D66 tegen pardon voor 'oude' groep asielzoekers

woensdag 23 november 2005 23:58

Bron: www.nu.nl

DEN HAAG - D66 is niet van plan steun te geven aan een nieuwe motie van de linkse oppositiepartijen voor een specifiek pardon voor de 'oude' groep asielzoekers. Dat zei Tweede Kamerlid Van der Laan woensdag tijdens de begrotingsbehandeling van Justitie in een reactie op het voorstel van de SP, dat wordt gesteund door de PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie.

Van der Laan werd daarop keihard aangevallen. Kamerlid De Vries (PvdA) wees de D66-woordvoerster erop dat de leden van D66 zich onlangs tijdens een congres wel degelijk voor zo'n pardon hadden uitgesproken. Maar volgens Van der Laan heeft het D66-congres dat niet zo bedoeld.

Het gaat er volgens haar om echt iets te doen voor deze mensen en dat betekent dat het traject voor hun asielprocedure snel wordt afgewikkeld. Ze benadrukte daarom niet opnieuw moties voor een pardonregeling te steunen als die toch geen Kamermeerderheid halen.

Lezen

De Vries vroeg zich af of de leden van D66 dan niet kunnen lezen en niet wisten waar ze hun hand dan voor hebben opgestoken. Hij meende dat dit precies de kloof tussen de politiek en burgers aangeeft.

Kamerlid Rouvoet van de ChristenUnie kaatste de bal later weer terug naar de PvdA. Hij wees erop dat de kans op een breed pardon voor asielzoekers enkele jaren geleden tot verdriet van D66 en de ChristenUnie toen afkaatste op de PvdA. De sociaal-democraten onthielden in de nadagen van Paars-II hun cruciale steun aan een motie hiervoor. "Het leek me goed voor de geschiedschrijving om dit nu nog eens te melden", aldus Rouvoet.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari