De lokale overheid op het welzijnspad
zaterdag 06 april 2002 16:45
Op het terrein van het welzijnsbeleid kan de overheid verschillende rollen vervullen: voorwaardenscheppend, stimulerend, regisserend, participerend of zelfs (mede) uitvoerend. Binnen en buiten de ChristenUnie worden de begrippen ‘voorwaardenscheppend’ en ‘stimulerend‘ vaak gebruikt en gekoesterd. Zo komt de verhouding tussen overheid en particulier initiatief het beste tot uiting. De overheid erkent immers de verantwoordelijkheid van de burgers voor het welzijn van henzelf en hun naasten. Dan krijgt het particulier initiatief ruim baan, ook voor het bepalen van het eigen beleid.
Ook al zijn de instellingen afhankelijk van de subsidie van de gemeente, in de bovenstaande visie mag de overheid dat zilveren koord niet gebruiken om een zo groot mogelijke greep op de welzijnsinstellingen te krijgen. Toch is de rol van de gemeentelijke overheid in de laatste jaren aan wijziging onderhevig. De gemeente wordt geconfronteerd met en door de burgers aangesproken op maatschappelijke problemen die om een antwoord vragen, ook in de vorm van aanpassing van het welzijnsbeleid of wijziging van het aanbod. De gemeente gaat daarom vaker vanuit een rol van regisseur in gesprek met de beleidsmakers en uitvoerders in het welzijnsveld. Vaak stelt de gemeente zich dan niet boven, maar tussen de gesprekpartners in: de participerende overheid, wat aansluit bij de interactieve beleidsvorming die momenteel in zwang is. In het kader van deze bijdrage ga ik niet verder in op de voor- en nadelen van interactieve beleidsvorming, maar zal ik eerst vooral aandacht vragen voor de actievere rol die de gemeente inneemt.
De overheid als regisseur
Van de gemeente wordt verwacht dat zij een welzijnsbeleid ontwikkelt waardoor haar burgers tot ontplooiing kunnen komen. Dat is ook een taak die de gemeente in de Welzijnswet heeft gekregen. In het licht van de maatschappelijke problemen van deze tijd is dat geen gemakkelijke opgave. Neem bijvoorbeeld het jeugdbeleid. Om deze problemen effectief aan te pakken is een samenhangend en integraal beleid nodig. Niet alleen moeten de activiteiten van tal van instellingen en initiatieven op elkaar worden afgestemd, ook moeten witte vlekken worden ingevuld. Dan kan de gemeente niet volstaan met een afwachtende houding, door slechts te bepalen welke activiteiten wel of niet voor subsidie in aanmerking komen. De gemeente kan door de rol van regisseur op zich te nemen in samenspraak met alle belanghebbenden (inclusief de doelgroep!) komen tot een inventarisatie van problemen en oplossingen. Uiteraard kan de gemeente bij de vaststelling van het beleid uitspreken welke oplossingsrichting wordt gekozen, maar daarmee is er nog geen uitvoering van dat beleid. Daarvoor heeft de gemeente de betrokken instellingen hard nodig. Als de wensen van gemeente en particulier initiatief samenvallen is er geen probleem, maar wat als er onvoldoende initiatieven vanuit de burgerij zijn of er gaten vallen in de uitvoering? De oplossing is dan niet dat de gemeente zich zelf met de uitvoering moet belasten of daarmee bemoeienis moet hebben. Natuurlijk moet een gemeente als het particulier initiatief tekortschiet ook zelf haar verantwoordelijkheid nemen. Maar dat zal vanuit onze visie op het welzijnsbeleid altijd terughoudend moeten gebeuren en ook dan is het zaak zoveel mogelijk burgers daarbij te betrekken en te mobiliseren. De inzet van de overheid zal echter gericht moeten blijven op de verantwoordelijkheid van de burgers en het primaat van het particulier initiatief. Daarom dient het instrumentarium van de stimulerende overheid nieuw leven te worden ingeblazen.
Kader voor stimulerend beleid
De gemeente Bunschoten maakte in de jaren tachtig naam met haar welzijnsnota. Daarin was vastgelegd dat te subsidiëren activiteiten niet in strijd mochten zijn met Gods Woord. Die norm was in de ogen van de Kroon als ‘zuiver godsdienstige norm’ niet toelaatbaar. Nadat toenmalig minister Brinkman op kamervragen van GPV-fractievoorzitter G.J. Schutte antwoordde dat 'aan de Bijbel ontleende normen’ wel degelijk een plaats mochten hebben in het subsidiebeleid, maakte Bunschoten daar meteen werk van. De Tien Geboden werden vertaald naar concrete normen die in de subsidieverordening werden vastgelegd. Activiteiten die daarmee in strijd zijn komen niet voor subsidie in aanmerking. De werking van deze criteria is echter dat alleen activiteiten die niet stroken met het gemeentelijk beleid worden uitgesloten van subsidiëring. Bij de totstandkoming van de nieuwe welzijnsnota werd echter geconstateerd dat er op de gebieden van het jeugd- en cultuurbeleid en de welzijnszorg (ouderen, allochtonen, sociaal niet-actieven, etc.) lacunes in het aanbod waren of dreigden te ontstaan. Hoe kan enerzijds het particulier initiatief worden gestimuleerd om deze lacunes te vullen en anderzijds deze initiatieven zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de normering van het gemeentelijk welzijnsbeleid?
In de Nota Welzijnsbeleid 2000 is de doelstelling als volgt geformuleerd:
“Het welzijnsbeleid van de gemeente Bunschoten voorziet in het bevorderen van de ontplooiing van gaven en talenten die ten goede komen aan de waardevolle ontwikkeling van de samenleving.” De discussie bij de welzijnsplannen van de gemeente richtte zich uiteraard op het begrip waardevol, dat niet objectief valt in te vullen. Dat hoeft ook niet want welzijnsbeleid is niet waardevrij: elke zichzelf respecterende gemeente zal in haar beleid aan moeten geven wat waardevol wordt geacht.
In Bunschoten werd daarvoor de volgende verklaring in de welzijnsnota opgenomen.
1. de bevordering van de zelfredzaamheid en/of het verminderen of opheffen van belemmeringen voor de ontplooiing van gaven en talenten;
2. de ontwikkeling en de ontplooiing van jongeren;
3. de bevordering van gemeenschapsvoorzieningen op het gebied van cultuur en educatie, jeugdwerk en zorg die voor iedereen zonder onderscheid bruikbaar zijn;
4. het behoud en herstel van normen en waarden die breed in de plaatselijke gemeenschap (behoren) te worden gedragen, als daar zijn:
· de handhaving van het recht;
· het opkomen voor zorgvuldig (openbaar) taalgebruik;
· bevordering van de zondag als publieke rustdag;
· eerbiediging van het wettige gezag (o.a. overheid en ouders);
· versterking van de positie van het gezin;
· bescherming van al het menselijk leven en in het bijzonder het meest kwetsbare in onze samenleving;
· bevordering van de volksgezondheid en het milieu;
· handhaving van de openbare orde en de goede zeden;
· bescherming van openbare en particuliere eigendommen.
Vervolgens werden door de raad een drietal stimuleringsbudgetten beschikbaar gesteld voor extra activiteiten voor jongeren-, voor cultuur- en voor zorgactiviteiten. Bepaald werd dat initiatieven op deze beleidsvelden die passen binnen de doelstelling van het welzijnsbeleid voor (extra) subsidie in aanmerking komen. Zo functioneert de goede wet van onze God als richtinggevend kader voor de ontwikkeling van welzijnsactiviteiten.
Stimuleren of faciliteren
Elke gemeente wordt geconfronteerd met de vraag of zij bepaalde activiteiten wil stimuleren of niet. Een activiteit die niet strookt met de uitgangspunten van het welzijnsbeleid behoort niet te worden gestimuleerd. Zo heeft de gemeente Bunschoten in het beleid met betrekking tot de kinderopvang vastgelegd dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor het organiseren van kinderopvang voor hun kinderen. Zij bepalen zelf wat zij een goede opvang vinden en dienen dat in principe zelf te bekostigen. Het (via gemeentelijke subsidies) stimuleren van het gebruik van kinderopvangvoorzieningen gebeurt dus niet. Nu is kinderopvang een maatschappelijk verschijnsel dat aan geen gemeente voorbijgaat. Niet alleen wordt via het rijksbeleid het gebruik van kinderopvang sterk gepropageerd en gestimuleerd, maar de uitwerking van het sociaal economische beleid van achtereenvolgende kabinetten is dat kinderopvang zelfs voor ouders die dat niet verkiezen een economische noodzaak wordt. Over vrijheid gesproken! Iedere gemeente wordt dus geconfronteerd met een behoefte aan kinderopvang, terwijl de burgers de gemeente ook aanspreken op het feit dat ze over rijksbudgetten beschikt om kinderopvang mogelijk te maken. Daarnaast zijn kwaliteitseisen vastgesteld die door de gemeente moeten worden bewaakt.
De gemeente Bunschoten heeft daarvoor in de nota Kinderopvang geconstateerd dat onderscheid gemaakt moet worden tussen een toezichthoudende rol, de faciliterende rol en een (beperkte) stimulerende rol.
· De toezichthoudende rol richt zich met name op de bewaking van de kwaliteit van de accommodaties. De kindercentra dienen te voldoen aan de minimale kwaliteitseisen op het gebied van o.a. deskundigheid, hygiëne, veiligheid die voortvloeien uit de wettelijke regelgeving;
· De faciliterende rol wordt ingevuld door het op aanvraag beschikbaar stellen van de rijksmiddelen voor kinderopvang. De gemeente vervult hierbij geen initiërende rol; initiatieven voor uitbreiding van bestaande voorzieningen of de start van nieuwe voorzieningen worden overgelaten aan het particulier initiatief. De faciliterende rol krijgt ook vorm door eventuele gemeentelijke ondersteuning op het gebied van huisvesting van nieuwe voorzieningen of het uitbreiden van bestaande voorzieningen;
· Een beperkte stimulerende rol vervult de gemeente in het mogelijk maken van kinderopvang ten bate van kinderen voor wie kinderopvang noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden in het gezin, zoals éénoudergezinnen. Te denken valt aan inkoop van kindplaatsen. (Overigens voert de gemeente geen stimulerend beleid met betrekking tot vrijwillige arbeidsparticipatie van vrouwen met schoolgaande kinderen).
Zo is de positie van de gemeentelijke overheid die principieel een andere keuze maakt helder gemarkeerd, terwijl de uitvoering van de taken die van hogerhand aan de gemeente zijn toebedeeld, wel degelijk plaatsvindt.
ChristenUnie en kinderopvang
Bij discussies in eigen kring over het kinderopvangbeleid merk ik dat vaak afstand wordt genomen van de subsidiering van kinderopvang, vanwege principiële redenen. Ook recente rapporten, waaruit zou blijken dat kinderopvang negatief zou uitwerken op de ontwikkeling van het kind, geven aanleiding kritisch te zijn over de ontwikkeling van uitbesteding van de zorgtaken voor kinderen door hun ouders. Het voorstel van de ChristenUnie om toekenning van persoonlijke budgetten voor kinderopvang aan ouders, zodat zij desgewenst zelf hun zorgtaken kunnen vervullen, verdient echt brede navolging. Helaas ziet dat er nog niet naar uit. Onze principiële kritiek moet en mag worden gehoord. Dat betekent echter niet dat als op landelijk niveau toch anders wordt beslist, dat lokale bestuurders kunnen volstaan met het uiten van de principiële kritiek. Een gemeente is niet alleen gehouden tot uitvoering van de wet, maar dient in haar beleid ook ruimte te scheppen voor de keuzes die ouders zelf maken voor de opvoeding van hun kinderen. Als dat primaat daar ligt - en er is niemand onder ons die dat zal willen aanvechten - dan dienen we die keuze, ook als die onze keuze niet is, te respecteren en ons beleid daarop af te stemmen. Het kan helpen daarbij onderscheid te maken tussen de faciliterende en stimulerende rol. Voor gemeenten waar dit onderscheid geen rol speelt omdat de meerderheid van de raad achter het rijksbeleid staat zal dat anders liggen, maar dan nog zullen vertegenwoordigers van de ChristenUnie er goed aan doen zich niet afzijdig te houden. Zo kan geprobeerd worden een progressief tarief vast te stellen zodat ouders worden ontmoedigd om hun kind langer dan 2 of 3 dagen in het kindercentrum onder te brengen.
Ook de geconstateerde behoefte aan kinderopvang voor gezinnen die echt niet zonder kunnen kan een invalshoek zijn om het beleid positief te beïnvloeden. Maar als die doelgroep onderdak nodig heeft moet de voorziening er wel zijn!
Gemiste kans?
Mijn conclusie is dat we een beetje de neiging hebben om een onderwerp als kinderopvang in aanvang te negatief te benaderen. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat ouders hun zorgtaken primair zelf dienen in te vullen. Als overheid hebben we echter niet alleen te maken met de ouders die dat ook vinden, maar ook met ouders die zelf andere keuzes maken. Het is duidelijk dat een overheid die haar beleid baseert op bijbelse normen geen stimulerend beleid gaat voeren om beide ouders aan het werk en de kinderen naar de kinderopvang te krijgen. Het is ook echter ook duidelijk dat een lokale overheid haar ogen niet mag sluiten voor de behoefte aan kinderopvang die door de maatschappelijk-economische omstandigheden overduidelijk aanwezig is. Ook jonge christenouders maken in toenemende mate de keuze ook van de kinderopvang gebruik te maken. Zij mogen van hun overheid verwachten dat die niet alleen de kwaliteit bewaakt, maar ook dat zij een beleid voert waarin de voorwaarden die voor die keuze noodzakelijk zijn, geschapen worden.
Bij dit onderwerp bekruipt me ook het gevoel dat we als christenpolitici hier niet alleen in staan. Velen in onze achterban hebben vanuit een negatieve benadering van de opkomst van de kinderopvang zich daarvan afzijdig gehouden. We hebben het aan de (rijks)overheid en andere bevolkingsgroepen overgelaten dit te organiseren. Het gevolg is dat identiteitsgebonden kinderopvang met een lampje gezocht moet worden. Terwijl christenouders juist de behoefte hebben om te kunnen kiezen voor een kinderopvangcentrum of peuterspeelzaal waarin de lijn van de opvoeding thuis wordt doorgetrokken. Voor de peuterspeelzaal wordt er nu al hardop gedacht om dit qua bekostiging ofwel bij de kinderopvang ofwel bij het onderwijs te plaatsen. Hadden christelijke schoolbesturen niet initiatieven moeten nemen om peuterspeelzaalwerk en kinderopvang als voorportaal van de basisschool naar zich toe te trekken? Het is wel zeker dat als dit wel was gebeurd, we onze visie op de kinderopvang snel hadden bijgesteld. Een gemiste kans? Gelet op de ontwikkeling van de brede school is het nog niet te laat. Hier zullen scholen en ouders echter zelf het initiatief moeten nemen en dit bijvoorbeeld in hun schoolvereniging aan de orde moeten stellen. Voor de lokale overheid zal blijven gelden dat zij slechts ouders kan stimuleren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat is haar rol, tenminste als die overheid haar plaats op het welzijnspad kent.
Door Melis van de Groep, wethouder in Bunschoten (met o.a. welzijn, cultuur, sport en recreatie in zijn portefeuille) en lid van de Provinciale Staten van Utrecht
Gepubliceerd in DenkWijzer 2002, 2
De overheid als regisseur
Van de gemeente wordt verwacht dat zij een welzijnsbeleid ontwikkelt waardoor haar burgers tot ontplooiing kunnen komen. Dat is ook een taak die de gemeente in de Welzijnswet heeft gekregen. In het licht van de maatschappelijke problemen van deze tijd is dat geen gemakkelijke opgave. Neem bijvoorbeeld het jeugdbeleid. Om deze problemen effectief aan te pakken is een samenhangend en integraal beleid nodig. Niet alleen moeten de activiteiten van tal van instellingen en initiatieven op elkaar worden afgestemd, ook moeten witte vlekken worden ingevuld. Dan kan de gemeente niet volstaan met een afwachtende houding, door slechts te bepalen welke activiteiten wel of niet voor subsidie in aanmerking komen. De gemeente kan door de rol van regisseur op zich te nemen in samenspraak met alle belanghebbenden (inclusief de doelgroep!) komen tot een inventarisatie van problemen en oplossingen. Uiteraard kan de gemeente bij de vaststelling van het beleid uitspreken welke oplossingsrichting wordt gekozen, maar daarmee is er nog geen uitvoering van dat beleid. Daarvoor heeft de gemeente de betrokken instellingen hard nodig. Als de wensen van gemeente en particulier initiatief samenvallen is er geen probleem, maar wat als er onvoldoende initiatieven vanuit de burgerij zijn of er gaten vallen in de uitvoering? De oplossing is dan niet dat de gemeente zich zelf met de uitvoering moet belasten of daarmee bemoeienis moet hebben. Natuurlijk moet een gemeente als het particulier initiatief tekortschiet ook zelf haar verantwoordelijkheid nemen. Maar dat zal vanuit onze visie op het welzijnsbeleid altijd terughoudend moeten gebeuren en ook dan is het zaak zoveel mogelijk burgers daarbij te betrekken en te mobiliseren. De inzet van de overheid zal echter gericht moeten blijven op de verantwoordelijkheid van de burgers en het primaat van het particulier initiatief. Daarom dient het instrumentarium van de stimulerende overheid nieuw leven te worden ingeblazen.
Kader voor stimulerend beleid
De gemeente Bunschoten maakte in de jaren tachtig naam met haar welzijnsnota. Daarin was vastgelegd dat te subsidiëren activiteiten niet in strijd mochten zijn met Gods Woord. Die norm was in de ogen van de Kroon als ‘zuiver godsdienstige norm’ niet toelaatbaar. Nadat toenmalig minister Brinkman op kamervragen van GPV-fractievoorzitter G.J. Schutte antwoordde dat 'aan de Bijbel ontleende normen’ wel degelijk een plaats mochten hebben in het subsidiebeleid, maakte Bunschoten daar meteen werk van. De Tien Geboden werden vertaald naar concrete normen die in de subsidieverordening werden vastgelegd. Activiteiten die daarmee in strijd zijn komen niet voor subsidie in aanmerking. De werking van deze criteria is echter dat alleen activiteiten die niet stroken met het gemeentelijk beleid worden uitgesloten van subsidiëring. Bij de totstandkoming van de nieuwe welzijnsnota werd echter geconstateerd dat er op de gebieden van het jeugd- en cultuurbeleid en de welzijnszorg (ouderen, allochtonen, sociaal niet-actieven, etc.) lacunes in het aanbod waren of dreigden te ontstaan. Hoe kan enerzijds het particulier initiatief worden gestimuleerd om deze lacunes te vullen en anderzijds deze initiatieven zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij de normering van het gemeentelijk welzijnsbeleid?
In de Nota Welzijnsbeleid 2000 is de doelstelling als volgt geformuleerd:
“Het welzijnsbeleid van de gemeente Bunschoten voorziet in het bevorderen van de ontplooiing van gaven en talenten die ten goede komen aan de waardevolle ontwikkeling van de samenleving.” De discussie bij de welzijnsplannen van de gemeente richtte zich uiteraard op het begrip waardevol, dat niet objectief valt in te vullen. Dat hoeft ook niet want welzijnsbeleid is niet waardevrij: elke zichzelf respecterende gemeente zal in haar beleid aan moeten geven wat waardevol wordt geacht.
In Bunschoten werd daarvoor de volgende verklaring in de welzijnsnota opgenomen.
1. de bevordering van de zelfredzaamheid en/of het verminderen of opheffen van belemmeringen voor de ontplooiing van gaven en talenten;
2. de ontwikkeling en de ontplooiing van jongeren;
3. de bevordering van gemeenschapsvoorzieningen op het gebied van cultuur en educatie, jeugdwerk en zorg die voor iedereen zonder onderscheid bruikbaar zijn;
4. het behoud en herstel van normen en waarden die breed in de plaatselijke gemeenschap (behoren) te worden gedragen, als daar zijn:
· de handhaving van het recht;
· het opkomen voor zorgvuldig (openbaar) taalgebruik;
· bevordering van de zondag als publieke rustdag;
· eerbiediging van het wettige gezag (o.a. overheid en ouders);
· versterking van de positie van het gezin;
· bescherming van al het menselijk leven en in het bijzonder het meest kwetsbare in onze samenleving;
· bevordering van de volksgezondheid en het milieu;
· handhaving van de openbare orde en de goede zeden;
· bescherming van openbare en particuliere eigendommen.
Vervolgens werden door de raad een drietal stimuleringsbudgetten beschikbaar gesteld voor extra activiteiten voor jongeren-, voor cultuur- en voor zorgactiviteiten. Bepaald werd dat initiatieven op deze beleidsvelden die passen binnen de doelstelling van het welzijnsbeleid voor (extra) subsidie in aanmerking komen. Zo functioneert de goede wet van onze God als richtinggevend kader voor de ontwikkeling van welzijnsactiviteiten.
Stimuleren of faciliteren
Elke gemeente wordt geconfronteerd met de vraag of zij bepaalde activiteiten wil stimuleren of niet. Een activiteit die niet strookt met de uitgangspunten van het welzijnsbeleid behoort niet te worden gestimuleerd. Zo heeft de gemeente Bunschoten in het beleid met betrekking tot de kinderopvang vastgelegd dat ouders zelf verantwoordelijk zijn voor het organiseren van kinderopvang voor hun kinderen. Zij bepalen zelf wat zij een goede opvang vinden en dienen dat in principe zelf te bekostigen. Het (via gemeentelijke subsidies) stimuleren van het gebruik van kinderopvangvoorzieningen gebeurt dus niet. Nu is kinderopvang een maatschappelijk verschijnsel dat aan geen gemeente voorbijgaat. Niet alleen wordt via het rijksbeleid het gebruik van kinderopvang sterk gepropageerd en gestimuleerd, maar de uitwerking van het sociaal economische beleid van achtereenvolgende kabinetten is dat kinderopvang zelfs voor ouders die dat niet verkiezen een economische noodzaak wordt. Over vrijheid gesproken! Iedere gemeente wordt dus geconfronteerd met een behoefte aan kinderopvang, terwijl de burgers de gemeente ook aanspreken op het feit dat ze over rijksbudgetten beschikt om kinderopvang mogelijk te maken. Daarnaast zijn kwaliteitseisen vastgesteld die door de gemeente moeten worden bewaakt.
De gemeente Bunschoten heeft daarvoor in de nota Kinderopvang geconstateerd dat onderscheid gemaakt moet worden tussen een toezichthoudende rol, de faciliterende rol en een (beperkte) stimulerende rol.
· De toezichthoudende rol richt zich met name op de bewaking van de kwaliteit van de accommodaties. De kindercentra dienen te voldoen aan de minimale kwaliteitseisen op het gebied van o.a. deskundigheid, hygiëne, veiligheid die voortvloeien uit de wettelijke regelgeving;
· De faciliterende rol wordt ingevuld door het op aanvraag beschikbaar stellen van de rijksmiddelen voor kinderopvang. De gemeente vervult hierbij geen initiërende rol; initiatieven voor uitbreiding van bestaande voorzieningen of de start van nieuwe voorzieningen worden overgelaten aan het particulier initiatief. De faciliterende rol krijgt ook vorm door eventuele gemeentelijke ondersteuning op het gebied van huisvesting van nieuwe voorzieningen of het uitbreiden van bestaande voorzieningen;
· Een beperkte stimulerende rol vervult de gemeente in het mogelijk maken van kinderopvang ten bate van kinderen voor wie kinderopvang noodzakelijk is als gevolg van specifieke omstandigheden in het gezin, zoals éénoudergezinnen. Te denken valt aan inkoop van kindplaatsen. (Overigens voert de gemeente geen stimulerend beleid met betrekking tot vrijwillige arbeidsparticipatie van vrouwen met schoolgaande kinderen).
Zo is de positie van de gemeentelijke overheid die principieel een andere keuze maakt helder gemarkeerd, terwijl de uitvoering van de taken die van hogerhand aan de gemeente zijn toebedeeld, wel degelijk plaatsvindt.
ChristenUnie en kinderopvang
Bij discussies in eigen kring over het kinderopvangbeleid merk ik dat vaak afstand wordt genomen van de subsidiering van kinderopvang, vanwege principiële redenen. Ook recente rapporten, waaruit zou blijken dat kinderopvang negatief zou uitwerken op de ontwikkeling van het kind, geven aanleiding kritisch te zijn over de ontwikkeling van uitbesteding van de zorgtaken voor kinderen door hun ouders. Het voorstel van de ChristenUnie om toekenning van persoonlijke budgetten voor kinderopvang aan ouders, zodat zij desgewenst zelf hun zorgtaken kunnen vervullen, verdient echt brede navolging. Helaas ziet dat er nog niet naar uit. Onze principiële kritiek moet en mag worden gehoord. Dat betekent echter niet dat als op landelijk niveau toch anders wordt beslist, dat lokale bestuurders kunnen volstaan met het uiten van de principiële kritiek. Een gemeente is niet alleen gehouden tot uitvoering van de wet, maar dient in haar beleid ook ruimte te scheppen voor de keuzes die ouders zelf maken voor de opvoeding van hun kinderen. Als dat primaat daar ligt - en er is niemand onder ons die dat zal willen aanvechten - dan dienen we die keuze, ook als die onze keuze niet is, te respecteren en ons beleid daarop af te stemmen. Het kan helpen daarbij onderscheid te maken tussen de faciliterende en stimulerende rol. Voor gemeenten waar dit onderscheid geen rol speelt omdat de meerderheid van de raad achter het rijksbeleid staat zal dat anders liggen, maar dan nog zullen vertegenwoordigers van de ChristenUnie er goed aan doen zich niet afzijdig te houden. Zo kan geprobeerd worden een progressief tarief vast te stellen zodat ouders worden ontmoedigd om hun kind langer dan 2 of 3 dagen in het kindercentrum onder te brengen.
Ook de geconstateerde behoefte aan kinderopvang voor gezinnen die echt niet zonder kunnen kan een invalshoek zijn om het beleid positief te beïnvloeden. Maar als die doelgroep onderdak nodig heeft moet de voorziening er wel zijn!
Gemiste kans?
Mijn conclusie is dat we een beetje de neiging hebben om een onderwerp als kinderopvang in aanvang te negatief te benaderen. Dat doen we omdat we ervan overtuigd zijn dat ouders hun zorgtaken primair zelf dienen in te vullen. Als overheid hebben we echter niet alleen te maken met de ouders die dat ook vinden, maar ook met ouders die zelf andere keuzes maken. Het is duidelijk dat een overheid die haar beleid baseert op bijbelse normen geen stimulerend beleid gaat voeren om beide ouders aan het werk en de kinderen naar de kinderopvang te krijgen. Het is ook echter ook duidelijk dat een lokale overheid haar ogen niet mag sluiten voor de behoefte aan kinderopvang die door de maatschappelijk-economische omstandigheden overduidelijk aanwezig is. Ook jonge christenouders maken in toenemende mate de keuze ook van de kinderopvang gebruik te maken. Zij mogen van hun overheid verwachten dat die niet alleen de kwaliteit bewaakt, maar ook dat zij een beleid voert waarin de voorwaarden die voor die keuze noodzakelijk zijn, geschapen worden.
Bij dit onderwerp bekruipt me ook het gevoel dat we als christenpolitici hier niet alleen in staan. Velen in onze achterban hebben vanuit een negatieve benadering van de opkomst van de kinderopvang zich daarvan afzijdig gehouden. We hebben het aan de (rijks)overheid en andere bevolkingsgroepen overgelaten dit te organiseren. Het gevolg is dat identiteitsgebonden kinderopvang met een lampje gezocht moet worden. Terwijl christenouders juist de behoefte hebben om te kunnen kiezen voor een kinderopvangcentrum of peuterspeelzaal waarin de lijn van de opvoeding thuis wordt doorgetrokken. Voor de peuterspeelzaal wordt er nu al hardop gedacht om dit qua bekostiging ofwel bij de kinderopvang ofwel bij het onderwijs te plaatsen. Hadden christelijke schoolbesturen niet initiatieven moeten nemen om peuterspeelzaalwerk en kinderopvang als voorportaal van de basisschool naar zich toe te trekken? Het is wel zeker dat als dit wel was gebeurd, we onze visie op de kinderopvang snel hadden bijgesteld. Een gemiste kans? Gelet op de ontwikkeling van de brede school is het nog niet te laat. Hier zullen scholen en ouders echter zelf het initiatief moeten nemen en dit bijvoorbeeld in hun schoolvereniging aan de orde moeten stellen. Voor de lokale overheid zal blijven gelden dat zij slechts ouders kan stimuleren hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Dat is haar rol, tenminste als die overheid haar plaats op het welzijnspad kent.
Door Melis van de Groep, wethouder in Bunschoten (met o.a. welzijn, cultuur, sport en recreatie in zijn portefeuille) en lid van de Provinciale Staten van Utrecht
Gepubliceerd in DenkWijzer 2002, 2
Nieuwsarchief > 2002
december
- 28-12-02 14:28 - Leden storten € 325.000 in campagnekas
- 28-12-02 14:16 - Experiment met leven onaanvaardbaar!
- 28-12-02 11:33 - Commentaar op genetische manipulatie en het klonen van mensen
- 27-12-02 13:30 - Lezing Hans Blokland slibcongres
- 20-12-02 13:15 - Verschillen CDA en ChristenUnie
- 20-12-02 12:49 - Verslag bijeenkomst over asielzoekers
- 18-12-02 18:39 - TweeVandaag interview André Rouvoet
- 18-12-02 14:53 - Veiligheid van zeevaart
- 18-12-02 12:52 - Bijdrage debat Normen en waarden
- 17-12-02 15:34 - speech Kopenhagen
- 17-12-02 15:33 - speech EU begroting
- 17-12-02 09:47 - MKZ preventie
- 16-12-02 18:00 - Voedselbestraling
- 16-12-02 07:16 - Willekeur dreigt in Europees visserijbeleid
- 16-12-02 07:15 - Willekeur dreigt in Europees visserijbeleid
- 16-12-02 06:51 - Interview SPITS: Geen woorden maar waarden
- 14-12-02 15:55 - Reactie Rouvoet op uitspraken Bos: onbezonnen en ondoordacht
- 14-12-02 12:56 - Column Centraal Weekblad
- 14-12-02 06:44 - Interview: De ontspannen rentree van Arie Slob
- 13-12-02 08:04 - Interview RD: Een verademing om een te zijn
- 11-12-02 23:16 - Rouvoet maakt zich sterk voor erkenning hospices
- 11-12-02 17:30 - Bijdrage debat Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2003
- 11-12-02 17:24 - Koopkracht van gezinnen daalt
- 09-12-02 15:53 - CU’er Slob: Bondgenoot verloren
- 07-12-02 20:27 - ChristenUnie, Haagse stolp en eigen verantwoordelijkheid van de samenleving
- 07-12-02 20:25 - Christelijke politiek na 6 mei 2002
- 07-12-02 20:23 - De gekozen burgemeester in een duaal landschap
- 07-12-02 11:05 - Dienstverlener, belangenbehartiger of leider?
- 06-12-02 16:19 - Antwoord Bolkestein op vraag Blokland
- 06-12-02 12:58 - Declaration of Lakitelek
- 05-12-02 14:25 - Bijdrage debat Begroting Defensie 2003
- 05-12-02 13:03 - Straatsburgdagboek Hans Blokland
- 05-12-02 13:02 - stemverklaring visserij
- 05-12-02 12:46 - Lezing Hans Blokland in Lakitelek
- 05-12-02 12:41 - speech verblijfstitel slachtoffers mensenhandel
- 05-12-02 12:27 - Rouvoet sterk in Voor je kiezen
- 05-12-02 12:11 - speech werkprogramma
- 05-12-02 12:07 - speech staatssteun
- 05-12-02 12:07 - speech tabakreclame
- 05-12-02 12:05 - speech betrekkingen Rusland-EU
- 05-12-02 12:04 - speech lamfallussy
- 05-12-02 11:58 - speech verslag rekenkamer
- 05-12-02 10:09 - Christelijke samenwerking in Europa
- 04-12-02 13:29 - Overvloed en onbehagen
- 04-12-02 13:27 - Uitbreiding EU transatlantisch cement?
- 04-12-02 10:30 - Tussen Bijbel en Binnenhof
- 04-12-02 07:21 - Van Dijke haalt zondagswet definitief binnen
- 03-12-02 23:14 - Nederland in internationaal isolement
- 03-12-02 23:09 - Bijdrage debat Begroting Buitenlandse Zaken & Ontwikkelingssamenwerking
- 02-12-02 23:54 - Voor je Kiezen met André Rouvoet
- 02-12-02 17:39 - Motie burgers inzetten bij betrappen op heterdaad
- 02-12-02 17:37 - Burgers inzetten bij betrapping op heterdaad
- 02-12-02 14:02 - Internationale Conferentie Lakitelek
- 02-12-02 06:48 - Maak burger aanbieder van veiligheid
- 01-12-02 23:58 - André Rouvoet in IKON's Andere Wereld
november
- 30-11-02 07:22 - Retorische gereedschapskist van Rouvoet en Marijnissen
- 29-11-02 17:00 - Persbericht: Dr. R. Kuiper vertrekt bij WI ChristenUnie
- 27-11-02 16:50 - André Rouvoet: De overheid moet nee durven zeggen
- 26-11-02 16:51 - Vragen over Doorvoer van drugs naar Duitsland
- 25-11-02 16:13 - Column: Overtuigingspolitiek
- 23-11-02 19:11 - ChristenUnie helemaal één in 2003
- 20-11-02 15:10 - Overheid is dienstbaar aan de samenleving
- 20-11-02 13:57 - Bijdrage debat Begroting Landbouw Natuurbeheer en Visserij
- 20-11-02 12:40 - Interview André Rouvoet uit Handschrift
- 20-11-02 09:46 - Uitbreiding van de Europese Unie
- 19-11-02 23:02 - Bijdrage debat herinvoering doodstraf
- 19-11-02 18:59 - Bijdrage debat Begroting Economische Zaken
- 19-11-02 17:09 - ChristenUnie wil minder koopzondagen
- 19-11-02 17:07 - D66 kopieert plannen van ChristenUnie
- 19-11-02 11:01 - Europees beleid voor embryo
- 18-11-02 14:17 - Tandpasta wil maar niet terug in tube
- 18-11-02 10:52 - Tabaksreclame
- 16-11-02 16:49 - Verslag congres Dienstbare overheid
- 16-11-02 12:20 - Column Friesch Dagblad
- 14-11-02 16:03 - Vragen over Softdrugs schadelijker dan verwacht
- 13-11-02 14:23 - Gewicht boekentas moet omlaag
- 13-11-02 13:54 - Bijdrage debat Begroting Onderwijs
- 13-11-02 12:05 - Bijdrage debat Begroting VROM
- 11-11-02 23:40 - Column Centraal Weekblad
- 11-11-02 16:49 - Zwollenaar Slob op twee bij CU
- 09-11-02 17:22 - Definitieve kandidatenlijst ChristenUnie 22 januari 2003
- 09-11-02 15:30 - Toespraak Rouvoet: Samen leven naar Bijbelse waarden
- 08-11-02 15:27 - Persbericht: ChristenUnie komt met overheidsvisie
- 08-11-02 14:28 - Het opportunisme voorbij
- 07-11-02 16:50 - Slob hoog bij ChristenUnie
- 07-11-02 07:11 - 'Samenleving vindt kerk niet meer interessant'
- 06-11-02 23:52 - Leen van Dijke: ‘Kerk heeft zichzelf naar rand samenleving gemanoeuvreerd’
- 06-11-02 15:54 - Zuid-Oost Europa
- 06-11-02 15:37 - Landbouwbeleid
- 06-11-02 15:35 - Stunten met OZB onverantwoord
- 05-11-02 17:30 - ChristenUnie voor rijverbod vrachtwagens op zondag
- 04-11-02 09:47 - Rouvoet wil CDA-stemmers terugwinnen
- 04-11-02 07:20 - Rouvoet wil met gouden team kiezers terugwinnen
- 04-11-02 07:18 - André Rouvoet scherp debater
- 02-11-02 14:15 - ChristenUnie wil Rouvoet als lijsttrekker
- 02-11-02 12:32 - Column Friesch Dagblad
- 02-11-02 12:00 - André Rouvoet voorgedragen als lijsttrekker
- 02-11-02 07:16 - Rouvoet gaat ChristenUnie aanvoeren
oktober
- 31-10-02 13:13 - Brief bestuur over kandidaatstelling
- 30-10-02 17:14 - CPB rekent tegenbegroting Christenunie door
- 30-10-02 15:36 - Column: Christen in de Unie
- 29-10-02 16:38 - Bijdrage debat Miljoenennota
- 29-10-02 15:58 - Contact met de achterban
- 29-10-02 12:31 - Kars Veling niet beschikbaar voor kandidatenlijst
- 29-10-02 10:30 - Verlaag niet ozb, maar overdrachtsbelasting
- 28-10-02 15:46 - ChristenUnie ondersteunt christelijke partijvorming Roemenië
- 28-10-02 12:59 - Europese Commissie benadeelt visserijregio
- 25-10-02 16:25 - Vragen over Dreigend faillissement varkensboeren door MKZ
- 24-10-02 16:05 - ChristenUnie verbaasd over move minister
- 23-10-02 15:16 - Bijdrage debat Uitbreiding Europese Unie
- 21-10-02 18:15 - Brief over besluit Kars Veling
- 19-10-02 15:57 - Slowakije
- 19-10-02 12:29 - Column Friesch Dagblad
- 18-10-02 16:09 - ChristenUnie verandert gewoon congres in verkiezingscongres
- 18-10-02 11:49 - Interview Hans Blokland: Emissiehandel
- 17-10-02 16:39 - Vragen over Kansspelen op internet
- 17-10-02 15:50 - Begroting 2003
- 17-10-02 15:45 - Oprichting solidariteitsfonds
- 17-10-02 09:28 - Veerman moet fout Brinkhorst herstellen
- 16-10-02 16:38 - Vragen over Antisemitische uitlatingen demonstraties en debatten Midden-Oosten
- 16-10-02 15:39 - Bijdrage debat Val kabinet
- 16-10-02 14:16 - Puinruimen en met schone lei beginnen
- 15-10-02 14:55 - Emissiehandel
- 15-10-02 13:04 - Emissiehandel
- 14-10-02 16:35 - Sliedrechtse scheepswerf in de knel?
- 14-10-02 15:36 - Column Centraaal Weekblad: Gezichtspunt
- 14-10-02 12:49 - Europese plattelandsondernemer
- 11-10-02 17:00 - Column: Meer monarchie
- 10-10-02 16:14 - Vragen over Scheepswerf Boer Sliedrecht
- 09-10-02 15:58 - Godsdienstvrijheid Wit-Rusland
- 09-10-02 12:14 - Meerderheid wil christelijk-sociaal als term
- 06-10-02 21:00 - Prins Claus laat onvergetelijke indruk achter
- 06-10-02 16:03 - Israël demonstratie
- 05-10-02 16:32 - Korset of maatpak? De verplichting van een gemeentelijke Rekenkamer(functie)
- 05-10-02 16:28 - Naast het kruis het roode vaan!
- 05-10-02 16:25 - Evangelisch Christendom en maatschappelijke verantwoordelijkheid
- 05-10-02 16:23 - Boekrecensie: Inschikken en opschuiven
- 05-10-02 16:19 - Postmoderne christenen en christelijke politiek
- 05-10-02 15:59 - Pragmatisten versus Moralisten?
- 04-10-02 15:00 - Column: Provincie en burger
- 03-10-02 20:00 - Orangist en volksvertegenwoordiger
- 03-10-02 17:03 - Vragen over Voorkoming acties terroristische organisaties
- 03-10-02 16:15 - Vragen over Godsdienstwet Wit-Rusland
- 03-10-02 15:51 - Vermoeidheid Kars Veling
- 03-10-02 12:41 - Vragen over Inzameling voor terroristische acties
- 02-10-02 15:36 - Algemeen Overleg Wijziging Arbeidstijdenwet -rusttijden handel en kantoren
- 01-10-02 15:31 - Algemeen Overleg Overgangscontract en tarieven NS
- 01-10-02 15:28 - Algemeen Overleg Situatie Midden-Oosten
- 01-10-02 13:33 - Veilig samenleven in Gouda: Gouden stadsregels voor Gouda
- 01-10-02 13:27 - Veilig samenleven in Amersfoort
september
- 30-09-02 16:08 - De relatie tussen Europa en Israël
- 27-09-02 20:04 - Open brief Van Dijke aan NOS-Journaal
- 27-09-02 17:00 - Column: Niet alleen
- 26-09-02 18:43 - Bijdrage debat De VN en Israël en Irak
- 25-09-02 18:36 - Vragen over Problemem HIV+-patiënten bij reizen naar VS
- 25-09-02 18:34 - Vragen over Aanslagen Pakistan
- 25-09-02 18:32 - Vragen over Opleiding Symbiose & Opslag
- 25-09-02 16:57 - Vragen over «string in je bil»-party’s
- 24-09-02 23:31 - Burgermansfatsoen niet verwarren met normen en waarden
- 24-09-02 14:09 - Strijden voor de Armeense zaak
- 21-09-02 13:55 - Bestuurders buigen zich over dualisme en publiek-private samenwerking
- 19-09-02 23:05 - In debat met de dominee
- 19-09-02 18:51 - Vragen over Verbod grote concerten en kerkdiensten Bavo-kerk Haarlem
- 19-09-02 18:38 - Vragen over Dreigende dood door steniging Nigeriaanse vrouw
- 18-09-02 16:13 - Bijdrage Algemene Beschouwingen
- 18-09-02 16:02 - Tegenbegroting ChristenUnie: Handhaving OZB èn spaarloon
- 18-09-02 16:01 - Proef vertrekregeling asielzoekers
- 18-09-02 16:00 - In debat met de dominee
- 17-09-02 22:23 - De woorden roepen herkenning op
- 16-09-02 19:39 - Door Samaria naar Jeruzalem
- 13-09-02 16:49 - Column: Blij met kabinet
- 13-09-02 16:04 - EU-debat Tweede Kamer
- 13-09-02 15:59 - Opening schoolplein
- 13-09-02 13:30 - Vragen over Boeren in onzekerheid
- 13-09-02 12:19 - Is het kabinet Kyoto-proof ?
- 12-09-02 19:12 - Bijdrage debat DNA-onderzoek in strafzaken
- 12-09-02 18:22 - Vragen over Uitvoering tijdelijke stimuleringsmaatregel algemeen maatschappelijk werk
- 11-09-02 17:53 - Bijdrage debat Rijksprojectenprocedure
- 10-09-02 18:00 - Bijdrage debat Uitbreiding EU - landbouwbeleid
- 06-09-02 11:53 - Heinsbroek moet snel duidelijkheid geven
- 06-09-02 08:28 - Column: Het voorbeeld van Mordechai
- 05-09-02 14:31 - Bijdrage debat Vreemdelingen- en integratiebeleid
- 05-09-02 14:28 - Bijdrage debat Situatie in Irak
- 05-09-02 14:22 - Bijdrage debat DNA-onderzoek in strafzaken
- 04-09-02 15:53 - Ultimatum voor Irak
- 04-09-02 14:13 - Bijdrage debat Heimelijk cameratoezicht
- 03-09-02 07:28 - Uitdagende oppositie
augustus
- 30-08-02 12:32 - Column: Scherpe schaduw statenverkiezingen
- 27-08-02 12:09 - Vragen over TPG Post
- 23-08-02 12:19 - Vragen over Sociale uitkeringen aan Nederlandse staatsburgers in Israël
- 16-08-02 12:55 - Algemeen Overleg Vertraging uitbetaling huursubsidie
- 09-08-02 12:14 - Vragen over Onderzoek Down-syndroom ongeborenen
- 06-08-02 16:51 - Ik ben blij dat ik weer aan de slag kan
- 02-08-02 12:24 - Vragen over Uitspraken EU-commissaris Verheugen
- 01-08-02 15:27 - Vragen over Ambtenarenontslagen Justitie
juli
- 26-07-02 14:19 - Kabinet van de gevestigde belangen
- 26-07-02 12:29 - Bijdrage debat Regeringsverklaring
- 19-07-02 12:57 - De vrouw en fundamentalisme
- 16-07-02 14:15 - WI-directeur Kuiper half jaar naar VS
- 16-07-02 12:12 - Vragen over Informatiepakket Noord-Ierland
- 12-07-02 15:56 - Hete herfst voor landbouw
- 12-07-02 08:46 - Column: Hakken in het zand
- 04-07-02 10:37 - Bijdrage debat Strategisch akkoord voor een kabinet CDA, LPF en VVD
- 03-07-02 12:16 - Algemeen Overleg Indonesië, India en Pakistan
- 03-07-02 12:00 - Vragen over Strenge godsdienstwet Wit-Rusland
- 03-07-02 11:52 - Algemeen Overleg Enquêtecommissie opsporingsmethoden
- 03-07-02 11:38 - Algemeen Overleg Wet evaluatie schuldsanering natuurlijke personen
- 03-07-02 10:29 - Bijdrage debat Women on waves
- 03-07-02 10:26 - Bijdrage debat Financiële verantwoordingen en slotwetten 2001
- 03-07-02 10:22 - Bijdrage debat Uitspraken imams
- 03-07-02 10:08 - Teleurstelling bij ChristenUnie over vlak regeerakkoord
juni
- 28-06-02 11:30 - WI en TU Kampen stellen onderzoeker aan
- 26-06-02 09:58 - Bijdrage debat Huurharmonisatie - initiatief Duivesteijn
- 26-06-02 09:53 - Bijdrage debat Raad voor de Wadden
- 26-06-02 08:19 - Column: Nu niet achterover leunen!
- 25-06-02 10:57 - Bijdrage debat Europese Top Sevilla
- 25-06-02 08:15 - Poll over gevolgen verkiezingsnederlaag afgesloten
- 24-06-02 13:47 - ChristenUnie gaat weer christelijke nederigheid tonen
- 24-06-02 13:44 - Veling blijft politiek leider
- 24-06-02 08:46 - UnieCongres neemt motie aan met studieopdracht voor WI
- 24-06-02 08:00 - Ontwikkelingssamenwerking is recht doen en bewogen zijn
- 22-06-02 20:17 - De ChristenUnie hééft een stevige basis.
- 22-06-02 20:02 - Met Kars Veling bouwen aan de basis
- 21-06-02 09:51 - Wat is christelijk-sociaal?
- 21-06-02 09:49 - Veel belangstelling extra UnieCongres
- 20-06-02 14:47 - Bijdrage debat Wet gelijke behandeling gehandicapten
- 20-06-02 14:35 - Bijdrage debat VS en Internationaal Strafhof
- 12-06-02 15:53 - Brinkhorst rookt lelijke pijp
- 12-06-02 12:00 - Evaluatierapporten Tweedekamerverkiezingen 2002
- 12-06-02 10:58 - Algemeen Overleg Commissie inzake aanslag op Pim Fortuyn
- 12-06-02 09:23 - ChristenUnie gaat bouwen aan de basis
- 07-06-02 15:45 - Column: Open die grenzen!
- 06-06-02 14:44 - Het referendum als politieke noodrem
- 06-06-02 14:42 - Kiesstelsel in discussie
- 06-06-02 14:41 - Toekomst van de provincie
- 06-06-02 14:39 - Discriminerende godsdienstige uitlatingen
- 06-06-02 14:38 - Minister-presidenten, regeerakkoorden en grondwetten
- 04-06-02 10:53 - Vragen over BSE-uitbraak
- 01-06-02 15:51 - Suriname en Nederland: Living apart together
mei
- 30-05-02 16:14 - Persverklaring extra Uniecongres
- 24-05-02 15:13 - Column: Niet links, niet rechts, maar ondertussen ...
- 23-05-02 11:00 - Bijdrage debat Profielschets verkiezing voorzitter Tweede Kamer
- 17-05-02 16:53 - Arie Slob: geen spijt van ‘Haagse maanden‘
- 17-05-02 15:45 - Reactie voorzitter: Beste kiezers van de ChristenUnie
- 16-05-02 15:33 - Column: Tijd voor een culturele revolutie
- 16-05-02 11:53 - Reactie op verkiezingsuitslag: 4 zetels!
- 14-05-02 23:40 - CDA dwarsboomt zondagsrust
- 14-05-02 15:40 - Arie Slob: The day before
- 14-05-02 07:39 - Er is behoefte aan sociale samenhang
- 13-05-02 14:00 - Wat wordt de 'nieuwe politiek'?
- 11-05-02 22:38 - Een troon in de hemel
- 10-05-02 17:00 - Column: Nationale bezinning in plaats van verkiezingen
- 07-05-02 21:14 - Herinneringen 6 en 7 mei door Arie Slob
- 07-05-02 21:13 - Georganiseerde activiteiten afgelast
- 07-05-02 14:01 - Moord op Fortuyn extra impuls voor gebed
- 07-05-02 13:52 - Kars Veling: Gebed noodzakelijk
- 06-05-02 22:25 - Reactie Kars Veling op aanslag Pim Fortuyn
- 03-05-02 20:19 - Baken in een zondige stad
- 03-05-02 10:17 - Tweede poll over bijzonder onderwijs afgesloten
- 02-05-02 09:30 - Balkenende vliegt uit de bocht
april
- 30-04-02 16:09 - Geen mini-CDA en geen maxi-SGP
- 27-04-02 21:08 - Veling: democratie is de kunst om met verschillen om te kunnen gaan
- 26-04-02 12:08 - Dag 2 van de Jongerencampagne
- 25-04-02 11:28 - Dag 1 van de Jongerencampagne
- 24-04-02 15:21 - Kars Veling tussen de papierrollen
- 23-04-02 11:57 - Column: Rechts of links of … ?
- 23-04-02 10:04 - Verlichting en christendom als grondslagen van de Europese cultuur
- 23-04-02 07:49 - Arie Slob (ChristenUnie) verwerft gedegen reputatie
- 22-04-02 13:28 - ChristenUnie-tour in Groningen
- 22-04-02 10:17 - De ontmaskering
- 20-04-02 13:23 - ChristenUnie raadsleden gereserveerd over samenwerkingsscholen
- 16-04-02 19:09 - Kok toont nog één keer staatsmanschap
- 13-04-02 14:33 - Houd kleine kernen levensvatbaar!
- 11-04-02 15:27 - ChristenUnie op campagne door het land
- 06-04-02 16:45 - De lokale overheid op het welzijnspad
- 06-04-02 14:47 - Een zorg(e)loze of be(zorgde) overheid in de toekomst?
- 06-04-02 13:37 - Onderwijs: meer dan kennis en vaardigheden
- 06-04-02 13:28 - Sfeer, vage noties en politiek leiderschap
- 06-04-02 11:53 - Zo kan het niet langer!
- 05-04-02 09:30 - Column: Gezocht: wijzen in het Oosten
- 04-04-02 10:24 - Windmolens onder de grond
- 03-04-02 10:16 - Barmhartigheid maakt samenleving sterk
- 03-04-02 07:04 - Rouvoet: beloon terugkeer asielzoekers
- 03-04-02 07:02 - Opvang in eigen regio beter voor iedereen
- 02-04-02 22:53 - Nota-overleg JSF
- 02-04-02 19:50 - Peter van der Bijl nieuwe bureaudirecteur ChristenUnie
maart
- 29-03-02 12:26 - Tinekes vrouw-zijn zal de fractie goed doen
- 27-03-02 15:27 - Linkse ChristenUnie durft te kiezen
- 26-03-02 14:47 - Eén Pim Fortuyn is hopelijk voldoende
- 25-03-02 15:25 - ChristenUnie swingend verkiezingen in
- 23-03-02 15:18 - Speech Kars Veling tijdens 5e UnieCongres
- 23-03-02 15:09 - Kies voor politiek met idealen!
- 22-03-02 15:07 - Column: Puinhopen
- 21-03-02 13:30 - 27 602 Wijziging van de Ambtenarenwet in verband met integriteit
- 18-03-02 12:11 - Bijdrage debat Partiële wijziging zedelijkheidswetgeving
- 15-03-02 16:14 - Column: Fortuyn redt democratie
- 14-03-02 07:00 - Christelijke partijen en schuivend electoraat
- 14-03-02 00:05 - Links en rechts tegelijk
- 13-03-02 17:01 - De mooiste hondenbaan
- 08-03-02 16:13 - Column: Fortuyn rukt alle paarse maskers af
- 07-03-02 13:52 - Het nimmer eindigende euthanasiedebat
- 05-03-02 12:42 - Alleen krachtige gemeenteraden kunnen voor cultuurverandering zorgen
- 03-03-02 17:21 - Geen stemadvies, maar FNV kiest ChristenUnie
februari
- 27-02-02 15:31 - At your service
- 26-02-02 17:01 - ChristenUnie wil zetel in raad Amsterdam
- 26-02-02 01:59 - ChristenUnie-boekje met tips voor nieuwe politici
- 21-02-02 14:55 - ChristenUnie wil vaste commissie biotechnologie
- 19-02-02 16:16 - Column: VS en terrorisme. Simpel maar machtig
- 16-02-02 18:51 - Kars Veling en de Tien Geboden
- 16-02-02 12:24 - Column Friesch Dagblad
- 12-02-02 13:19 - Column: Politieke leegheid
- 07-02-02 15:01 - Gentechnologie / Stellingwerf (ChristenUnie): Keuze moet mogelijk blijven
- 06-02-02 23:28 - 28 081 Verklaring dat er grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Gro
- 06-02-02 12:31 - De VS vs. uitbreiding EU
- 04-02-02 16:07 - Zedenverval helpt ChristenUnie
- 02-02-02 16:21 - Als tolerantie geen deugd is ...
- 02-02-02 16:19 - Moslims als partners
- 02-02-02 16:16 - Multiculturele ontwikkelingen
- 02-02-02 16:13 - Dualisme in de onderhandelingen
- 02-02-02 15:20 - De vreemdeling als geschenk
- 02-02-02 15:04 - Geloof en huwelijkskeuze. De Oranjes voor het altaar
- 02-02-02 14:57 - Europa: dilemma voor de ChristenUnie?
januari
- 29-01-02 13:17 - Column: Nederland is een ontwikkelingsland
- 28-01-02 16:34 - Op zoek naar een nieuwe inhoud voor verdraagzaamheid na 11 september
- 25-01-02 10:15 - Eed zweren is Gods naam aanroepen
- 24-01-02 23:24 - 27 894 Wijziging Wet subsidiering politieke partijen (verhoging subsidiebedragen)
- 22-01-02 13:14 - Column: Lokale politiek heeft cultuurverandering nodig
- 21-01-02 20:54 - Kamerdebatten over biotechnologie
- 18-01-02 14:59 - Opheldering over particuliere scholen
- 16-01-02 10:04 - Geen uitverkoop onderwijsvrijheid
- 15-01-02 15:48 - Column: Multiculturele samenleving
- 14-01-02 16:31 - Dualisering: cultuurverandering nodig!
- 11-01-02 17:14 - ChristenUnie met Tien Geboden op campagne
- 08-01-02 15:46 - Column: Democratie bij de SGP
- 02-01-02 09:33 - Schriftelijke vragen inzake sanctieregelingen in verband met de bestrijding van terrorisme
- 01-01-02 10:14 - Bij de tijd
Reacties op 'De lokale overheid op het welzijnspad'
Geen berichten gevonden
Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.