Netwerk: Tineke Huizinga over Rita Verdonk

maandag 05 december 2005 21:18

Portret van Rita Verdonk

Verslaggeving: Yoka van Eck en Wilfred Scholten en Anna Stienstra

Video: smalband / breedband (windows media player)

Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken. Haar beleid roept bij veel mensen heftige emoties op. Voorstanders noemen haar duidelijk, sterk en moedig. Tegenstanders vinden Verdonk juist hard en kil. In Netwerk een portret van de minister met o.a. bijdragen van Tineke Huizinga, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie.

Lastige portefeuille

In het Kabinet Balkenende II heeft minister Verdonk ongetwijfeld de lastigste portefeuille. Haar beleid is niet onomstreden. Vooral het besluit om 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten, riep veel weerstand op. Zo vergeleek Jan Pronk het uitzetten van de uitgeprocedeerden met deportatie. Ondanks alle kritiek zette Verdonk haar beleid door.

Bijnaam

Vanwege haar schijnbaar onbuigzame opstelling heeft ze het imago van een keiharde en kille dame gekregen. Aan dat beeld heeft ze haar bijnaam ‘IJzeren Rita’ te danken.

Populair

Haar voorstellen stuiten vaak op felle kritiek, maar toch is Verdonk de populairste minister van het huidige kabinet. Dat is een goede illustratie van hoe men naar de minister kijkt. Je bent voor of tegen haar: een middenweg lijkt er niet te bestaan.

Felle reacties

Dat haar beleid tot felle reacties leidt, heeft Verdonk aan den lijve ondervonden. Zo werd ze vorig jaar door actievoerders besmeurd met ketchup en eind september werd ze door een kraker in haar gezicht gespuugd toen ze met haar gezin door een winkelstraat in Amsterdam liep.

Portret

In Netwerk komen politici en bekenden van Verdonk aan het woord. Ze schetsen een beeld van de minister en praten over het harde imago dat haar blijft achtervolgen.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari