De mensen zijn niet gek

dinsdag 20 september 2005 15:26

Verbazing over verdwenen doemscenario’s en verrassing over lastenverlichting. 
 
De ChristenUnie is blij dat het kabinet weer ruimte ziet voor lastenverlichting. André Rouvoet: “Dat is goed nieuws voor de mensen die in de afgelopen jaren forse klappen hebben gekregen”. Maar er is ook verbazing. “De dramatische ingrepen van de voorgaande jaren zijn gerechtvaardigd met het doemscenario van de vergrijzing. Is die dreiging nu ineens verdwenen? De mensen zijn niet gek. Ik ben bang dat het inzetten van smeergeld in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ons niet zal helpen bij het herstellen van de vertrouwensbreuk”, aldus Rouvoet in een reactie op de Miljoenennota.
 
Rouvoet vraagt zich af of het kabinet de ernst van de situatie vorig jaar te zwaar heeft aangezet of nu te luchthartig is: “In beide gevallen wordt eerder het wantrouwen dan het vertrouwen van de mensen gevoed”. Volgens de fractievoorzitter van de ChristenUnie is herstel van vertrouwen de grote opgave waar de politiek voor staat: “Het vertrouwen van de burger in de politiek en van de consument in de economie, kortom: het vertrouwen van gewone mensen dat het weer de goede kant op gaat met Nederland. Daarom is de titel van onze tegenbegroting: Groeien in vertrouwen”.
 
De ChristenUnie meent dat het kabinet met de Miljoenennota de spade niet diep genoeg steekt en geen adequaat antwoord geeft op de fundamentele problemen in de samenleving. Rouvoet: “Als het erop aan komt is geld geen bindmiddel en komt het bij herstel van vertrouwen aan op zaken als het bevorderen van de sociale samenhang,  gedeelde waarden en vertrouwenwekkend leiderschap”. Hij mist een inspirerend visioen, een integrale samenlevingsvisie: “Als het goed is, is het overheidsbeleid, óók het financieel-economische, een vertaling van die visie; te vaak lijken nu maatregelen te worden getroffen zonder dat er zo’n visie op de samenleving aan ten grondslag ligt”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari