CDA machteloos tegenover D66

zaterdag 12 november 2005 17:55

Christen-democraten hebben belang bij een grote en sterke ChristenUnie

André Rouvoet snapt er niks van dat premier Balkenende de voortzetting van het centrum-rechtse kabinet van CDA, VVD en D66 nu al tot inzet van de verkiezingen van 2007 heeft gemaakt: “Nu al levert hij zich uit aan de liberalen van de VVD en de libertijnen van D66. Dat maakt het CDA volslagen machteloos tegenover de profileringsdrang van met name D66. Het CDA heeft belang bij een grote en sterke ChristenUnie”. Tijdens het partijcongres in Lunteren verwees de politiek leider in dat verband naar het sociaal beleid, maar óók naar de aanstaande evaluatie van de abortuswet: “De staatssecretaris wilde mij deze week niet garanderen dat de afspraken in het regeerakkoord over de zorgvuldigheidsnormen gehandhaafd zullen blijven. Betekent dit dat het CDA bezwijkt voor de druk van de abortusklinieken en de coalitiegenoten?”

Rouvoet plaatste vooral kritische kanttekeningen bij de hervormingsagenda van het kabinet: “Het kabinet gooit verantwoordelijkheden over de schutting in de hoop dat er aan de andere kant iemand klaarstaat om ze op te vangen. Daarom gaan we ook niet zomaar akkoord met de WMO, waarin allerlei voorzieningen van een verzekerd recht een gunst van de gemeente worden”.
 
De soms scherpe kritiek van Rouvoet op het kabinetsbeleid is geen linkse oppositiepraat: “Ik heb het al eerder gezegd: wij voeren geen oppositie tegen het kabinet, maar vóór een christelijk-sociaal beleid”. Dat verpakte de politiek leider in een boodschap aan het adres van zijn PvdA-collega: “Laat dat ook helder zijn voor Wouter Bos, die zich – met een schuin oog naar de Tweede-Kamerverkiezingen en de daaropvolgende formatie – echt rijk rekent door de ChristenUnie al vanzelfsprekend in één adem te noemen met een linkse coalitie van PvdA, GroenLinks en SP”. 
 
Zie ook:
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari