Vragen over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur

20-10-2005 11:18 20-10-2005 11:18

Vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur.

Vragen van het lid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) aan de minister voor Ontwikkelingssamenwerking over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur.
  1. Bent u op de hoogte van het feit dat het geweld in de West-Soedanese regio Darfur de laatste twee maanden sterk is toegenomen, getuige de aanval op een vluchtelingenkamp[1], de dood van twee vredessoldaten van de Afrikaanse Unie[2] en vele andere incidenten?[3]
  2. Onderkent u het risico dat door de toegenomen onveiligheid de hulpverlening, met name in afgelegen gebieden, onder druk komt te staan?[4]
  3. Welke acties hebt u de afgelopen maanden ondernomen om de veiligheid van medewerkers van ngo’s in Darfur te bevorderen?
  4. Ziet u nog mogelijkheden om de veiligheidssituatie in Darfur in het algemeen en van hulpverleners in het bijzonder te verbeteren? En bent u bereid om deze mogelijkheden te benutten?

[1] Trouw, 30 september jl., “VN: tientallen doden bij aanval op kamp in Darfur”.
[2] Trouw, 10 oktober jl., “Rebellen in Darfur doden twee vredessoldaten”.
[3] NRC Handelsblad, 3 oktober jl., “Afrikaanse Unie hard over rol van milities Darfur”; de Volkskrant, 11 oktober jl., “AU: situatie in Darfur loopt uit de hand”.
[4] Nederlands Dagblad, 14 september jl., “West-Darfur onveiliger voor hulpverleners”; Novum, 28 september jl., “VN: toename geweld in Darfur bedreigt hulpverlening”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari