Turkije moet mond houden over Cyprus

woensdag 31 augustus 2005 19:02

Bron: www.nu.nl
 
DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, VVD, SP, Christenunie en SGP eist dat Turkije een verklaring van vorige maand intrekt dat het EU-lidstaat Cyprus niet erkent. Gebeurt dat niet, dan kan op 3 oktober niet begonnen worden met onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Dat bleek woensdag in een debat in de Tweede Kamer.

Op 29 juli verklaarde de Turkse premier Erdogan dat de ondertekening van een douaneverdrag met de Europese Unie geen erkenning van de Republiek Cyprus inhoudt. Deze verklaring is bij verschillende EU-landen én een meerderheid van de Tweede Kamer in het verkeerde keelgat geschoten. Een kamermeerderheid wil dat Turkije de verklaring intrekt.

Klik hier met de rechtermuisknop om afbeeldingen te downloaden. Om uw privacy te beschermen, is het automatisch downloaden van deze afbeelding van internet verhinderd.
Minister Bot van Buitenlandse Zaken gaat niet zo ver. Voor hem is van groter belang dat Turkije zich houdt aan het douaneverdrag met de EU en Cypriotische schepen toelaat tot Turkse havens. Bot kreeg alleen de steun van oppositiepartijen Pvda en Groenlinks. Wel zei Bot dat Turkije 'een groot probleem' heeft als het land de verklaring van de Europese Unie over de erkenning van Cyprus tegenspreekt.
 
De VVD en het CDA interpreteren de woorden van Bot scherp. "Wij geven die verklaring en Turkije moet z'n mond houden, anders gaan we niet onderhandelen", aldus Van Baalen. Ook de Europese Commissie drong daar op aan. De ministers van Buitenlandse Zaken van de 25 EU-landen zullen naar verwachting donderdag tijdens hun informele beraad in het Verenigd Koninkrijk zelf een verklaring aannemen die de Turkse verklaring van vorige maand afwijst.
 
Cyprus is sinds 1 mei vorig jaar EU-lid. Maar Turkije wil niets weten van de Grieks-Cypriotische regering en heeft in het noorden van het eiland nog 35 duizend troepen gelegerd. Noord-Cyprus wordt sinds 1974 door Turkije bezet. Cyprus heeft woensdag gedreigd het begin van de onderhandelingen over een Turkse toetreding tot de Europese Unie te blokkeren als de unie volgens Cyprus niet adequaat reageert op de weigering van Turkije om Cyprus te erkennen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari