Rijk onderschat risico’s vaargeul

vrijdag 04 november 2005 13:59

Kamerlid ChristenUnie ontevreden over beantwoording vragen Westerschelde
Minister Peijs (CDA, Verkeer en Waterstaat) onderschat de risico’s van de veiligheid op de Westerschelde. Dat vindt Kamerlid Slob van de ChristenUnie.

Bron: Provinciaals Zeeuwse Courant
 
Kamerlid ChristenUnie ontevreden over beantwoording vragen Westerschelde
door Ernst Jan Rozendaal
 
DEN HAAG - Minister Peijs (CDA, Verkeer en Waterstaat) onderschat de risico’s van de veiligheid op de Westerschelde. Dat vindt Kamerlid Slob van de ChristenUnie.
 
Hij noemt de beantwoording van zijn vragen naar aanleiding van het vastlopen van het containerschip Fowairet ontluisterend. „Elk gevoel voor urgentie ontbreekt.“ Slob verbaast zich vooral over de laconieke reactie van het Rijk op de Eindrapportage Rampenbestrijding Westerschelderegio. Daarin wordt geconstateerd dat gemeenten rond de Westerschelde onvoldoende zijn toegerust om adequaat te reageren op een ernstige ramp.

De eindrapportage was in mei klaar. Nadat eerst de PZC erover had gepubliceerd, werd het rapport landelijk nieuws toen het met gevaarlijke stoffen geladen containerschip Fowairet in september vastliep op de Westerschelde.

De minister heeft de Tweede Kamer deze week gemeld dat zij verwacht binnen twee maanden een reactie op het rapport te kunnen geven. Eind volgend jaar zijn dan concrete voorstellen te verwachten voor verbeteringen van de rampenbestrijding naar aanleiding van aanbevelingen in de eindrapportage.

Ontluisterend

Slob: „Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vijf maanden nodig gehad om met het ministerie van Binnenlandse Zaken te overleggen over de aanbiedingsbrief van de eindrapportage. Dan pas is er een afspraak voor de overhandiging en over twee maanden komt een inhoudelijke reactie. Vervolgens geeft ze aan eventuele maatregelen over een jaar te verwachten zijn. Dat is een ontluisterend antwoord.“

Slob dringt aan op een apart debat over de veiligheid op de Westerschelde, omdat hij geen genoegen neemt met wat Peijs daarover aan de Tweede Kamer schrijft. ,,Ze zegt: we doen al heel veel, er is wat uitgebaggerd en zo, de statistieken vallen ook mee, maar de werkelijkheid is dat zich op de Westerschelde aanvaringen en bijna-aanvaringen voordoen van schepen met een enorme omvang en een mogelijk gevaarlijke lading. Dat kan een behoorlijk grote ramp opleveren. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat we de risico’s kenden en niets hebben gedaan. Iedereen weet dat in het geval van veiligheid elke seconde telt. Als er dan een rapport ligt waarin een realistisch scenario wordt geschetst van de grote risico’s, kun je niet op je handen gaan zitten.“

Zeescheepvaart

Het ChristenUnie-Kamerlid wil ook een principiële discussie over de zeescheepvaart op de Westerschelde. „Is de rivier wel toegerust op steeds grotere schepen? België bagatelliseert de problemen in het Nederlandse deel van de Westerschelde. Ik heb best oog voor economische belangen, maar ik maak ze niet ondergeschikt aan veiligheidsbelangen. Daarom heeft onze fractie ook grote twijfels bij de voorgenomen verdieping.“

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari