Debat volksgezondheid: Denktijd abortus en notitie straatcultuur

vrijdag 11 november 2005 09:42

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie politiek

Geen garantie op denktijd abortus

DEN HAAG - Staatssecretaris Ross-van Dorp (Volksgezondheid) vindt het nog te vroeg om te bevestigen dat de zorgvuldigheidseisen van de abortuswet gehandhaafd blijven. Ze zei dat gisteren tijdens de behandeling van haar begroting.

ChristenUnie-Kamerlid Rouvoet vindt die reactie van de staatssecretaris ,,niet geruststellend''. Er woedt momenteel een discussie over de vijf dagen bedenktijd die vrouwen in acht moeten nemen nadat ze bij de arts om een abortus hebben gevraagd. Waarschijnlijk is er een politieke meerderheid om die vijf dagen uit de wet te halen.

In het regeerakkoord van het kabinet-Balkenende II is echter vastgelegd dat ,,handhaving van de zorgvuldigheidsnormen bij zwangerschapsafbreking gewenst is, waarbij bijzondere aandacht dient te worden besteed aan het voorhouden van alternatieven, waaronder adoptie.''

In het Kamerdebat wilde Ross-van Dorp niet naar die afspraak verwijzen. Aanstaande maandag wordt de lang verwachte evaluatie van de Wet afbreking zwangerschap aan de bewindsvrouw aangeboden. Het kabinet reageert daar begin 2006 op.

Straatcultuur

De bewindsvrouw komt binnenkort met een notitie waarin ze ingaat op de problematiek van de 'straatcultuur'. Die cultuur kan mede onder invloed van de muziekzenders TMF en MTV leiden tot groepsverkrachtingen. Een Kamermeerderheid wil dat de overheid daar strenger tegen optreedt.

De PvdA pleit voor een ,,offensief tegen de straatcultuur''. SGP'er Van der Vlies vroeg gisteren via een motie om een ,,plan van aanpak''. Hij wil meer faciliteiten voor opvoedingsondersteuning en maatregelen om de ,,platvloerse en vrouwonvriendelijke'' manier waarop de muziekzenders met seksualiteit omgaan, te bestrijden.

De staatssecretaris gaf aan geen extra geld te hebben voor opvoedingsondersteuning. Wel staat ze sympathiek tegenover de wensen van de Kamer. In de notitie die ze de Kamer zal sturen, zet ze op een rijtje wat het kabinet wil doen om de straatcultuur en de daaruit voortkomende verwrongen kijk op seksualiteit effectief tegen te gaan. Ze zal daarbij in overleg treden met haar collega's Van der Hoeven (Onderwijs) en Van der Laan (Mediazaken).

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari