Overlevende Schipholbrand zat wel in isoleercel

11-11-2005 18:16 11-11-2005 18:16

ZEIST - Een van de overlevenden van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol is na zijn overplaatsing naar een detentiecentrum in Zeist wel degelijk in een isoleercel terechtgekomen. De Nigeriaan Oye Adepeju heeft er vijf dagen om onduidelijke redenen opgesloten gezeten. Dat zei een "geschokt" Tweede Kamerlid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) vrijdag nadat ze in Zeist een bezoek aan hem had gebracht.

Bron: www.nu.nl

Foto SchipholbrandZEIST - Een van de overlevenden van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol is na zijn overplaatsing naar een detentiecentrum in Zeist wel degelijk in een isoleercel terechtgekomen. De Nigeriaan Oye Adepeju heeft er vijf dagen om onduidelijke redenen opgesloten gezeten.

Dat zei een "geschokt" Tweede Kamerlid Huizinga-Heringa (ChristenUnie) vrijdag nadat ze in Zeist een bezoek aan hem had gebracht. Ze gaat de ministers Donner (Justitie) en Verdonk (Vreemdelingenzaken) opheldering vragen over de manier waarop Adepeju is opgevangen na het drama. Tijdens het spoeddebat over de kwestie benadrukte Donner donderdagavond opnieuw dat er "voor zover ik weet" geen isoleercel is gebruikt.

Matrasje

Volgens Huizinga bestaan er drie verschillende verhalen waarom de Nigeriaan in de isoleercel is gezet, waar alleen een matrasje op de grond lag met een niet al te fris kussen. Tegen de familie is gezegd dat dat is gebeurd wegens cellentekort. De advocaat kreeg te horen dat zijn cliënt er zat ter observatie. Volgens Adepeju zelf heeft een verpleegkundige gezegd dat hij in een isoleercel zat, omdat hij een grote mond had gegeven, aldus Huizinga.

Volgens Donner zijn er vier gedetineerden in een "observatiecel" geplaatst "mede in verband met hun eigen veiligheid". Maar van een observatiecel is volgens het Kamerlid in dit geval geen sprake, onder meer omdat de deur op slot zat. Adepeju zegt bovendien dat hij in de vijf dagen slechts drie keer is bezocht door een arts of verpleegkundige.

Intake

Ook andere beweringen van de Nigeriaan en zijn familieleden stroken volgens Huizinga niet met wat de ministers hebben beweerd. Zo stelde Donner donderdagavond dat alle betrokkenen een intake hebben gehad en daarbij medisch zijn beoordeeld. Bij de opvang in Zeist konden ze bovendien de eerste twee dagen na de brand onbeperkt bellen.

Maar volgens Huizinga heeft Adepeju geen intakegesprek en nazorg gehad. Ook heeft hij niet kunnen bellen, omdat hij in de isoleercel zat. Van geestelijke verzorgers heeft hij ook niets gemerkt. "Ik ben er kapot van", zei de politica nadat ze de Nigeriaan samen met familieleden van hem had bezocht. "Het komt niet overeen met wat Donner en Verdonk hebben verklaard. Waarom is iemand na zo'n traumatische gebeurtenis in een isoleercel geplaatst?"

Bezoek

De familie van Adepeju, die een kindje van drie maanden heeft, mag een keer per week op bezoek komen. De Nigeriaan zat op Schiphol-Oost in afwachting van zijn uitzetting. Later vrijdag brengen leden van de vaste Kamercommissie van justitie een gezamenlijk bezoek aan Kamp Zeist.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari