ChristenUnie wil rode kaart voor Europa

dinsdag 08 november 2005 19:23

Europese Grondwet is definitief van de baan. Geen redding via achterdeur.
Hoe moet het nu verder met Europa? De rol van de nationale parlementen moet worden versterkt. Daarom stelt de ChristenUnie voor om van de gele kaart procedure een rode kaart procedure te maken. André Rouvoet: “Dan kunnen de nationale parlementen verhinderen dat Brussel zich bemoeit met zaken die we heel goed zelf kunnen regelen”.

Rode en gele kaartEuropese Grondwet is definitief van de baan. Geen redding via achterdeur.
 
Hoe moet het nu verder met Europa? De rol van de nationale parlementen moet worden versterkt. Daarom stelt de ChristenUnie voor om van de gele kaart procedure een rode kaart procedure te maken. André Rouvoet: “Dan kunnen de nationale parlementen verhinderen dat Brussel zich bemoeit met zaken die we heel goed zelf kunnen regelen”. De crisis waarin de Europese Unie verkeert, duidt de fractievoorzitter van de ChristenUnie als een integratiecrisis. “Die kunnen we te boven komen ons nu eerst te bezinnen op de toekomst van Europa. Dat kan op basis van het Verdrag van Nice. Daarna kunnen we de nodige reparaties doorvoeren. Rode draad moet zijn: geen verdere machtsconcentratie in Brussel en een grotere vinger in de pap voor de nationale parlementen”.  
 
De ChristenUnie stelt vast dat er verkapte pogingen worden ondernomen om de Europese Grondwet alsnog in te voeren. Rouvoet wil daar niks van weten: “De Europese Grondwet is definitief van de baan. Het getuigt niet van respect voor de kiezers om nu via de achterdeur een reddingspoging te ondernemen”.
 
Wie is er verantwoordelijk voor het vinden van een uitweg uit de crisis? Rouvoet: “De Europese Raad moet deze bezinningsperiode aangrijpen om een antwoord te vinden op alle fundamentele vragen en een koers uitzetten. Europa is nu zelf aan zet. Er is nu geen behoefte aan nationale discussies, maar aan leiderschap. Europa moet nu zelf het vertrouwen van de burgers terugwinnen”.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari