D66 maakt de dienst uit in kabinet

dinsdag 03 januari 2006 19:55

André Rouvoet concludeert dat CDA en VVD zich laten inpakken door D66
André Rouvoet reageert verbaasd op een interview met Lousewies van der Laan (D66) in Frontaal Naakt, een liberaal internetmagazine: “Als het waar is dat D66 in het kabinet zoveel macht heeft als Lousewies van der Laan suggereert, dan concludeer ik dat CDA en VVD zich laten inpakken”.

André Rouvoet concludeert dat CDA en VVD zich laten inpakken door D66
 
André Rouvoet reageert verbaasd op een interview met Lousewies van der Laan (D66) in Frontaal Naakt, een liberaal internetmagazine: “Als het waar is dat D66 in het kabinet zoveel macht heeft als Lousewies van der Laan suggereert, dan concludeer ik dat CDA en VVD zich laten inpakken”. Van der Laan bevestigt dat D66 een antireligieuze agenda heeft en beweert dat de discussie over Intelligent Design niks oplevert, omdat haar partij dat in het kabinet blokkeert. Rouvoet: “In 2003 koos het CDA ervoor om met D66 de ziel van paars binnen te halen in het kabinet. Daarvoor krijgen de christen-democraten nu de rekening gepresenteerd”.
 
In Zichtbaar en relevant – Parlementair Jaarboek ChristenUnie 2003-2004, dat deze week is verschenen, publiceerde Rouvoet fragmenten uit zijn dagboekaantekeningen van de kabinetsformatie 2003. Hij is daarin kritisch over het CDA, dat nog vóór de VVD koos voor samenwerking met D66 in plaats van de ChristenUnie: “Pikant is dat de informateurs benadrukken dat zij nog niet in staat zijn om de conclusie te trekken dat de combinatie met D66 zicht biedt op ‘een vruchtbare samenwerking’. Het CDA is dus echt te vroeg geweest met z’n keuze”.
 
D66 was in 2003 nodig om een kabinet van CDA en VVD aan een meerderheid te helpen en buit die positie nu uit. Rouvoet: “Ik kan me niet voorstellen dat het CDA daar blij mee is. D66 is klein, maar heeft in deze positie veel invloed. Kijk naar de kwestie Afghanistan, waarin Balkenende, Kamp en Bot zich door D66 in een onmogelijke positie hebben laten manoevreren. Het is voor het CDA van cruciaal belang dat de ChristenUnie de rol kan spelen die D66 nu speelt, want anders gaat het mis. Het CDA heeft een sterkere ChristenUnie nodig. Dat blijkt nu en dat maakt een stem op de ChristenUnie in 2007 niet alleen een principiële, maar ook een heel strategische keuze…”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari