Sportbijbel is positief getuigenis

20-01-2006 13:33 20-01-2006 13:33

Bron: Reformatorisch Dagblad
 
Regioredactie
 
GENEMUIDEN - Ex-profvoetballer Bert Konterman zal op 3 februari in de sporthal d’Overtoom in Genemuiden de zogeheten Sportbijbel overhandigen aan vertegenwoordigers van sportverenigingen in de gemeente Zwartewaterland.
 
De overhandiging betekent de start van de verkiezingscampagne van de ChristenUnie in Zwartewaterland. Bij de overhandiging zullen ook ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob en marathonschaatser Jan Maarten Heideman aanwezig zijn. „Een Sportbijbel is een Nieuwe Testament in de vertaling van Het Boek waarin achterin verwijzingen staan wat je moet doen als je goed presteert of als je juist vaak op de reservebank zit”, legt plaatselijk ChristenUnie-voorzitter Henk Schra desgevraagd uit.
 
Een voorbeeld kan Schra echter niet geven. „Ik heb juist mijn eigen exemplaar aan de voetbalvereniging van Hasselt uitgeleend.”
De ChristenUnie heeft begin januari alle tachtig sportverenigingen in de gemeente aangeschreven met de vraag of zij aanwezig willen zijn. Daarop hebben er nog niet veel gereageerd, maar Schra wijt dit aan het feit dat de besturen nog niet hebben vergaderd. „We gaan ze allemaal opbellen en hopen dat er toch zeker twintig zullen komen.”
 
Als ze alle tachtig komen, „zal dat een behoorlijke hap uit ons verkiezingsbudget van in totaal 6000 euro zijn”, denkt Schra. „Een Sportbijbel kost 9,95 euro en we moeten Konterman ook nog betalen.”
 
Konterman is een ex-profvoetballer die woont in het naburige Rouveen. Hij komt namens de stichting Sportwitnesses, die evangeliseert onder sporters.
 
Voorwaarde voor het verkrijgen van de Sportbijbel is wel dat de sportverenigingen een eigen accommodatie hebben waar ze de Bijbel kunnen neerleggen. Schra: „In kantines kan iemand die veel op de reservebank zit, misschien wel worden geplaagd met: Moet je die Bijbel maar ’s lezen. Dan kan het toch zijn dat zo iemand ’s avonds dat inderdaad doet.”
 
Titel van de Sportbijbel is ”Meer dan overwinnaars”. „Dit komt op u als sporter misschien wat arrogant over, maar wij zijn ervan overtuigd dat ook u een winnaar kunt worden”, aldus de ChristenUnie in de brief aan de sportverenigingen. Daarin belooft de partij ook een Fair Play-prijs voor de sportvereniging met de minste gele de rode kaarten of met de minste schade door vernielingen. „Zo kan in elke kantine en op elk veld getoond worden dat sporten meer is dan winnen.”
 
Vindt u niet dat u met de overhandiging van de Sportbijbel meedoet aan sportverdwazing?
Schra: „Uiteraard niet. Hier wordt op zondag niet gevoetbald. Het gaat echt om amateursport. Bovendien gaat 80 à 90 procent van de sporters in Zwartewaterland naar de kerk.
Het komt wel eens voor dat er op een sportveld dingen gebeuren die niet kunnen, vloeken bijvoorbeeld. Met de Sportbijbel willen we een positieve invalshoek kiezen.”
 
Probeert u niet met de Sportbijbel 10 à 20 procent niet-kerkelijken te bereiken?
„Dat is niet de opzet. Dan ligt het er te dik bovenop. Maar we hopen natuurlijk dat het wel gebeurt. Dat is het onderliggende doel.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari