Troonrede niet concreet

dinsdag 20 september 2005 15:25

Waardering voor toegankelijke opzet en persoonlijke noot koningin in Troonrede. 

De Troonrede bevat weinig concreet nieuws. Dat is de conclusie van de ChristenUnie. André Rouvoet: “Prinsjesdag is toch de dag waarop de koningin – volgens de Grondwet – de voornemens van de regering bekendmaakt, maar nu wreekt zich dat veel beleidsvoornemens al zijn uitgelekt. Nu blijkt ook dat de minister-president met zijn persconferentie toch veel gras voor de voeten van de koningin heeft weggemaaid”. Rouvoet ziet een opmerkelijk verschil tussen de Miljoenennota en de Troonrede: “Na het goede nieuws in de Miljoenennota dat is uitgelekt, klinkt hierin niet door dat het beter wordt voor de mensen. Dat zal voor veel mensen in het land een teleurstelling zijn”. 
 
Het verschil in toonzetting roept vragen op. Rouvoet: “Welke benadering doet nu meer recht aan de werkelijkheid? Het positieve verhaal over koopkrachtverbeteringen en lastenverlichting of het verhaal over de lange adem die nodig is om het effect van de bezuinigingen te zien?”
 
Rouvoet  is positief over de verandering in de opzet van de Troonrede: “De opzet is thematischer en de tekst is toegankelijker. Dat mag een prestatie genoemd worden”. Ook is hij blij met de persoonlijke noot van de koningin in verband met haar regeringsjubileum.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari