Rouvoet: wat heeft Cruyff dat ik niet heb?

maandag 07 november 2005 19:41

Bron: Trouw
 
Logo Cruijff Foundation(Novum) - Fractievoorzitter André Rouvoet (ChristenUnie) wil weten wat Johan Cruyff heeft, dat hij en Tweede Kamerleden Kees Vendrik (GroenLinks) en Ferd Crone (PvdA) niet hebben. Rouvoet vindt het 'curieus' dat een motie van Kamerleden door het kabinet naast zich neer wordt gelegd en dat vervolgens na opmerkingen van een oud-voetballer wordt besloten het schenkingsrecht af te schaffen.

Hoewel Rouvoet zijn vraag als grap presenteerde, liet hij weten dat hij het vreemd vindt dat uitlatingen van een bekende Nederlander blijkbaar zwaarder wegen dan de wens van Kamerleden. Hij vroeg daarover opheldering van staatssecretaris van Financiën Joop Wijn (CDA). Rouvoet pleitte in 2003 al voor afschaffing van het schenkingsrecht. Het schenkingsrecht is een percentage dat de ontvanger over de waarde van een gift moet betalen. Hij wilde door afschaffing van deze heffing vooral liefdadigheidsinstellingen begunstigen.

Volgens Wijn was hij al langer bezig met de afschaffing van het schenkingsrecht, maar werd door Cruyff het 'momentum' gecreëerd om de beslissing 'erdoor te krijgen'. Wijn moest daarnaast nog een manier vinden om het verlies aan inkomsten door de afschaffing te compenseren. Hij vond een oplossing in een verhoging van de kansspelbelasting.

Rouvoet stelde zijn vraag tijdens een debat over belastingmaatregelen in 2006. Daar werd Wijn gesproken over onder meer de ouderenkorting en de kinderkorting.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari