ChristenUnie zet in op verduurzaming visserij

woensdag 26 oktober 2005 17:18

Arie Slob roept banken op maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. 
 
De ChristenUnie wil € 10 miljoen extra investeren in verduurzaming van de visservloot en innovatie van vistechnieken. Dat bleek vandaag tijdens de behandeling van de begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
 
In de tegenbegroting “Groeien in vertrouwen” heeft de ChristenUnie al gepleit voor extra investeringen in verduurzaming – zoals de ontwikkeling van een ‘groene’ kotter – en in innovatie van vistechnieken – zoals de pulskor. Arie Slob: “Deze € 10 miljoen is hard nodig om met name onze Noordzeevisserij klaar te stomen voor de toekomst. Daarom heb ik een amendement ingediend waarmee dit bedrag wordt vrijgemaakt voor de visserij”.
 
Garantiefonds
De ChristenUnie maakt zich zorgen over de nijpende financiële situatie in de kottersector.  Na jaren van quotumkortingen doet nu de hoge olieprijs de visserijsector de das om. Minister Veerman trekt voor de lange termijn € 38 miljoen uit voor een sanering van de kottervloot, maar heeft voor de korte termijn nog geen maatregelen genomen. Arie Slob: “Als er op de korte termijn geen overbruggingsmaatregelen worden genomen, gaan er heel wat vissers kopje onder en dat mag natuurlijk niet gebeuren”. De ChristenUnie denkt aan het instellen van een garantiefonds ter overbrugging van deze zware periode. Zowel het kabinet als de aan de visserij gelieerde bankinstellingen moeten daarin hun verantwoordelijkheid nemen.
 
Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari