inpakken door liberalisme

vrijdag 26 augustus 2005 21:25

Rouvoet bepleit op Christelijk Sociaal Congres bijbelse invulling verantwoordelijkheid

“Het begrip verantwoordelijkheid heeft in de christelijk-sociale traditie altijd sterk de  lading gehad van onderlinge verantwoordelijkheid en zorg voor elkaar”, aldus André Rouvoet tijdens het Christelijk Sociaal Congres in Doorn. “Het gemak waarmee de eigen verantwoordelijkheid vandaag wordt opgevoerd als rechtvaardiging van bezuinigingen moet ons te denken geven”. Rouvoet meent dat de liberale agenda van individualisering en marktwerking de christelijk-sociale visie op een gezonde samenleving overstemt. Hij citeerde Abraham Kuyper: “Al wie Christen is, moet zich tegenover het liberalisme plaatsen”.

De sociale kwestie van 2005 is dat we de menselijke maat uit het oog zijn verloren. Dat is  het thema van het Christelijk Sociaal Congres. Naast André Rouvoet sprak o.a. ook Karien van Gennip, staatssecretaris van Economische Zaken.
 
Rouvoet bepaalde de 280 congresdeelnemers bij de beroemde rede ‘Het sociale vraagstuk en de Christelijke religie’ van Kuyper tijdens het eerste Christelijk Sociaal Congres in 1891. Kuyper onderstreepte daarin de noodzaak van maatschappelijke vernieuwing door het christelijk geloof. Rouvoet: “Ik snak soms naar die radicaliteit”. De fractievoorzitter van de ChristenUnie betoogde dat de sociale kwestie in 1891 de aanleiding vormde voor de christelijke politiek om een optredende overheid te eisen, omwille van de bijbelse gerechtigheid. Daarentegen is de sociale kwestie in 2005 een gevolg van een – óók door de christelijke politiek verlangde – terugtredende overheid, primair omwille van de financierbaarheid. Rouvoet: “Verantwoordelijkheid dragen is óók impopulaire en pijnlijke beslissingen durven nemen, wanneer de sanering – gezondmaking – van de samenleving daarom vraagt. Maar de opgave voor iedereen die zich geïnspireerd weet door het bijbelse spreken over gezonde verhoudingen, is het bevorderen van de gerechtigheid en het bestrijden van (sociaal) onrecht. Dat geldt voor individuele christenen net zo goed als voor maatschappelijke organisaties, politieke partijen en een kabinet”.
 
Lees de speech:
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari