ChristenUnie: Actie TMF slaat aan

10-11-2005 11:12 10-11-2005 11:12

Bron: Nederlands Dagblad

Kamermeerderheid wil bezinning op pornoclips

van onze redactie politiek

DEN HAAG - In de Tweede Kamer gaan steeds meer stemmen op om iets te doen aan de stroom 'seksistische' videoclips op muziekzenders als MTV, TMF en The Box. Kinderen zouden een vertekend beeld krijgen van seks, doordat vrouwen in de liedjes voortdurend worden afgeschilderd als ,,sletjes die uit zijn op seks''.

Een Kamermeerderheid van CDA, PvdA en ChristenUnie wil dat de muziekzenders zich bezinnen. De ChristenUnie heeft vorige week al opgeroepen de muziekzenders via hun adverteerders onder druk te zetten. De partij wil vooralsnog geen verbod op de clips, maar bepleit een breed maatschappelijk debat waarbij ook de zenders zich moeten verantwoorden.

De Kamerleden maken zich zorgen over de veroordeling van elf minderjarige jongens uit Rotterdam wegens een groepsverkrachting van minderjarige meisjes. Volgens hun advocaten waren de jongens op het idee gebracht door videoclips op muziekzenders.

PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, die bij TMF al in discussie ging over de clips, krijgt nu steun van zijn partijgenoot Martijn van Dam. Ook dit Kamerlid stelt dat het ,,naïef'' is om te denken dat de muziek- en beeldcultuur geen invloed heeft op jongeren. ,,In de meeste hiphop-nummers is geweld tot norm verheven en wordt een verwrongen beeld opgeroepen van seks. Jongeren zijn altijd al beïnvloed geweest door de popcultuur. In de grote steden zie je nu dat jongens die voorbeelden uit de clips navolgen'', vindt PvdA'er Van Dam, zelf het jongste Kamerlid.

Er bestaat voor muziekzenders al een 'kijkwijzer'. Clips met veel bloot en geweld mogen pas 's avonds laat worden uitgezonden. ,,Maar die kijkwijzer functionert helemaal niet'', aldus Van Dam. ,,Het gaat al lang niet meer om de beelden zelf. Het gaat om de beeldvorming die ook in gekuiste clips wordt uitgedragen: dat van stoere mannen in de getto, die geweld romantiseren en met geld alles kunnen krijgen wat ze willen, en dan vooral vrouwen. Dat beeld wordt de hele dag uitgezonden. Sommige kinderen zijn daar vatbaar voor.''

Ook Van Dam is niet voor een verbod. ,,Zolang er geen wetten worden overschreden, moet de overheid niet ingrijpen. Maar ik wil dat de muziekzenders hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Ze verdienen veel geld met die clips. En ook de makers moeten zich eens afvragen waar ze mee bezig zijn. Veel van die clips komen uit de Verenigde Staten, maar Nederlandse rappers verlagen zich tot hetzelfde niveau.''

Ook het CDA wil iets doen aan de 'seksclips'. Kamerlid Joop Atsma wil wettelijk regelen dat de muziekbranche niet langer zelf kan bepalen voor welke leeftijdsgroep een clip geschikt is. Dat moet voortaan vooraf worden beoordeeld door een onafhankelijk instituut, vindt het CDA.

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari