Methadon na brand Schiphol, overlevende in isoleercel

zaterdag 12 november 2005 07:51

Bron: Nederlands Dagblad

van onze redactie politiek

DEN HAAG - Gedetineerden die de brand in het cellencomplex hebben overleefd, kregen vlak na hun overplaatsing methadon aangeboden. De artsen gingen ervan uit dat ze verslaafd waren, maar dat waren ze niet. Dat zeggen verschillende advocaten van de gedetineerden.

Het ministerie van justitie zegt niet te weten of overlevenden van de brand methadon aangeboden kregen. Volgens een woordvoerder is het niet ongebruikelijk dat het middel in detentiecentra op medische indicatie wordt verstrekt aan verslaafden of gedetineerden die al in een methadonprogramma zitten.

ChristenUnie-Kamerlid Tineke Huizinga is er niet gerust op dat de overlevenden van de brand op Schiphol-Oost goed worden opgevangen. Het kabinet beweert dat de opvang wel goed is geregeld.

Huizinga bezocht gisteren twee keer het detentiecentrum in Zeist. Een keer met de familie van de Nigeriaan Oye Adepeju en 's middags met een Kamerdelegatie. Voor het bezoek samen met de familie van Oye had ze zich eerder deze week al aangemeld. Daarbij is haar niet gevraagd of ze Kamerlid was. De Nigeriaan vertelde haar dat hij wegens een ,,grote mond'' vijf dagen in een isoleercel is gezet met slechts een matje en een kussentje. Tegen zijn familie werd verteld dat Oye in die cel werd gezet wegens ,,ruimtegebrek''. De advocaat van de Nigeriaan werd meegedeeld dat zijn cliënt voor medische observatie in die cel zat.

Bij het formele bezoek van de Kamercommissie van Justitie vertelde de leiding dat de Nigeriaan op medische gronden in de isoleercel was geplaatst.

Kamerlid Huizinga wil dat de regering die tegenstrijdige verklaringen tot op de bodem uitzoekt. ,,Ik neem geen genoegen met het antwoord dat de leiding van het detentiecentrum zegt dat het op medische gronden was. Waar komen al die verhalen vandaan? Minister Donner riep ons als Kamerleden op met namen te komen. Dat doe ik nu.''

Huizinga gaat schriftelijke vragen stellen en komt zo nodig na volgende week op de kwestie terug bij de begrotingsbehandeling van Justitie.

Terugblikkend op haar werkbezoeken zegt het Kamerlid dat het gaat om een ,,heel aangrijpend iets''. Dat geldt volgens haar al de problematiek van de afgewezen asielzoeker in het algemeen. Deze man kan zijn papieren uit Nigeria niet rond krijgen en moet terug, terwijl zijn vrouw net is bevallen. Daar overheen komt dan nog zo'n brand. ,,Ik ben erachter gekomen dat het goed opvangen van slachtoffers van zo'n brand en het in een detentiecentrum opsluiten van uitgeprocedeerden heel moeilijk is. Dat bijt elkaar.''

Om die reden heeft Huizinga er met de fracties van GroenLinks, PvdA en SP ervoor gepleit deze bijzondere groep vreemdelingen in reguliere opvangcentra op te nemen waar meer zorg en begeleiding is. ,,Het gaat immers niet om criminelen. Deze man heeft niks verkeerds gedaan, behalve dat hij zijn identiteit niet kan aantonen.''

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari