Van bolwerkmodel naar incarnatie
11-06-2005 09:46 11-06-2005 09:46
Heeft het zin om een kleine christelijke partij in stand te houden nu de verzuiling voorbij is? En zo ja, hoe zou deze partij zich moeten manifesteren? Deze vragen hebben voortdurend op de achtergrond een rol gespeeld bij discussies in de eerste jaren van de ChristenUnie.
Ze speelden zowel een rol bij kiezers die uitweken naar het CDA als bij partijgenoten die soms heftig van mening verschillen over de koers van de partij. [1] Hoewel er in algemene zin consensus lijkt te bestaan dát de ChristenUnie zich anders moet organiseren en profileren dan haar voorgangers RPF en GPV, is er geen overeenstemming hoe dit zou moeten en waarom. In dit artikel trek ik de vraag breder door ontwikkelingen in de christelijke achterban en samenleving in verband te brengen met gewenste veranderingen in de christelijke presentie in de samenleving van vandaag. Dit artikel [2] is niet specifiek geschreven met alleen de ChristenUnie voor ogen, maar gaat over de maatschappelijke verantwoordelijkheid van christenen in brede zin. Specifiek wordt de term ‘incarnatie’ geïntroduceerd, als metafoor voor de wijze waarop christelijke presentie in het huidige tijdsgewricht gestalte kan krijgen.
Zeggingskracht
De vraag naar de relevantie en betekenis van een christelijke politieke partij hangt samen met de vraag naar de zeggingskracht van het Evangelie in een post-christelijke maatschappij.
De post-christelijke samenleving beschouwt christenen veelal als de archaïsche representanten van een afgeschreven verleden. Momenteel wil een schaarse conservatief of christen-democratisch denker - inclusief de minister-president - het christendom nog wel eens hardop erkennen als waardevolle bron van normen en waarden maar erg krachtig klinkt dit geluid niet. Is er in deze omstandigheden nog ruimte voor het christelijke verhaal, of hebben seculiere krachten de plausibiliteit van de christelijke traditie definitief ondergraven? Het laatste is alleen dan het geval als de dragers van het christelijke verhaal er zelf niet meer in geloven. Tijd dus voor christenen om op zelfonderzoek te gaan.
De orthodox-christelijke geloofsgemeenschap [3] heeft maatschappelijk gesproken lang de trekken gehouden van een dorpje dat dapper standhield tegen de bezetting door de seculiere tijdgeest. Doordat zij langer heeft vastgehouden aan eigen zuilen en sociale netwerken van gelijkgezinden, zijn zij langer beschut gebleven en is God er niet verdwenen, zoals uit het spreekwoordelijke Jorwerd. Vandaag de dag heeft de verwarring echter ook in dit dorpje toegeslagen. Hardop vragen velen zich vandaag af: “Wat is de betekenis van het Evangelie voor de opstelling van christenen in de samenleving en het publieke leven?”. Terwijl dat een jaar of tien, vijftien geleden allemaal vrij duidelijk lag. Het front lag ook steeds helder: we streden om het behoud van het christelijk erfgoed, dat voortdurend onder vuur lag van progressief-links. Het was dan ook vooral duidelijk waar je politiek en maatschappelijk gesproken ‘tegen’ was.
Neo-orthodox
De nieuwe generatie uit dit dorp groeit op in een andere wereld dan vroeger. Deze generatie leeft niet zozeer met het besef dat het christelijk bolwerk moet worden verdedigd, maar dat van nul af een ongelovige wereld moet worden gewonnen. Er groeit daardoor afstand ten opzichte van de vanzelfsprekendheden van de traditie. Jongeren maken een persoonlijke keuze voor wat wel een ‘neo-orthodox’ geloof wordt genoemd. Hoogleraar Europese geschiedenis S. Stuurman gaf daarvan een treffende omschrijving: “In veel gevallen gaan een moderne levensstijl en een individualistische vorm van geloofsbeleving samen met een deels traditionele inhoud. Een instabiel mengsel, zou men zo denken.” [4]
De laatste zin is prikkelend. Is het instabiel? Dat zeggen ook pessimistische sociologen, zoals G. Dekker, die de interne verschuivingen binnen de orthodox-christelijke wereld alleen als secularisering en afbrokkeling kunnen duiden. Toch is dat niet het hele verhaal als we zien hoe binnen gevestigde kerken en onder jongeren vernieuwingsbewegingen plaatsvinden, veelal bijbels-evangelisch geïnspireerd. Het sociologische perspectief is blind voor de intrinsieke motieven die ‘neo-orthodoxen’ daarbij drijven. De vergelijking met de secularisering in de jaren zestig en zeventig bij de ‘brede’ kerken gaat dan ook niet op. In tegenstelling tot de jaren waarin werd afgerekend met Schriftgezag en verzoeningsgeloof, hebben wij mijns inziens nu te maken met de wens, zoniet een vurig verlangen, om een eigentijdse christelijke respons te geven op de nieuwe, post-christelijke situatie.
Daarbij valt het front, de antithese, niet langer samen met de grens van de eigen zuil, maar is het overal: in de buurt, op het werk, in niet-christelijke instellingen. Vanuit een sterk missionair besef zoeken christenen uit allerlei kerkelijke achtergronden nieuwe vormen en nieuwe plaatsen om het getuigenis van Christus gestalte te geven. Daarbij wordt ingezet op toenadering tot ongelovige medeburgers. De wens leeft om als christen midden in de wereld getuigend aanwezig te zijn in relaties, samenleving en carrière. Bij deze ontwikkeling sneuvelen sommige traditionele opvattingen en gedragsregels, waarbij het negen van de tien keer niet gaat om verwereldlijking, maar slechts om inwisseling van subculturele groepsgewoonten.
Gevestigde christelijke organisaties proberen op een soortgelijke manier hun insteek te verleggen. Zie de programmering bij de EO, die minder anti-thetisch, en meer gericht op het persoonlijke, authentieke verhaal is geworden, om zodoende aansluiting te zoeken bij de 21e eeuwse Nederlander. De ChristenUnie staat bol van de pogingen om meer aansluiting te zoeken in de maatschappij. Parlementaire degelijkheid, vanouds het handelsmerk van de partijen waaruit de ChristenUnie is ontstaan, wordt door middel van een permanente campagne gekoppeld aan acties waarbij nadrukkelijk de maatschappij wordt betrokken. Christenen en christelijke organisaties zoeken kortom manieren om het christelijke verhaal een nieuwe plausibiliteit te verschaffen door aan te sluiten bij de nieuwe maatschappelijke context.
Incarnatie
De wijze waarop christenen de afgelopen jaren opnieuw invulling pogen te geven aan de Bijbelse roeping om als zoutend zout en lichtend licht overal in de maatschappij aanwezig te zijn, roept de analogie met de term ‘incarnatie’ op. Het incarnatiemodel is bekend uit de missiologie: evenals Christus mens werd onder de mensen, Hij zelfs de gestalte van een dienstknecht aannam en de mensen gelijk werd, zo moeten christenen ingaan in de cultuur, om mensen in hun leefsituatie te bereiken met het Evangelie. Dat is dus anders dan het bolwerk-model van de verzuiling, waarin de muren hoog en de loopgraven diep konden zijn. Het incarnatie-model komt uit de wereld van zending- en evangelisatie [5], maar als richtinggevende metafoor lijkt het mij ook bruikbaar voor christelijke maatschappelijke presentie.
Deze ontwikkeling van ‘bolwerk’- naar ‘incarnatie’-denken valt positief te waarderen, als tenminste dat wat verloren gaat (bepaalde tradities en gewoonten, organisaties met bijbehorende nestgeur e.d.) verstaan kan worden als scheiding van het kaf en het koren. Ook moeten voortrekkers van vernieuwing en verandering niet de klassieke fout maken het kind met het badwater weg te gooien. Mijn inschatting is dat we er nog niet zijn, en dat nog niet alles doordacht is. Kerken, christenen en hun organisaties die orthodox-christelijk (liever: bijbelgetrouw, Christus-belijdend) willen zijn, bevinden zich naar mijn indruk in een overgangsfase. We zoeken nog, en dat is helemaal niet erg. Ook de omringende cultuur bevindt zich in een overgangsfase. Verdere doordenking en actualisering zijn nodig, zodat bijbelgetrouw Nederland niet bezig is vorige oorlogen te winnen of zich verliest in onderlinge verdeeldheid.
Positiebepaling
Wat betekent deze ‘incarnatie-benadering’ voor de positie van bijbelgetrouwe christenen ten opzichte van de wereld? Allereerst dat nog heel wat orthodoxe christenen een mentale verhuizing moeten doormaken, “uit de schuilhoeken” moeten komen. Een onwenselijk nevenproduct van de verzuiling is immers dat christenen zich maar al te vaak hebben opgesloten in een eigen kerkelijke en sociale subwereld. Christenen zullen zich onvermijdelijk thuis moeten gaan voelen in de multireligieuze en multi-etnische wereld. Het helpt daarbij te beseffen dat niet wat de mens binnenkrijgt de mens onrein maakt, maar wat er uit zijn hart komt (Matt.15:10). De Israëlieten kregen in ballingschap van Jeremia niet te horen dat zij zich moesten afzonderen, maar dat zij zich in het nieuwe thuisland Babel huizen moest bouwen, trouwen, kinderen krijgen, kortom thuis moesten gaan voelen (Jer.29:4-7). Deze mentale – wellicht ook fysieke? [6] - verhuizing zal ons hopelijk ook verlossen van de kramp die bij christelijke organisaties, ook bij de ChristenUnie soms een rol speelt: dat zij worden afgerekend als ze zich met open vizier richten op de uitdagingen van deze tijd, omdat de traditionele achterban het oude vertrouwde geluid niet meer herkent.
Behalve ‘verhuizen’ zullen we gezamenlijk nog een stap verder moeten gaan en deze wereld opnieuw gaan liefhebben vanuit christelijke ontferming. Vaak zijn we er goed in om de wereld te veroordelen en een vijandbeeld te cultiveren. Maar leert Jezus ons niet zelfs onze vijand lief te hebben? Bovendien, om maar weer naar Jeremia te luisteren: de Israelieten moesten zich inzetten voor de welvaart van de stad, en “bidden voor haar vrede, omdat in haar vrede uw vrede gelegen zal zijn”.
Een gevaar van op zo’n manier in de wereld zijn kan natuurlijk zijn: assimilatie. Het is een smalle richel tussen je heilig bewaren en houden aan Gods geboden, en te leven temidden van de wereld. John Stott noemt dit de dubbele roeping van de kerk en christenen: zij worden enerzijds geroepen heilig te zijn, radicaal anders dan de wereld, anderzijds worden zij geroepen de wereld niet de rug toe te keren, maar juist betrokken op die wereld te zijn. Hij bepleit een ‘holy worldliness’: een mooie, maar onvertaalbare term. In dat verband lijkt me van belang te markeren dat het de Bijbel blijft die voor een christen, en dus ook voor een christelijke organisatie, de scheidsrechter vormt. Niet het hoogstpersoonlijke gevoel of ‘God het wel goed vindt’. Het christen-zijn blijft iets van de gemeenschap en de geopenbaarde norm.
Een gevolg van deze herpositionering van de marge naar het midden van de samenleving lijkt mij dat kerkgrenzen en ondergeschikte theologische verschillen, geen belemmering meer mogen vormen voor samenwerking tussen belijdende christenen. Herpositionering zal dus ook tot hergroepering, of misschien ‘heridentificering’ moeten leiden. Toen een half jaar geleden een discussie gaande was over gereformeerd versus evangelisch, aangezwengeld door Alistair McGrath, concludeert Herman Paul in een slotbeschouwing “dat christenen zich ondanks hun verschillen en zonder het opgeven van hun eigenheid kunnen beschouwen als leden van een wereldwijde, orthodox-christelijke beweging.” [7] Ik heb de fusie van RPF en GPV tot ChristenUnie altijd in dit perspectief gezien: als er zóveel is dat je bindt, dan is in een post-christelijke tijd gescheiden optrekken onverantwoord.
Accenten bij christelijke maatschappelijke presentie
Hierboven is beschreven wat de incarnatie-benadering betekent voor de positie ten opzichte van de wereld: meer nadruk op christelijke presentie dan op christelijke bolwerkvorming. Maar wat zou deze presentie moeten kenmerken om vruchtbaar te zijn in de maatschappij? Daarover moet verder worden doorgedacht, maar ik noem alvast vier accenten:
1. Bij manieren van christelijke presentie die aansluiting zoeken bij de omringende cultuur, is het gevaar van horizontalisme springlevend. De identiteit kan ook verwateren, zodat op die manier het zout zijn kracht verliest. Dat proces van interne uitholling is precies waar de sociologen voor waarschuwen. Het is van het grootste belang om bij christelijke presentie in de post-christelijke samenleving identiteit en spiritualiteit dicht bij elkaar te houden. Met spiritualiteit bedoel ik persoonlijke én gezamenlijke omgang met God en Zijn Woord. Dat is iets waar “jongeren” die het zoeken in geestelijke vernieuwing en persoonlijke authenticiteit terecht aandacht voor vragen. Christelijk optreden kan niet slagen als het zijn oorsprong niet vindt in geloof en gebed. Gebed heeft gewoonlijk wel een formele plaats in christelijke organisaties, maar hoeveel zijn er waarin gebed, bijbellezen en lofprijzing een prominente plek heeft, als het ware deel uitmakend van de kern van de activiteit? Hoe vaak zoeken wij binnen de ChristenUnie leiding door de Geest van de Vader en Zoon? Ir. J. van der Graaf schrijft in de inleiding op ‘Normen op hun waarden geschat’ dat bij presentie in het publieke domein organisatie en actie niet de grootste kracht is. “Erkend moet worden dat daarin, sinds de verzuiling op alle terreinen van het leven in dit land heeft toegeslagen, de kracht wel vaak is gezocht. Naarmate de secularisatie verder toesloeg is echter gebleken dat organisaties op zich geen vrijwaring bieden voor slijtage van waarden en normen. De kracht om als zout in de samenleving te dienen is gelegen in levend geloof, dat ontspringt aan het Woord van de levende God, waaraan mensen deel hebben door innerlijke vernieuwing.”[8] Deze geloofshouding zal ons kunnen behoeden voor de valkuil van horizontalisme waarin de oecumenische beweging in de jaren zestig veelal is getrapt.
2. Wat betekent zo’n vorm van ‘incarnatie’, presentie in de wereld, voor de organisatievormen? Betekent dat het einde van de christelijke instituten en bijvoorbeeld politieke partijen? Er heerst helaas veel anti-instutionalisme. Op zich is het goed dat meer nadruk dan voorheen op de individuele verantwoordelijkheid ligt om ‘ambassadeur van Christus’ te zijn, op je werk, in de buurt, overal. Christenen kunnen als individu hun omgeving in beweging zetten, er de kwaliteit van veranderen. Het nieuwe mediatijdperk biedt ruime mogelijkheden: via websites, of opiniepagina’s van seculiere kranten kan zelfs publieke impact worden gegenereerd. Toch zal publieke invloed een zaak van gemeenschappen en bewegingen blijven: ook in deze tijd zullen christenen overal ‘ kleine pelotons’ (Burke) moeten vormen: gebedsgroepen, actiegroepen, huiskringen, professionele coachgroepen of vrijwilligersnetwerken, al naar gelang het doel en de context waarin zij werken al of niet open voor niet-christenen. Maar flexibele, kleinschalige gemeenschappen zijn niet in staat om ‘krachtstroom’ te leveren, die benodigd is voor ‘impact’ in geïnstitutionaliseerde, publieke arena’s als wetenschap, media en politiek. Daarvoor blijven denktanks, instituten en partijen -mét een integrale visie!- belangrijk. Bij dit alles is de vraag of er een nieuwe zuil ontstaat van bijbelgetrouwe christenen niet van belang. Mogelijk ontstaat er een zuil-‘light’, maar de vraag die steeds gesteld moet worden is: worden de juiste kanalen gebruikt om in onze cultuur en maatschappij het Evangelie van Jezus Christus vruchtbaar en dienstbaar te maken?
3. Dit is een tijd waarin de plausibiliteit van christelijke argumenten niet meer bij voorbaat vaststaat. Daarom lijkt het van belang om het Pro Sacerdoce, het Priester-motief, meer nadruk te geven dan voorheen. Jezus Christus wordt ons immers ook voorgesteld als Priester, die dienend en zegenend aanwezig was. Natuurlijk is dit niet nieuw: in de geschiedenis hebben christenen enorm veel aan barmhartigheidswerk en diaconaat gedaan en nog steeds. Denk aan verzorgingstehuizen, aan hospices, aan verslavingszorg. Toch is de vraag legitiem of orthodoxe christenen het in hun dienst aan de wereld en de samenleving niet hebben laten afweten. Slagen de kerken en christelijke organisaties er voldoende in om de brug te slaan naar de hoeken en gaten van de samenleving, waarin de verdrukten, de vernederden, de kwetsbaren zich bevinden? Wij moeten er voortdurend voor waken dat onze pretentie vertaald worden in presentie, ook als christelijke politieke partij. Het is onze opdracht de post-christelijke Nederlander een Nederlander te zijn. Ik denk dat dit nodig is omdat met christelijke actie ook een apologetisch motief gemoeid is. ‘Opdat de mensen uw goede werken zien en God loven’. Het Evangelie communiceert in een tijd, waarin christendom als iets uit de oude doos wordt gezien, alleen maar als het vruchten en daden voortbrengt.
4. Vanouds stond in de Kuyperiaanse traditie, of zo u wilt de christelijk-sociale beweging, het Pro Rege-motief centraal. Men wilde Christus dienen als Koning over deze wereld, zijn wetten gehoorzamen op alle terreinen van het leven. Dit motief lijkt mij onopgeefbaar. Het gevleugeld woord van Abraham Kuyper, dat er geen duimbreed is van het wereldlijk erf waarvan Christus niet zegt: “Mijn!”, moet ons ook vandaag inspireren om op alle terreinen van het leven de consequenties te doordenken van ons discipelschap.
Ik vraag alleen wel aandacht voor de goede volgorde. Het begint bij de persoonlijke keuze tot navolging, niet bij de wereldbeschouwelijke concepten. Wie de persoonlijke keuze voor Jezus Christus als de Heer van ons leven heeft gemaakt en zegt Hem radicaal te willen navolgen, zal daarin consequent moeten zijn en dat breed moeten uitwerken. Stott zegt het zo: “Kurios Jesos, Jezus is Heer. Het klinkt op het eerste gezicht heel ongevaarlijk en onschuldig, maar het heeft enorme implicaties.. Intellectueel brengt het ons verstand onder het juk van Christus. Ethisch roept het ons op zijn normen te accepteren en zijn geboden te gehoorzamen; beroepsmatig om onze levens aan zijn dienst te wijden; sociaal om de maatschappij met zijn waarden te doordringen; politiek om te weigeren om enige menselijke instelling te verafgoden; en mondiaal de eer en glorie van Jezus Christus te bewaren.” (Stott, 1998). Hiermee is dus ook gezegd dat Jezus erkennen en aanvaarden als Heer over het persoonlijk leven niet kan worden losgemaakt van erkenning van Jezus als Heer over het publieke leven. Dit stelt dus hedendaagse tendensen tot privatisering van het geloof onder kritiek. Uit deze opmerkingen vloeit ook onvermijdelijk de noodzaak tot voortzetting van consequent christelijke politiek voort.
Slot
De post-christelijke tijd barst van de kansen en uitdagingen voor het christelijk geloof. Nu ons land op drift lijkt te zijn, mogen christenen niet zwijgen. Een recente SCP-rapport spreekt over de behoefte aan geborgenheid. Zou de kerk daar geen boodschap aan hebben? Is de kerk niet bij uitstek de werkplaats van geborgenheid, omdat christenen als geen anderen weten wat het is om geborgen te worden door God? Kan de kerk, kunnen christenen in deze tijd, die wordt gekenmerkt door erosie van sociale cohesie en door individualisering, maar door de recente gebeurtenissen ook door verharding van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, een bron van gemeenschapsstichting en naastenliefde zijn? En dan heb ik het nog niet eens over geestelijk richting bieden.
In de context van het post-christelijke Nederland moet het christelijke verhaal niet worden verzwegen, maar met des te meer kracht verteld en gedeeld worden. Dat vraagt trouw aan onze Heer. Bijbelgetrouwe christenen zullen daartoe een plek midden in de samenleving moeten innemen. We kunnen ons daarin laten inspireren door de vroege christenen. Ook zij weigerden te knielen voor de machten van hun tijd. Temidden van de overweldigende macht van de keizer stond voor hen vast: er is geen God dan Jahweh, er is geen kurios dan Jezus, en bleven trouw! Hun levenswandel viel op, getuige de bekende brief van Diognetus, waarin wordt gesteld dat zij in niets verschilden van hun medeburgers, behalve dat zij alles met elkaar deelden, behalve hun bed…!
Kunnen we enig resultaat verwachten? De Amerikaanse socioloog Bellah stelt dat 2% van een maatschappij met een krachtige visie de kwaliteit van een samenleving doorslaggevend kan beïnvloeden. De 2% die het de afgelopen decennia voor het zeggen heeft gehad in Nederland kan worden omschreven als de libertijnse culturele voorhoede, zeg maar de grachtengordel. Aan deze elite hebben we het te danken dat ons land gidsland is op het gebied van abortus, euthanasie en homohuwelijk. Hoe staat het met de christelijke invloed in de toekomst? We zijn nog altijd met veel meer dan 2%. Maar voor invloed is visie nodig. Het soort visie waaraan nu behoefte is gaat niet in eerste instantie om het hebben van de juiste standpunten, het gaat om wat kan worden omschreven als het vermogen om voorbij het bestaande te zien. Het vermogen om geen genoegen te nemen met de status quo, het vermogen te zien hoe het anders kan en om te onderscheiden waar het daarbij op aankomt. Dat vraagt dus ook om visionairs, onafhankelijke geesten die, gevormd door omgang met God en zijn Woord, de tijd verstaan en in woorden en daden laten zien hoe God het van ons vraagt. Mensen met een volgroeide christelijke gezindheid en oordeelsvermogen. Laten we bidden voor die mensen, dat zij de moed en vrijmoedigheid aan de dag leggen om te spreken en te denken vanuit niets anders dan het evangelie van Jezus Christus. Zonder angst dat hun achterban hen niet kan volgen. Zonder toe te geven aan de verleidingen van de persoonlijke eerzucht en de macht. Zonder zich aan het twijfelen te laten brengen of te laten intimideren door de intellectuele en culturele overmacht van het ongeloof. Wat houdt ons eigenlijk tegen? Innerlijke twijfel en tobberigheid? Gebrek aan visie? Het volgende citaat van John Stott wil ik u dan niet onthouden: “Alleen zij die Gods aangezicht zoeken, houden hun visie helder. Alleen van hen die voor het kruis van Christus leven, wordt het innerlijke vuur voortdurend gevoed en nooit uitgedoofd. Leiders die denken dat ze wel in eigen kracht leiding kunnen geven, zijn de zwakste van alle mensen; alleen zij die de eigen zwakheid kennen en erkennen, kunnen sterk worden door de kracht van Christus.” De toekomst van Nederland ligt open, behalve de einduitkomst: Jezus heeft al overwonnen en komt terug! Daarbij: we zijn geroepen tot trouw, niet tot succes. Laat dat ons het vertrouwen geven om, biddend en werkend, gelovend en zoekend, denkend en voelend, onze christelijke verantwoordelijkheid te nemen in het post-christelijke Nederland van de 21e eeuw.
Noten
[1] Zie artikelen in DenkWijzer en het Nederlands Dagblad.
[2] Dit artikel is een bewerking van een lezing, gehouden op een besloten EO-conferentie, november 2004.
[3] bedoeld zijn de kleine gereformeerde kerkgenootschappen, de confessionele groepen in de PKN en de evangelische gemeenten.
[4] NRC, 20 november 2004
[5] Zie voor een toegankelijke uiteenzetting Stefan Paas’ Jezus is Heer in een plat land
[6] Het is prachtig dat er enkele christelijke bolwerken zijn op de Veluwe, maar hebben steden het niet harder nodig om ‘gezouten’ te worden?
[7] Herman Paul, Wil de gereformeerde evangelical opstaan? ND, 9 oktober 2004
[8] a.w. p.13
Door Reinier Koppelaar, voormalig beleidsmedewerker ChristenUnie-fractie Tweede Kamer, sinds enkele maanden kerkelijk opbouwwerker in Indonesië
Gepubliceerd in DenkWijzer 2005, 3
Het ging Reinier dus om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van christenen in brede zin. Hij introduceerde daarbij de term ‘incarnatie’ als metafoor voor de wijze waarop christelijke presentie in het huidige tijdsgewricht gestalte kan krijgen. Reinier signaleerde dat christenen uit allerlei kerkelijke achtergronden vanuit een sterk missionair besef zoeken naar nieuwe vormen en nieuwe plaatsen om het getuigenis van Christus gestalte te geven. “Naar mijn indruk bevinden we ons nog in een overgangsfase. We zoeken nog, en dat is helemaal niet erg. Ook de omringende cultuur bevindt zich in een overgangsfase. Verdere doordenking en actualisering zijn nodig, zodat bijbelgetrouw Nederland niet bezig is vorige oorlogen te winnen of zich verliest in onderlinge verdeeldheid.”
Zowel bij Reinier zelf als bij de redactie leefde de behoefte om aan een aantal verschillende deskundigen te vragen om te reageren op het artikel “van bolwerkmodel naar incarnatie”. De reactie van voormalig raadslid Kadijk kwam spontaan. De rest is op uitnodiging. We zijn blij met dit begin van een discussie met deskundigen uit wetenschap en praktijk. Wordt wellicht vervolgd.
Van mens tot mens
Het is te begrijpen dat in een artikel in een opinieblad van de ChristenUnie specifiek aandacht wordt gegeven aan de rol van een christelijke politieke partij in de samenleving. Ik zie voor mij geen taak weggelegd om daarop te reageren. Wel waar het volgens de schrijver om draait: ‘gewenste veranderingen in de christelijke presentie in de samenleving’. Daarbij vraag ik mij meteen af of het mogelijk is ‘niet aanwezig’ te zijn in een samenleving. Misschien wordt meer bedoeld ‘geen verantwoordelijkheid nemen’, ‘niet staan voor de zaak die je lief en dierbaar is’. Naast de presentie van christenen benadrukt de schrijver de ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid van christenen in brede zin’. Hierbij gaat het om een levend geloof dat als ‘zoutend zout’ wordt herkend en gewaardeerd. Echter kent de samenleving de smaak van ‘het zout’ nog wel? Of moeten christenen meer aansluiting zoeken bij de smaak van de samenleving?
Steeds meer kinderen groeien op zonder kennis van het goede van het evangelie. Er komen generaties die geen ouder(s) of grootouder(s) hebben die van God en Zijn gebod van liefde, vergeving en acceptatie weten. Wel zie ik een hunkering in de samenleving om te komen tot een betere wereld. Christenen willen natuurlijk het liefst een wereld naar Gods bedoelen. Ik ben er altijd een beetje beducht voor om vanuit mijn beperkte manier van kijken in te gaan vullen hoe God de wereld heeft bedoeld. De door God aan onze wereld toevertrouwde richtlijnen in de Bijbel zijn behulpzaam om de plaats als christen in deze samenleving te zoeken. Vanuit de unieke persoonlijke relatie tussen God en de mens vloeit de opdracht voort een naaste voor een naaste te zijn. Ik ervaar dat naast een zoektocht en leerproces als een voorrecht. God biedt ons de kans om gedurende het leven op aarde geïnspireerd door Zijn Geest te groeien in geloof en heiligheid. Dat houdt ook in dat inzichten over verhoudingen in de maatschappij veranderen. Die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in de manier waarop instituties gebaseerd op bijbelse waarheden van rol veranderen. Belangrijk daarbij is door wie of wat deze instituties, dus ook kerken, zich laten leiden. Zijn het de algemeen geldende maatschappelijke trends of is het een vernieuwd inzicht in de wijze waarop de liefde van Christus handen en voeten kan krijgen in een onvolkomen wereld? Een handicap voor (christelijke) instituties is dat zij over het algemeen een rijke historie hebben en organisatievormen kennen die bijna onveranderbaar lijken. Dat kan met zich meebrengen dat de aanwezigheid en herkenbaarheid in een veranderende wereld vermindert of in het slechtste geval verdwijnt, terwijl de instituties zelf in stand blijven. Dan verworden ze tot museumstukken die teren op historische rijkdom.
Reinier Koppelaar zegt terecht in zijn artikel dat het gaat ‘om te onderscheiden waar het op aankomt’. Presentie, ‘er zijn’ heeft de dubbele dimensie dat christenen moeten ‘zijn’ wat ze pretenderen te zijn: een volgeling van Jezus Christus. Misschien met vallen en opstaan, maar wel op weg om de persoonlijk ervaren liefde van God handen en voeten te geven in het contact met de ander. De tweede dimensie van het ‘er zijn’ is gelegen in de beleving van de ander. Medemensen die in staat moeten zijn te kunnen herkennen dat er christenen zijn die getuigend leven. Het ligt daarbij niet alleen aan de authenticiteit van het getuigend geloof, maar evenzeer aan de begrijpbaarheid en aantrekkelijkheid van die authenticiteit. Het is nog steeds waar dat ‘goede wijn geen krans behoeft’, echter als de meeste mensen geen interesse in wijn hebben lopen ze niet langs dat rek in de slijterij. Presentie betekent herkenbaarheid en aantrekkelijkheid zonder daarbij concessies te doen aan eigen waarden en normen.
Verhalen van Jezus aan ons gegeven om over na te denken geven richting hoe te handelen:
- Alles uit je handen laten vallen als iemand door onrecht wordt getroffen en berooid aan de kant van de weg ligt.
- Eigen veiligheid, vervoermiddel en geld beschikbaar stellen om ongeacht wie de ander is, de handen uit de mouwen te steken.
- Oog en oor hebben voor medemensen die langdurig wachten op uitkomst in uitzichtloze situaties. Het meest knellende is niet dat zij kreupel of blind zijn, maar het feit dat er niemand is om hen naar de plaats te brengen waar uitkomst is te vinden.
Noch de Barmhartige Samaritaan, noch Jezus handelend bij het badwater van Betzata / Betesda behoorden tot bolwerken. Wel brachten ze veranderingen te weeg in het leven van de geschetste personen. Het waren mensen die nood zagen, zich bewust van hun aanwezigheid en niet anders konden dan tot actie over te gaan. Presentie mag dan ook niet ophouden bij ‘er zijn’. Christelijk presentie betekent ook in de 21ste eeuw: Ga en doe iets!
Door Lt.-kolonel mevr. drs. Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg
Karikaturen
Reinier Koppelaar schrijft een themastudie van vijf bladzijden in DenkWijzer. Hij wordt gedreven door vertaling van het Evangelie in de samenleving. Hij draagt veel bijbelse noties aan. Terecht pleit hij voor persoonlijk geloven en voor de publieke toepassing van de Bijbel. Voorbeeldig.
Toch poneert Reinier Koppelaar, mijns inziens, ook een aantal karikaturen. Is de christelijke politiek in het verleden werkelijk gevoerd vanuit een traditioneel bolwerk? Zijn we momenteel echt in verwarring en maken we te weinig, vooraf, een persoonlijke keuze voor Christus? Mag het Bijbelgedeelte Jer.29:4-7, over de weggevoerde Joden in Babel, op deze wijze worden overgebracht naar de huidige situatie? Is presentie van christenen in de maatschappij primair, zoals Koppelaar meent, of zouden we veeleer centraal moeten stellen dat de bijbelse uitgangspunten enthousiast dienen te worden toegepast in het openbaar besturen? Mijns inziens zijn de tegenstellingen: bolwerk of presentie en eerst een persoonlijke keuze en secundair politieke standpunten onvruchtbaar.
Nog eens: lof voor de gedreven intentie om een zoutend zout te willen zijn in onze maatschappij. Maar door karikaturen te vermijden enerzijds en door het centraal stellen van politiek is besturen met behulp van bijbelse normen voor het openbare welzijn anderzijds zou Reinier Koppelaar, denk ik, verder zijn gekomen.
Door A. Kadijk
Licht en aarden vaten
Reinier Koppelaar stelt in zijn artikel “Van bolwerkmodel naar incarnatie" dat christenen zich niet moeten afsluiten voor de wereld maar daarin present moeten zijn. Hij gebruikt daarvoor de gedachte van de incarnatie: de vleeswording van het Woord. Ik heb daar drie opmerkingen bij die ik hieronder toelicht.
1. We moeten onderscheid houden tussen incarnatie en inhabitatie
Incarnatie staat voor de vleeswording van het Woord, zoals Johannes 1:14 daarover spreekt. Dat betreft echter in de klassieke theologie steeds de vleeswording in Christus. Men kan die niet zomaar verbreden naar elke andere zichtbare gestalte waarin God werkt in de wereld. Dan verliest men het unieke karakter van Gods komen in Christus uit het oog. Die brede opvatting van de incarnatie komt in de huidige zendingswetenschap inderdaad vaak voor en is vooral geworteld in de Anglicaanse theologie. Daarin wordt vleeswording een algemeen begrip van goddelijke werkzaamheid, in plaats van Gods eenmalige daad in Christus, door Wie het eens en voor altijd is volbracht. Het gaat niet meer over de concrete persoon van Christus maar om iets algemeens en daardoor is het docetisch. Het lijkt dus om concrete theologie te gaan, maar in wezen wordt het echt concrete van de unieke persoon van Jezus ontkend. Voor wat Koppelaar bedoelt met incarnatie gebruikt men van ouds het woord inhabitatie: de inwoning van de Heilige Geest. Juist doordat die onderscheiden is van de incarnatie blijft die ook gekwalificeerd: het gaat om de inwoning van de Geest die ons inplant in Christus en aan Hem doet deelhebben.
2. Christenen zijn geen bolwerk, maar een licht
Het koppel ‘bolwerk’ en ‘presentie’ schept een verkeerde tegenstelling. Christenen zijn als gemeenschap nooit een bolwerk dat zich afsluit voor de wereld. Zij hebben niets te vrezen. Maar dat wil niet zeggen dat ze overal in alle hoeken van het publieke domein present moeten zijn. Op zichzelf kan men trouwens beide beelden best gebruiken, afhankelijk wat men bedoelt. Maar als koppel deugen ze niet. Eerder past dan het beeld van het licht: waar de Geest woont worden mensen vernieuwd. Zij worden dat vooral in het sterven aan zichzelf en juist daarin zijn ze een vreemde, boeiende gemeenschap in de wereld. Zij zijn geheel anders dan anderen.
Zij hebben die schat wel in aarden vaten. Ze hebben niets om zich op te beroemen. Zij wijzen naar Hem die het Licht der wereld is en hoe meer ze naar Hem wijzen, des te meer verliezen zij zichzelf en worden ze bereid om anderen te dienen. Zij doen dat als mensen die niet meer van deze wereld zijn, vreemdelingen en bijwoners, overal present, maar nergens thuis, omdat hun leven met Christus is geborgen bij God.
3. Christenen leven in de aardse tijd
Christenen leven te midden van de wereld. Ze stichten niet het koninkrijk van God op aarde. We moeten het doen met de grenzen van onze aardse tijd, in een situatie van vreemdelingschap. We bouwen niet aan grootse idealen. We zijn al erg tevreden als er een beetje evenwicht is in de wereld. Een maatschappelijke balans is het hoogste wat we kunnen bereiken. Op die manier spreekt Calvijn in het laatste hoofdstuk van de Institutie. Verder moeten we ook maar niet gaan. We komen dan al gauw in dopers vaarwater. Daarom stellen christenen zich in de politiek bescheiden op. Als we kunnen vermijden dat de zwakken niet verpletterd worden onder het geweld en kunnen herademen, en als we kunnen bereiken dat de sterken niet hun macht bouwen op de ellende van anderen hebben we al veel gedaan. Juist de idealen van de vrije mens of van aller mensen broederschap vernietigen de ruimte die mensen mogen hebben als we weten van ons betrekkelijke leven. ‘Laten de heidenen weten dat ze stervelingen zijn,’ zegt Psalm 9. Laten de mensen dat ook weten als ze zich met politiek bezig houden: geen idealen maar een beetje ruimte voor kleine mensen die elkaar nodig hebben, soms voor een steuntje in de rug, soms om een toontje lager te zingen.
Door prof.dr. A. van de Beek, hoogleraar aan faculteit der godgeleerdheid van de Vrije Universiteit
Christelijke presentie verdraagt geen cultuuroptimisme
Dat een christen geroepen is in te gaan in de cultuur, om mensen in hun leefsituatie te bereiken met het Evangelie lijkt me voor geen tegenspraak vatbaar. Om daar echter het woord 'incarnatie' voor te gebruiken is dunkt me een brug te ver. Daarvoor is de vleeswording van het Woord, de indaling van Jezus Christus in ons menselijk vlees me te hoog en te heilig.
Intussen is een pleidooi om het 'bolwerkmodel' te nuanceren, laat staan prijs te geven geen sinecure. De verzuiling zit zo diep in ons volksleven, niet in het minst binnen het christelijke volksdeel, dat mensen er innerlijk mee vergroeid zijn. Terecht merkt de heer Koppelaar op dat het (zelfs) 'een onwenselijk nevenproduct' van de verzuiling is dat christenen zich maar al te vaak hebben opgesloten 'in een eigen kerkelijke en sociale subwereld'.
Eerste christenen
De vraag is of we als christenheid in dit land (spirituele) weerbaarheid genoeg hebben om de 'bolwerken' te verlaten en gewoon in 'Babel', als ten tijde van de profeet Jeremia, temidden van ongelovigen onze verantwoordelijkheid te verstaan. Het door Koppelaar geciteerde woord van Jeremia in zijn brief aan de Joden in Babel (Jer. 29:4) verneem ik niet voor het eerst. Het is mij al zo lang als een spiegel. Natuurlijk is dit al de praktijk bij de meeste christenen op de werkvloer, in het leven van elke dag. Een werkkring met een meerderheid van christenen is een zeldzaamheid, die vindt men zelfs vaak alleen nog maar binnen de 'bolwerken'. Maar hoe wil Koppelaar zijn 'open' visie praktiseren in de politiek, en in al die maatschappelijke verbanden, waarbinnen onze verantwoordelijkheid is geïnstitutionaliseerd? Hij maakt dat onvoldoende concreet.
De uiterste consequentie is de doorbraakgedachte. Ten tijde van de Doorbraak na de Tweede Wereldoorlog is het geprobeerd: in de politiek, de vakbeweging, de media, het onderwijs. Maar dat wil Koppelaar immers ook niet? Het resultaat was voor overtuigde aanhangers van de doorbraakgedachte al snel teleurstellend. Zelfs de identiteitsgebonden werkgemeenschappen in de PvdA, waaronder de protestants-christelijke, gingen teloor. Òf het mankeerde aan geestelijke weerbaarheid bij de christenen òf de a-christelijke en anti-christelijke vloedgolven waren te sterk. Het ‘Gebot der Stunde’, waartoe werd opgeroepen, kwam al spoedig veraf te staan van de Tien Woorden, die God aan de mens 'ten goede' gaf.
Zelfs de apostolaire gedachte binnen de kerken, in de Nederlandse Hervormde Kerk in het bijzonder leed schipbreuk. De kerk had de hoge pretentie in de wereld met het Evangelie present te zijn maar de inhoud van de boodschap zelf verwereldlijkte. Hier zijn gestrande schepen bakens in zee.
Spiritueel
Identiteit en spiritualiteit moeten daarom dicht bij elkaar blijven, repliceert Koppelaar. Dat valt te beamen. Maar dan moeten we ons wellicht weer leren spiegelen aan de eerste christenen. Ze hadden maatschappelijk en politiek niets 'eigens', geen politieke of maatschappelijke organisaties, maar ze kenden vooral de weerbaarheid van het hart. De kerkvader Tertullianus vertrouwde de kinderen aan heidense scholen toe, want thuis werd geestelijke weerbaarheid aangekweekt. Tegelijkertijd was er echter - en dat is de keerzijde van de medaille - distantie van wereldse manifestaties: de keizerverering, het theater, het circus, de arena. Waarmee ik zeggen wil dat pleidooien voor betrokkenheid van christenen op de cultuur ook gepaard moeten gaan met ‘innerweltliche askese’. Wanneer die er niet is zullen christenen spoedig aan de wereld ten prooi vallen. De eerste christenen waren er helemaal niet op uit om de samenleving te transformeren. Ze onthielden zich zelfs van politiek maar doorzuurden nochtans de samenleving. De neergang sloeg toe toen ze zich verzwagerden met wereldlijke instituties en macht gingen krijgen.
Een pleidooi voor inculturatie is dan ook nog wat anders dan aanvaarding van de cultuur in haar wereldse verschijningen. Christenen moeten er ook niet op uit zijn de cultuur in hun 'macht' te krijgen. Het is hun voldoende kracht te putten uit de wetenschap dat Christus op het Kruis de machten heeft onttroond. Dat geeft wel ontspannenheid, ontdoet van kramp.
Maar misschien zijn we al te gelijkvormig geworden aan de schema's van de wereld om nog onbevangen in de wereld te kunnen staan. 'Gij geheel anders?' Het lijkt er vaak niet op. De tijdgeest dringt door de reten en kieren van ieders bestaan. Moet ik vandaag 'theater, circus en arena' actualiseren?
(Sub-)zuilen
Ooit had Groen van Prinsterer grote moeite om het volkskind op de openbare school los te laten. Hij capituleerde met moeite, omdat het kind uit de christelijke gezinnen niet geslachtofferd mocht worden op het altaar van de Verlichting. Zo en daarom ontstond ook de christelijke partij. Maar met kracht kwam Groen vanuit zijn theocratisch beginsel op voor het ‘Droit Divin’, het goddelijk recht op mens en wereld.
De verzuiling voltrok zich aanvankelijk (slechts) rondom het bijzonder onderwijs. Ook in de tijd van de Doorbraak bleven doorbraaktheologen als J. J. Buskes trouwens kiezen voor de christelijke school. Maar Buskes kon ook toornen tegen het cultuuroptimisme van de nazaten van Kuyper, die aan de wereld verloren gingen. Het boek van Agnes Amelink, De Greformeerden, is er een toonbeeld van. Spiritualiteit maakte plaats voor activisme. De grote verzuiling ging toeslaan. Die verzuiling is zelfs zover doorgetrokken dat nieuwe kerkelijke groeperingen die ontstonden, een subzuil ging opeisen. We reformeerden, hervormden, herstelden en verbrokkelden maar door, in de institutionele zin van het woord, met het gevolg dat de eigen bolwerken evenzoveel blokkades vormden voor het getuigenis in de wereld. Wat kwam er nog van gemeenschappelijke evangelisatie terecht? De integrale christelijke presentie werd er eerder door verlamd dan versterkt. Zeker wanneer op den duur de 'bolwerken' zelf aan de secularisatie ten prooi vielen.
Maar laten we niet vergeten: de doorgeschoten verzuiling schoot wortel in de kerken. Ik zie daarom pas een begin van een vermoeden van de open houding, waarmee christenen in de samenleving present kunnen zijn, wanneer ze die houding allereerst in en tussen kerken praktiseren. Zolang wij onze kerkelijke bolwerken hebben en koesteren en zelfs blijven vermeerderen, blijven de pleidooien van Koppelaar theoretisch. Drie nieuwe kerken verschenen het laatste jaar op het toneel. Vandaar.
Denken
Ik geloof best in het ideaal dat Koppelaar tekent. Maar het vraagt een radicale vernieuwing van ons denken; een om-denken. Wie het ideaal van de christelijke presentie buiten de 'bolwerken' bijvalt, moet beginnen te leren dat anderen dan hij/zijzelf zich naar eer en geweten principieel kunnen ophouden in andere kerkelijke appartementen. Zolang christenen elkaar, expliciet of impliciet, om hun kerkelijke keuze afschrijven is er van de presentie in de samenleving weinig 'heil' te verwachten.
Is de consequentie van Koppelaars pleidooi overigens ook niet dat wordt aanvaard dat mensen hun christelijke verantwoordelijkheid in de maatschappij ook kunnen verstaan in andere, zeg bredere maatschappelijke of politieke verbanden dan die waartoe hij/zij behoort. Zover is het nog lang niet.
Bovendien is de kloof tussen kerk en wereld, tussen christenen en niet-christenen in vergelijking met de tijd waarin de zuilen ontstonden - ten tijde van het nog vigerende ‘Corpus Christianum’, toen Nederland nog een (voor 90 procent) gedoopte natie was - aanmerkelijk groter en dieper geworden. Daarom zou het slecht zijn als de 'bolwerken' zonder meer zouden worden geslecht. Christelijke presentie vraagt immers ook onderlinge opscherping, vertroosting zelfs in het lijden aan de tijdgeest.
Christelijke presentie in de wereld betekent uiteindelijk leven tussen twee werelden: de wereld als Gods schepping en de van God afgevallen, Gode vijandige wereld. Cultuuroptimisme zal de profetie doven en uiteindelijk de verantwoordelijkheid doen verslappen. Dat vraagt wel onderscheidingsvermogen. Op het scherp van de snede. Want Christus zond zijn schapen uit onder de wolven.
Door ir J. van der Graaf, voormalig algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond binnen de Nederlandse Hervormde Kerk
Gepubliceerd in DenkWijzer 2005, 5
Zeggingskracht
De vraag naar de relevantie en betekenis van een christelijke politieke partij hangt samen met de vraag naar de zeggingskracht van het Evangelie in een post-christelijke maatschappij.
De post-christelijke samenleving beschouwt christenen veelal als de archaïsche representanten van een afgeschreven verleden. Momenteel wil een schaarse conservatief of christen-democratisch denker - inclusief de minister-president - het christendom nog wel eens hardop erkennen als waardevolle bron van normen en waarden maar erg krachtig klinkt dit geluid niet. Is er in deze omstandigheden nog ruimte voor het christelijke verhaal, of hebben seculiere krachten de plausibiliteit van de christelijke traditie definitief ondergraven? Het laatste is alleen dan het geval als de dragers van het christelijke verhaal er zelf niet meer in geloven. Tijd dus voor christenen om op zelfonderzoek te gaan.
De orthodox-christelijke geloofsgemeenschap [3] heeft maatschappelijk gesproken lang de trekken gehouden van een dorpje dat dapper standhield tegen de bezetting door de seculiere tijdgeest. Doordat zij langer heeft vastgehouden aan eigen zuilen en sociale netwerken van gelijkgezinden, zijn zij langer beschut gebleven en is God er niet verdwenen, zoals uit het spreekwoordelijke Jorwerd. Vandaag de dag heeft de verwarring echter ook in dit dorpje toegeslagen. Hardop vragen velen zich vandaag af: “Wat is de betekenis van het Evangelie voor de opstelling van christenen in de samenleving en het publieke leven?”. Terwijl dat een jaar of tien, vijftien geleden allemaal vrij duidelijk lag. Het front lag ook steeds helder: we streden om het behoud van het christelijk erfgoed, dat voortdurend onder vuur lag van progressief-links. Het was dan ook vooral duidelijk waar je politiek en maatschappelijk gesproken ‘tegen’ was.
Neo-orthodox
De nieuwe generatie uit dit dorp groeit op in een andere wereld dan vroeger. Deze generatie leeft niet zozeer met het besef dat het christelijk bolwerk moet worden verdedigd, maar dat van nul af een ongelovige wereld moet worden gewonnen. Er groeit daardoor afstand ten opzichte van de vanzelfsprekendheden van de traditie. Jongeren maken een persoonlijke keuze voor wat wel een ‘neo-orthodox’ geloof wordt genoemd. Hoogleraar Europese geschiedenis S. Stuurman gaf daarvan een treffende omschrijving: “In veel gevallen gaan een moderne levensstijl en een individualistische vorm van geloofsbeleving samen met een deels traditionele inhoud. Een instabiel mengsel, zou men zo denken.” [4]
De laatste zin is prikkelend. Is het instabiel? Dat zeggen ook pessimistische sociologen, zoals G. Dekker, die de interne verschuivingen binnen de orthodox-christelijke wereld alleen als secularisering en afbrokkeling kunnen duiden. Toch is dat niet het hele verhaal als we zien hoe binnen gevestigde kerken en onder jongeren vernieuwingsbewegingen plaatsvinden, veelal bijbels-evangelisch geïnspireerd. Het sociologische perspectief is blind voor de intrinsieke motieven die ‘neo-orthodoxen’ daarbij drijven. De vergelijking met de secularisering in de jaren zestig en zeventig bij de ‘brede’ kerken gaat dan ook niet op. In tegenstelling tot de jaren waarin werd afgerekend met Schriftgezag en verzoeningsgeloof, hebben wij mijns inziens nu te maken met de wens, zoniet een vurig verlangen, om een eigentijdse christelijke respons te geven op de nieuwe, post-christelijke situatie.
Daarbij valt het front, de antithese, niet langer samen met de grens van de eigen zuil, maar is het overal: in de buurt, op het werk, in niet-christelijke instellingen. Vanuit een sterk missionair besef zoeken christenen uit allerlei kerkelijke achtergronden nieuwe vormen en nieuwe plaatsen om het getuigenis van Christus gestalte te geven. Daarbij wordt ingezet op toenadering tot ongelovige medeburgers. De wens leeft om als christen midden in de wereld getuigend aanwezig te zijn in relaties, samenleving en carrière. Bij deze ontwikkeling sneuvelen sommige traditionele opvattingen en gedragsregels, waarbij het negen van de tien keer niet gaat om verwereldlijking, maar slechts om inwisseling van subculturele groepsgewoonten.
Gevestigde christelijke organisaties proberen op een soortgelijke manier hun insteek te verleggen. Zie de programmering bij de EO, die minder anti-thetisch, en meer gericht op het persoonlijke, authentieke verhaal is geworden, om zodoende aansluiting te zoeken bij de 21e eeuwse Nederlander. De ChristenUnie staat bol van de pogingen om meer aansluiting te zoeken in de maatschappij. Parlementaire degelijkheid, vanouds het handelsmerk van de partijen waaruit de ChristenUnie is ontstaan, wordt door middel van een permanente campagne gekoppeld aan acties waarbij nadrukkelijk de maatschappij wordt betrokken. Christenen en christelijke organisaties zoeken kortom manieren om het christelijke verhaal een nieuwe plausibiliteit te verschaffen door aan te sluiten bij de nieuwe maatschappelijke context.
Incarnatie
De wijze waarop christenen de afgelopen jaren opnieuw invulling pogen te geven aan de Bijbelse roeping om als zoutend zout en lichtend licht overal in de maatschappij aanwezig te zijn, roept de analogie met de term ‘incarnatie’ op. Het incarnatiemodel is bekend uit de missiologie: evenals Christus mens werd onder de mensen, Hij zelfs de gestalte van een dienstknecht aannam en de mensen gelijk werd, zo moeten christenen ingaan in de cultuur, om mensen in hun leefsituatie te bereiken met het Evangelie. Dat is dus anders dan het bolwerk-model van de verzuiling, waarin de muren hoog en de loopgraven diep konden zijn. Het incarnatie-model komt uit de wereld van zending- en evangelisatie [5], maar als richtinggevende metafoor lijkt het mij ook bruikbaar voor christelijke maatschappelijke presentie.
Deze ontwikkeling van ‘bolwerk’- naar ‘incarnatie’-denken valt positief te waarderen, als tenminste dat wat verloren gaat (bepaalde tradities en gewoonten, organisaties met bijbehorende nestgeur e.d.) verstaan kan worden als scheiding van het kaf en het koren. Ook moeten voortrekkers van vernieuwing en verandering niet de klassieke fout maken het kind met het badwater weg te gooien. Mijn inschatting is dat we er nog niet zijn, en dat nog niet alles doordacht is. Kerken, christenen en hun organisaties die orthodox-christelijk (liever: bijbelgetrouw, Christus-belijdend) willen zijn, bevinden zich naar mijn indruk in een overgangsfase. We zoeken nog, en dat is helemaal niet erg. Ook de omringende cultuur bevindt zich in een overgangsfase. Verdere doordenking en actualisering zijn nodig, zodat bijbelgetrouw Nederland niet bezig is vorige oorlogen te winnen of zich verliest in onderlinge verdeeldheid.
Positiebepaling
Wat betekent deze ‘incarnatie-benadering’ voor de positie van bijbelgetrouwe christenen ten opzichte van de wereld? Allereerst dat nog heel wat orthodoxe christenen een mentale verhuizing moeten doormaken, “uit de schuilhoeken” moeten komen. Een onwenselijk nevenproduct van de verzuiling is immers dat christenen zich maar al te vaak hebben opgesloten in een eigen kerkelijke en sociale subwereld. Christenen zullen zich onvermijdelijk thuis moeten gaan voelen in de multireligieuze en multi-etnische wereld. Het helpt daarbij te beseffen dat niet wat de mens binnenkrijgt de mens onrein maakt, maar wat er uit zijn hart komt (Matt.15:10). De Israëlieten kregen in ballingschap van Jeremia niet te horen dat zij zich moesten afzonderen, maar dat zij zich in het nieuwe thuisland Babel huizen moest bouwen, trouwen, kinderen krijgen, kortom thuis moesten gaan voelen (Jer.29:4-7). Deze mentale – wellicht ook fysieke? [6] - verhuizing zal ons hopelijk ook verlossen van de kramp die bij christelijke organisaties, ook bij de ChristenUnie soms een rol speelt: dat zij worden afgerekend als ze zich met open vizier richten op de uitdagingen van deze tijd, omdat de traditionele achterban het oude vertrouwde geluid niet meer herkent.
Behalve ‘verhuizen’ zullen we gezamenlijk nog een stap verder moeten gaan en deze wereld opnieuw gaan liefhebben vanuit christelijke ontferming. Vaak zijn we er goed in om de wereld te veroordelen en een vijandbeeld te cultiveren. Maar leert Jezus ons niet zelfs onze vijand lief te hebben? Bovendien, om maar weer naar Jeremia te luisteren: de Israelieten moesten zich inzetten voor de welvaart van de stad, en “bidden voor haar vrede, omdat in haar vrede uw vrede gelegen zal zijn”.
Een gevaar van op zo’n manier in de wereld zijn kan natuurlijk zijn: assimilatie. Het is een smalle richel tussen je heilig bewaren en houden aan Gods geboden, en te leven temidden van de wereld. John Stott noemt dit de dubbele roeping van de kerk en christenen: zij worden enerzijds geroepen heilig te zijn, radicaal anders dan de wereld, anderzijds worden zij geroepen de wereld niet de rug toe te keren, maar juist betrokken op die wereld te zijn. Hij bepleit een ‘holy worldliness’: een mooie, maar onvertaalbare term. In dat verband lijkt me van belang te markeren dat het de Bijbel blijft die voor een christen, en dus ook voor een christelijke organisatie, de scheidsrechter vormt. Niet het hoogstpersoonlijke gevoel of ‘God het wel goed vindt’. Het christen-zijn blijft iets van de gemeenschap en de geopenbaarde norm.
Een gevolg van deze herpositionering van de marge naar het midden van de samenleving lijkt mij dat kerkgrenzen en ondergeschikte theologische verschillen, geen belemmering meer mogen vormen voor samenwerking tussen belijdende christenen. Herpositionering zal dus ook tot hergroepering, of misschien ‘heridentificering’ moeten leiden. Toen een half jaar geleden een discussie gaande was over gereformeerd versus evangelisch, aangezwengeld door Alistair McGrath, concludeert Herman Paul in een slotbeschouwing “dat christenen zich ondanks hun verschillen en zonder het opgeven van hun eigenheid kunnen beschouwen als leden van een wereldwijde, orthodox-christelijke beweging.” [7] Ik heb de fusie van RPF en GPV tot ChristenUnie altijd in dit perspectief gezien: als er zóveel is dat je bindt, dan is in een post-christelijke tijd gescheiden optrekken onverantwoord.
Accenten bij christelijke maatschappelijke presentie
Hierboven is beschreven wat de incarnatie-benadering betekent voor de positie ten opzichte van de wereld: meer nadruk op christelijke presentie dan op christelijke bolwerkvorming. Maar wat zou deze presentie moeten kenmerken om vruchtbaar te zijn in de maatschappij? Daarover moet verder worden doorgedacht, maar ik noem alvast vier accenten:
1. Bij manieren van christelijke presentie die aansluiting zoeken bij de omringende cultuur, is het gevaar van horizontalisme springlevend. De identiteit kan ook verwateren, zodat op die manier het zout zijn kracht verliest. Dat proces van interne uitholling is precies waar de sociologen voor waarschuwen. Het is van het grootste belang om bij christelijke presentie in de post-christelijke samenleving identiteit en spiritualiteit dicht bij elkaar te houden. Met spiritualiteit bedoel ik persoonlijke én gezamenlijke omgang met God en Zijn Woord. Dat is iets waar “jongeren” die het zoeken in geestelijke vernieuwing en persoonlijke authenticiteit terecht aandacht voor vragen. Christelijk optreden kan niet slagen als het zijn oorsprong niet vindt in geloof en gebed. Gebed heeft gewoonlijk wel een formele plaats in christelijke organisaties, maar hoeveel zijn er waarin gebed, bijbellezen en lofprijzing een prominente plek heeft, als het ware deel uitmakend van de kern van de activiteit? Hoe vaak zoeken wij binnen de ChristenUnie leiding door de Geest van de Vader en Zoon? Ir. J. van der Graaf schrijft in de inleiding op ‘Normen op hun waarden geschat’ dat bij presentie in het publieke domein organisatie en actie niet de grootste kracht is. “Erkend moet worden dat daarin, sinds de verzuiling op alle terreinen van het leven in dit land heeft toegeslagen, de kracht wel vaak is gezocht. Naarmate de secularisatie verder toesloeg is echter gebleken dat organisaties op zich geen vrijwaring bieden voor slijtage van waarden en normen. De kracht om als zout in de samenleving te dienen is gelegen in levend geloof, dat ontspringt aan het Woord van de levende God, waaraan mensen deel hebben door innerlijke vernieuwing.”[8] Deze geloofshouding zal ons kunnen behoeden voor de valkuil van horizontalisme waarin de oecumenische beweging in de jaren zestig veelal is getrapt.
2. Wat betekent zo’n vorm van ‘incarnatie’, presentie in de wereld, voor de organisatievormen? Betekent dat het einde van de christelijke instituten en bijvoorbeeld politieke partijen? Er heerst helaas veel anti-instutionalisme. Op zich is het goed dat meer nadruk dan voorheen op de individuele verantwoordelijkheid ligt om ‘ambassadeur van Christus’ te zijn, op je werk, in de buurt, overal. Christenen kunnen als individu hun omgeving in beweging zetten, er de kwaliteit van veranderen. Het nieuwe mediatijdperk biedt ruime mogelijkheden: via websites, of opiniepagina’s van seculiere kranten kan zelfs publieke impact worden gegenereerd. Toch zal publieke invloed een zaak van gemeenschappen en bewegingen blijven: ook in deze tijd zullen christenen overal ‘ kleine pelotons’ (Burke) moeten vormen: gebedsgroepen, actiegroepen, huiskringen, professionele coachgroepen of vrijwilligersnetwerken, al naar gelang het doel en de context waarin zij werken al of niet open voor niet-christenen. Maar flexibele, kleinschalige gemeenschappen zijn niet in staat om ‘krachtstroom’ te leveren, die benodigd is voor ‘impact’ in geïnstitutionaliseerde, publieke arena’s als wetenschap, media en politiek. Daarvoor blijven denktanks, instituten en partijen -mét een integrale visie!- belangrijk. Bij dit alles is de vraag of er een nieuwe zuil ontstaat van bijbelgetrouwe christenen niet van belang. Mogelijk ontstaat er een zuil-‘light’, maar de vraag die steeds gesteld moet worden is: worden de juiste kanalen gebruikt om in onze cultuur en maatschappij het Evangelie van Jezus Christus vruchtbaar en dienstbaar te maken?
3. Dit is een tijd waarin de plausibiliteit van christelijke argumenten niet meer bij voorbaat vaststaat. Daarom lijkt het van belang om het Pro Sacerdoce, het Priester-motief, meer nadruk te geven dan voorheen. Jezus Christus wordt ons immers ook voorgesteld als Priester, die dienend en zegenend aanwezig was. Natuurlijk is dit niet nieuw: in de geschiedenis hebben christenen enorm veel aan barmhartigheidswerk en diaconaat gedaan en nog steeds. Denk aan verzorgingstehuizen, aan hospices, aan verslavingszorg. Toch is de vraag legitiem of orthodoxe christenen het in hun dienst aan de wereld en de samenleving niet hebben laten afweten. Slagen de kerken en christelijke organisaties er voldoende in om de brug te slaan naar de hoeken en gaten van de samenleving, waarin de verdrukten, de vernederden, de kwetsbaren zich bevinden? Wij moeten er voortdurend voor waken dat onze pretentie vertaald worden in presentie, ook als christelijke politieke partij. Het is onze opdracht de post-christelijke Nederlander een Nederlander te zijn. Ik denk dat dit nodig is omdat met christelijke actie ook een apologetisch motief gemoeid is. ‘Opdat de mensen uw goede werken zien en God loven’. Het Evangelie communiceert in een tijd, waarin christendom als iets uit de oude doos wordt gezien, alleen maar als het vruchten en daden voortbrengt.
4. Vanouds stond in de Kuyperiaanse traditie, of zo u wilt de christelijk-sociale beweging, het Pro Rege-motief centraal. Men wilde Christus dienen als Koning over deze wereld, zijn wetten gehoorzamen op alle terreinen van het leven. Dit motief lijkt mij onopgeefbaar. Het gevleugeld woord van Abraham Kuyper, dat er geen duimbreed is van het wereldlijk erf waarvan Christus niet zegt: “Mijn!”, moet ons ook vandaag inspireren om op alle terreinen van het leven de consequenties te doordenken van ons discipelschap.
Ik vraag alleen wel aandacht voor de goede volgorde. Het begint bij de persoonlijke keuze tot navolging, niet bij de wereldbeschouwelijke concepten. Wie de persoonlijke keuze voor Jezus Christus als de Heer van ons leven heeft gemaakt en zegt Hem radicaal te willen navolgen, zal daarin consequent moeten zijn en dat breed moeten uitwerken. Stott zegt het zo: “Kurios Jesos, Jezus is Heer. Het klinkt op het eerste gezicht heel ongevaarlijk en onschuldig, maar het heeft enorme implicaties.. Intellectueel brengt het ons verstand onder het juk van Christus. Ethisch roept het ons op zijn normen te accepteren en zijn geboden te gehoorzamen; beroepsmatig om onze levens aan zijn dienst te wijden; sociaal om de maatschappij met zijn waarden te doordringen; politiek om te weigeren om enige menselijke instelling te verafgoden; en mondiaal de eer en glorie van Jezus Christus te bewaren.” (Stott, 1998). Hiermee is dus ook gezegd dat Jezus erkennen en aanvaarden als Heer over het persoonlijk leven niet kan worden losgemaakt van erkenning van Jezus als Heer over het publieke leven. Dit stelt dus hedendaagse tendensen tot privatisering van het geloof onder kritiek. Uit deze opmerkingen vloeit ook onvermijdelijk de noodzaak tot voortzetting van consequent christelijke politiek voort.
Slot
De post-christelijke tijd barst van de kansen en uitdagingen voor het christelijk geloof. Nu ons land op drift lijkt te zijn, mogen christenen niet zwijgen. Een recente SCP-rapport spreekt over de behoefte aan geborgenheid. Zou de kerk daar geen boodschap aan hebben? Is de kerk niet bij uitstek de werkplaats van geborgenheid, omdat christenen als geen anderen weten wat het is om geborgen te worden door God? Kan de kerk, kunnen christenen in deze tijd, die wordt gekenmerkt door erosie van sociale cohesie en door individualisering, maar door de recente gebeurtenissen ook door verharding van tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, een bron van gemeenschapsstichting en naastenliefde zijn? En dan heb ik het nog niet eens over geestelijk richting bieden.
In de context van het post-christelijke Nederland moet het christelijke verhaal niet worden verzwegen, maar met des te meer kracht verteld en gedeeld worden. Dat vraagt trouw aan onze Heer. Bijbelgetrouwe christenen zullen daartoe een plek midden in de samenleving moeten innemen. We kunnen ons daarin laten inspireren door de vroege christenen. Ook zij weigerden te knielen voor de machten van hun tijd. Temidden van de overweldigende macht van de keizer stond voor hen vast: er is geen God dan Jahweh, er is geen kurios dan Jezus, en bleven trouw! Hun levenswandel viel op, getuige de bekende brief van Diognetus, waarin wordt gesteld dat zij in niets verschilden van hun medeburgers, behalve dat zij alles met elkaar deelden, behalve hun bed…!
Kunnen we enig resultaat verwachten? De Amerikaanse socioloog Bellah stelt dat 2% van een maatschappij met een krachtige visie de kwaliteit van een samenleving doorslaggevend kan beïnvloeden. De 2% die het de afgelopen decennia voor het zeggen heeft gehad in Nederland kan worden omschreven als de libertijnse culturele voorhoede, zeg maar de grachtengordel. Aan deze elite hebben we het te danken dat ons land gidsland is op het gebied van abortus, euthanasie en homohuwelijk. Hoe staat het met de christelijke invloed in de toekomst? We zijn nog altijd met veel meer dan 2%. Maar voor invloed is visie nodig. Het soort visie waaraan nu behoefte is gaat niet in eerste instantie om het hebben van de juiste standpunten, het gaat om wat kan worden omschreven als het vermogen om voorbij het bestaande te zien. Het vermogen om geen genoegen te nemen met de status quo, het vermogen te zien hoe het anders kan en om te onderscheiden waar het daarbij op aankomt. Dat vraagt dus ook om visionairs, onafhankelijke geesten die, gevormd door omgang met God en zijn Woord, de tijd verstaan en in woorden en daden laten zien hoe God het van ons vraagt. Mensen met een volgroeide christelijke gezindheid en oordeelsvermogen. Laten we bidden voor die mensen, dat zij de moed en vrijmoedigheid aan de dag leggen om te spreken en te denken vanuit niets anders dan het evangelie van Jezus Christus. Zonder angst dat hun achterban hen niet kan volgen. Zonder toe te geven aan de verleidingen van de persoonlijke eerzucht en de macht. Zonder zich aan het twijfelen te laten brengen of te laten intimideren door de intellectuele en culturele overmacht van het ongeloof. Wat houdt ons eigenlijk tegen? Innerlijke twijfel en tobberigheid? Gebrek aan visie? Het volgende citaat van John Stott wil ik u dan niet onthouden: “Alleen zij die Gods aangezicht zoeken, houden hun visie helder. Alleen van hen die voor het kruis van Christus leven, wordt het innerlijke vuur voortdurend gevoed en nooit uitgedoofd. Leiders die denken dat ze wel in eigen kracht leiding kunnen geven, zijn de zwakste van alle mensen; alleen zij die de eigen zwakheid kennen en erkennen, kunnen sterk worden door de kracht van Christus.” De toekomst van Nederland ligt open, behalve de einduitkomst: Jezus heeft al overwonnen en komt terug! Daarbij: we zijn geroepen tot trouw, niet tot succes. Laat dat ons het vertrouwen geven om, biddend en werkend, gelovend en zoekend, denkend en voelend, onze christelijke verantwoordelijkheid te nemen in het post-christelijke Nederland van de 21e eeuw.
Noten
[1] Zie artikelen in DenkWijzer en het Nederlands Dagblad.
[2] Dit artikel is een bewerking van een lezing, gehouden op een besloten EO-conferentie, november 2004.
[3] bedoeld zijn de kleine gereformeerde kerkgenootschappen, de confessionele groepen in de PKN en de evangelische gemeenten.
[4] NRC, 20 november 2004
[5] Zie voor een toegankelijke uiteenzetting Stefan Paas’ Jezus is Heer in een plat land
[6] Het is prachtig dat er enkele christelijke bolwerken zijn op de Veluwe, maar hebben steden het niet harder nodig om ‘gezouten’ te worden?
[7] Herman Paul, Wil de gereformeerde evangelical opstaan? ND, 9 oktober 2004
[8] a.w. p.13
Door Reinier Koppelaar, voormalig beleidsmedewerker ChristenUnie-fractie Tweede Kamer, sinds enkele maanden kerkelijk opbouwwerker in Indonesië
Gepubliceerd in DenkWijzer 2005, 3
Reacties op het artikel “Van bolwerkmodel naar incarnatie”
In het DenkWijzer-nummer van juni 2005 schreef Reinier Koppelaar, voormalig beleidsmedewerker van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer en intussen kerkelijk opbouwwerker in Indonesië, een artikel over christelijke presentie. In dit artikel trok hij de vraag naar de rol en positie van de ChristenUnie breder door ontwikkelingen in de christelijke achterban en samenleving in verband te brengen met gewenste veranderingen in de christelijke presentie in de samenleving van vandaag. De vraag naar de relevantie en betekenis van een christelijke politieke partij hing voor hem samen met de vraag naar de zeggingskracht van het Evangelie in een post-christelijke maatschappij.Het ging Reinier dus om de maatschappelijke verantwoordelijkheid van christenen in brede zin. Hij introduceerde daarbij de term ‘incarnatie’ als metafoor voor de wijze waarop christelijke presentie in het huidige tijdsgewricht gestalte kan krijgen. Reinier signaleerde dat christenen uit allerlei kerkelijke achtergronden vanuit een sterk missionair besef zoeken naar nieuwe vormen en nieuwe plaatsen om het getuigenis van Christus gestalte te geven. “Naar mijn indruk bevinden we ons nog in een overgangsfase. We zoeken nog, en dat is helemaal niet erg. Ook de omringende cultuur bevindt zich in een overgangsfase. Verdere doordenking en actualisering zijn nodig, zodat bijbelgetrouw Nederland niet bezig is vorige oorlogen te winnen of zich verliest in onderlinge verdeeldheid.”
Zowel bij Reinier zelf als bij de redactie leefde de behoefte om aan een aantal verschillende deskundigen te vragen om te reageren op het artikel “van bolwerkmodel naar incarnatie”. De reactie van voormalig raadslid Kadijk kwam spontaan. De rest is op uitnodiging. We zijn blij met dit begin van een discussie met deskundigen uit wetenschap en praktijk. Wordt wellicht vervolgd.
Van mens tot mens
Het is te begrijpen dat in een artikel in een opinieblad van de ChristenUnie specifiek aandacht wordt gegeven aan de rol van een christelijke politieke partij in de samenleving. Ik zie voor mij geen taak weggelegd om daarop te reageren. Wel waar het volgens de schrijver om draait: ‘gewenste veranderingen in de christelijke presentie in de samenleving’. Daarbij vraag ik mij meteen af of het mogelijk is ‘niet aanwezig’ te zijn in een samenleving. Misschien wordt meer bedoeld ‘geen verantwoordelijkheid nemen’, ‘niet staan voor de zaak die je lief en dierbaar is’. Naast de presentie van christenen benadrukt de schrijver de ‘maatschappelijke verantwoordelijkheid van christenen in brede zin’. Hierbij gaat het om een levend geloof dat als ‘zoutend zout’ wordt herkend en gewaardeerd. Echter kent de samenleving de smaak van ‘het zout’ nog wel? Of moeten christenen meer aansluiting zoeken bij de smaak van de samenleving?
Steeds meer kinderen groeien op zonder kennis van het goede van het evangelie. Er komen generaties die geen ouder(s) of grootouder(s) hebben die van God en Zijn gebod van liefde, vergeving en acceptatie weten. Wel zie ik een hunkering in de samenleving om te komen tot een betere wereld. Christenen willen natuurlijk het liefst een wereld naar Gods bedoelen. Ik ben er altijd een beetje beducht voor om vanuit mijn beperkte manier van kijken in te gaan vullen hoe God de wereld heeft bedoeld. De door God aan onze wereld toevertrouwde richtlijnen in de Bijbel zijn behulpzaam om de plaats als christen in deze samenleving te zoeken. Vanuit de unieke persoonlijke relatie tussen God en de mens vloeit de opdracht voort een naaste voor een naaste te zijn. Ik ervaar dat naast een zoektocht en leerproces als een voorrecht. God biedt ons de kans om gedurende het leven op aarde geïnspireerd door Zijn Geest te groeien in geloof en heiligheid. Dat houdt ook in dat inzichten over verhoudingen in de maatschappij veranderen. Die bijvoorbeeld terug te vinden zijn in de manier waarop instituties gebaseerd op bijbelse waarheden van rol veranderen. Belangrijk daarbij is door wie of wat deze instituties, dus ook kerken, zich laten leiden. Zijn het de algemeen geldende maatschappelijke trends of is het een vernieuwd inzicht in de wijze waarop de liefde van Christus handen en voeten kan krijgen in een onvolkomen wereld? Een handicap voor (christelijke) instituties is dat zij over het algemeen een rijke historie hebben en organisatievormen kennen die bijna onveranderbaar lijken. Dat kan met zich meebrengen dat de aanwezigheid en herkenbaarheid in een veranderende wereld vermindert of in het slechtste geval verdwijnt, terwijl de instituties zelf in stand blijven. Dan verworden ze tot museumstukken die teren op historische rijkdom.
Reinier Koppelaar zegt terecht in zijn artikel dat het gaat ‘om te onderscheiden waar het op aankomt’. Presentie, ‘er zijn’ heeft de dubbele dimensie dat christenen moeten ‘zijn’ wat ze pretenderen te zijn: een volgeling van Jezus Christus. Misschien met vallen en opstaan, maar wel op weg om de persoonlijk ervaren liefde van God handen en voeten te geven in het contact met de ander. De tweede dimensie van het ‘er zijn’ is gelegen in de beleving van de ander. Medemensen die in staat moeten zijn te kunnen herkennen dat er christenen zijn die getuigend leven. Het ligt daarbij niet alleen aan de authenticiteit van het getuigend geloof, maar evenzeer aan de begrijpbaarheid en aantrekkelijkheid van die authenticiteit. Het is nog steeds waar dat ‘goede wijn geen krans behoeft’, echter als de meeste mensen geen interesse in wijn hebben lopen ze niet langs dat rek in de slijterij. Presentie betekent herkenbaarheid en aantrekkelijkheid zonder daarbij concessies te doen aan eigen waarden en normen.
Verhalen van Jezus aan ons gegeven om over na te denken geven richting hoe te handelen:
- Alles uit je handen laten vallen als iemand door onrecht wordt getroffen en berooid aan de kant van de weg ligt.
- Eigen veiligheid, vervoermiddel en geld beschikbaar stellen om ongeacht wie de ander is, de handen uit de mouwen te steken.
- Oog en oor hebben voor medemensen die langdurig wachten op uitkomst in uitzichtloze situaties. Het meest knellende is niet dat zij kreupel of blind zijn, maar het feit dat er niemand is om hen naar de plaats te brengen waar uitkomst is te vinden.
Noch de Barmhartige Samaritaan, noch Jezus handelend bij het badwater van Betzata / Betesda behoorden tot bolwerken. Wel brachten ze veranderingen te weeg in het leven van de geschetste personen. Het waren mensen die nood zagen, zich bewust van hun aanwezigheid en niet anders konden dan tot actie over te gaan. Presentie mag dan ook niet ophouden bij ‘er zijn’. Christelijk presentie betekent ook in de 21ste eeuw: Ga en doe iets!
Door Lt.-kolonel mevr. drs. Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg
Karikaturen
Reinier Koppelaar schrijft een themastudie van vijf bladzijden in DenkWijzer. Hij wordt gedreven door vertaling van het Evangelie in de samenleving. Hij draagt veel bijbelse noties aan. Terecht pleit hij voor persoonlijk geloven en voor de publieke toepassing van de Bijbel. Voorbeeldig.
Toch poneert Reinier Koppelaar, mijns inziens, ook een aantal karikaturen. Is de christelijke politiek in het verleden werkelijk gevoerd vanuit een traditioneel bolwerk? Zijn we momenteel echt in verwarring en maken we te weinig, vooraf, een persoonlijke keuze voor Christus? Mag het Bijbelgedeelte Jer.29:4-7, over de weggevoerde Joden in Babel, op deze wijze worden overgebracht naar de huidige situatie? Is presentie van christenen in de maatschappij primair, zoals Koppelaar meent, of zouden we veeleer centraal moeten stellen dat de bijbelse uitgangspunten enthousiast dienen te worden toegepast in het openbaar besturen? Mijns inziens zijn de tegenstellingen: bolwerk of presentie en eerst een persoonlijke keuze en secundair politieke standpunten onvruchtbaar.
Nog eens: lof voor de gedreven intentie om een zoutend zout te willen zijn in onze maatschappij. Maar door karikaturen te vermijden enerzijds en door het centraal stellen van politiek is besturen met behulp van bijbelse normen voor het openbare welzijn anderzijds zou Reinier Koppelaar, denk ik, verder zijn gekomen.
Door A. Kadijk
Licht en aarden vaten
Reinier Koppelaar stelt in zijn artikel “Van bolwerkmodel naar incarnatie" dat christenen zich niet moeten afsluiten voor de wereld maar daarin present moeten zijn. Hij gebruikt daarvoor de gedachte van de incarnatie: de vleeswording van het Woord. Ik heb daar drie opmerkingen bij die ik hieronder toelicht.
1. We moeten onderscheid houden tussen incarnatie en inhabitatie
Incarnatie staat voor de vleeswording van het Woord, zoals Johannes 1:14 daarover spreekt. Dat betreft echter in de klassieke theologie steeds de vleeswording in Christus. Men kan die niet zomaar verbreden naar elke andere zichtbare gestalte waarin God werkt in de wereld. Dan verliest men het unieke karakter van Gods komen in Christus uit het oog. Die brede opvatting van de incarnatie komt in de huidige zendingswetenschap inderdaad vaak voor en is vooral geworteld in de Anglicaanse theologie. Daarin wordt vleeswording een algemeen begrip van goddelijke werkzaamheid, in plaats van Gods eenmalige daad in Christus, door Wie het eens en voor altijd is volbracht. Het gaat niet meer over de concrete persoon van Christus maar om iets algemeens en daardoor is het docetisch. Het lijkt dus om concrete theologie te gaan, maar in wezen wordt het echt concrete van de unieke persoon van Jezus ontkend. Voor wat Koppelaar bedoelt met incarnatie gebruikt men van ouds het woord inhabitatie: de inwoning van de Heilige Geest. Juist doordat die onderscheiden is van de incarnatie blijft die ook gekwalificeerd: het gaat om de inwoning van de Geest die ons inplant in Christus en aan Hem doet deelhebben.
2. Christenen zijn geen bolwerk, maar een licht
Het koppel ‘bolwerk’ en ‘presentie’ schept een verkeerde tegenstelling. Christenen zijn als gemeenschap nooit een bolwerk dat zich afsluit voor de wereld. Zij hebben niets te vrezen. Maar dat wil niet zeggen dat ze overal in alle hoeken van het publieke domein present moeten zijn. Op zichzelf kan men trouwens beide beelden best gebruiken, afhankelijk wat men bedoelt. Maar als koppel deugen ze niet. Eerder past dan het beeld van het licht: waar de Geest woont worden mensen vernieuwd. Zij worden dat vooral in het sterven aan zichzelf en juist daarin zijn ze een vreemde, boeiende gemeenschap in de wereld. Zij zijn geheel anders dan anderen.
Zij hebben die schat wel in aarden vaten. Ze hebben niets om zich op te beroemen. Zij wijzen naar Hem die het Licht der wereld is en hoe meer ze naar Hem wijzen, des te meer verliezen zij zichzelf en worden ze bereid om anderen te dienen. Zij doen dat als mensen die niet meer van deze wereld zijn, vreemdelingen en bijwoners, overal present, maar nergens thuis, omdat hun leven met Christus is geborgen bij God.
3. Christenen leven in de aardse tijd
Christenen leven te midden van de wereld. Ze stichten niet het koninkrijk van God op aarde. We moeten het doen met de grenzen van onze aardse tijd, in een situatie van vreemdelingschap. We bouwen niet aan grootse idealen. We zijn al erg tevreden als er een beetje evenwicht is in de wereld. Een maatschappelijke balans is het hoogste wat we kunnen bereiken. Op die manier spreekt Calvijn in het laatste hoofdstuk van de Institutie. Verder moeten we ook maar niet gaan. We komen dan al gauw in dopers vaarwater. Daarom stellen christenen zich in de politiek bescheiden op. Als we kunnen vermijden dat de zwakken niet verpletterd worden onder het geweld en kunnen herademen, en als we kunnen bereiken dat de sterken niet hun macht bouwen op de ellende van anderen hebben we al veel gedaan. Juist de idealen van de vrije mens of van aller mensen broederschap vernietigen de ruimte die mensen mogen hebben als we weten van ons betrekkelijke leven. ‘Laten de heidenen weten dat ze stervelingen zijn,’ zegt Psalm 9. Laten de mensen dat ook weten als ze zich met politiek bezig houden: geen idealen maar een beetje ruimte voor kleine mensen die elkaar nodig hebben, soms voor een steuntje in de rug, soms om een toontje lager te zingen.
Door prof.dr. A. van de Beek, hoogleraar aan faculteit der godgeleerdheid van de Vrije Universiteit
Christelijke presentie verdraagt geen cultuuroptimisme
Dat een christen geroepen is in te gaan in de cultuur, om mensen in hun leefsituatie te bereiken met het Evangelie lijkt me voor geen tegenspraak vatbaar. Om daar echter het woord 'incarnatie' voor te gebruiken is dunkt me een brug te ver. Daarvoor is de vleeswording van het Woord, de indaling van Jezus Christus in ons menselijk vlees me te hoog en te heilig.
Intussen is een pleidooi om het 'bolwerkmodel' te nuanceren, laat staan prijs te geven geen sinecure. De verzuiling zit zo diep in ons volksleven, niet in het minst binnen het christelijke volksdeel, dat mensen er innerlijk mee vergroeid zijn. Terecht merkt de heer Koppelaar op dat het (zelfs) 'een onwenselijk nevenproduct' van de verzuiling is dat christenen zich maar al te vaak hebben opgesloten 'in een eigen kerkelijke en sociale subwereld'.
Eerste christenen
De vraag is of we als christenheid in dit land (spirituele) weerbaarheid genoeg hebben om de 'bolwerken' te verlaten en gewoon in 'Babel', als ten tijde van de profeet Jeremia, temidden van ongelovigen onze verantwoordelijkheid te verstaan. Het door Koppelaar geciteerde woord van Jeremia in zijn brief aan de Joden in Babel (Jer. 29:4) verneem ik niet voor het eerst. Het is mij al zo lang als een spiegel. Natuurlijk is dit al de praktijk bij de meeste christenen op de werkvloer, in het leven van elke dag. Een werkkring met een meerderheid van christenen is een zeldzaamheid, die vindt men zelfs vaak alleen nog maar binnen de 'bolwerken'. Maar hoe wil Koppelaar zijn 'open' visie praktiseren in de politiek, en in al die maatschappelijke verbanden, waarbinnen onze verantwoordelijkheid is geïnstitutionaliseerd? Hij maakt dat onvoldoende concreet.
De uiterste consequentie is de doorbraakgedachte. Ten tijde van de Doorbraak na de Tweede Wereldoorlog is het geprobeerd: in de politiek, de vakbeweging, de media, het onderwijs. Maar dat wil Koppelaar immers ook niet? Het resultaat was voor overtuigde aanhangers van de doorbraakgedachte al snel teleurstellend. Zelfs de identiteitsgebonden werkgemeenschappen in de PvdA, waaronder de protestants-christelijke, gingen teloor. Òf het mankeerde aan geestelijke weerbaarheid bij de christenen òf de a-christelijke en anti-christelijke vloedgolven waren te sterk. Het ‘Gebot der Stunde’, waartoe werd opgeroepen, kwam al spoedig veraf te staan van de Tien Woorden, die God aan de mens 'ten goede' gaf.
Zelfs de apostolaire gedachte binnen de kerken, in de Nederlandse Hervormde Kerk in het bijzonder leed schipbreuk. De kerk had de hoge pretentie in de wereld met het Evangelie present te zijn maar de inhoud van de boodschap zelf verwereldlijkte. Hier zijn gestrande schepen bakens in zee.
Spiritueel
Identiteit en spiritualiteit moeten daarom dicht bij elkaar blijven, repliceert Koppelaar. Dat valt te beamen. Maar dan moeten we ons wellicht weer leren spiegelen aan de eerste christenen. Ze hadden maatschappelijk en politiek niets 'eigens', geen politieke of maatschappelijke organisaties, maar ze kenden vooral de weerbaarheid van het hart. De kerkvader Tertullianus vertrouwde de kinderen aan heidense scholen toe, want thuis werd geestelijke weerbaarheid aangekweekt. Tegelijkertijd was er echter - en dat is de keerzijde van de medaille - distantie van wereldse manifestaties: de keizerverering, het theater, het circus, de arena. Waarmee ik zeggen wil dat pleidooien voor betrokkenheid van christenen op de cultuur ook gepaard moeten gaan met ‘innerweltliche askese’. Wanneer die er niet is zullen christenen spoedig aan de wereld ten prooi vallen. De eerste christenen waren er helemaal niet op uit om de samenleving te transformeren. Ze onthielden zich zelfs van politiek maar doorzuurden nochtans de samenleving. De neergang sloeg toe toen ze zich verzwagerden met wereldlijke instituties en macht gingen krijgen.
Een pleidooi voor inculturatie is dan ook nog wat anders dan aanvaarding van de cultuur in haar wereldse verschijningen. Christenen moeten er ook niet op uit zijn de cultuur in hun 'macht' te krijgen. Het is hun voldoende kracht te putten uit de wetenschap dat Christus op het Kruis de machten heeft onttroond. Dat geeft wel ontspannenheid, ontdoet van kramp.
Maar misschien zijn we al te gelijkvormig geworden aan de schema's van de wereld om nog onbevangen in de wereld te kunnen staan. 'Gij geheel anders?' Het lijkt er vaak niet op. De tijdgeest dringt door de reten en kieren van ieders bestaan. Moet ik vandaag 'theater, circus en arena' actualiseren?
(Sub-)zuilen
Ooit had Groen van Prinsterer grote moeite om het volkskind op de openbare school los te laten. Hij capituleerde met moeite, omdat het kind uit de christelijke gezinnen niet geslachtofferd mocht worden op het altaar van de Verlichting. Zo en daarom ontstond ook de christelijke partij. Maar met kracht kwam Groen vanuit zijn theocratisch beginsel op voor het ‘Droit Divin’, het goddelijk recht op mens en wereld.
De verzuiling voltrok zich aanvankelijk (slechts) rondom het bijzonder onderwijs. Ook in de tijd van de Doorbraak bleven doorbraaktheologen als J. J. Buskes trouwens kiezen voor de christelijke school. Maar Buskes kon ook toornen tegen het cultuuroptimisme van de nazaten van Kuyper, die aan de wereld verloren gingen. Het boek van Agnes Amelink, De Greformeerden, is er een toonbeeld van. Spiritualiteit maakte plaats voor activisme. De grote verzuiling ging toeslaan. Die verzuiling is zelfs zover doorgetrokken dat nieuwe kerkelijke groeperingen die ontstonden, een subzuil ging opeisen. We reformeerden, hervormden, herstelden en verbrokkelden maar door, in de institutionele zin van het woord, met het gevolg dat de eigen bolwerken evenzoveel blokkades vormden voor het getuigenis in de wereld. Wat kwam er nog van gemeenschappelijke evangelisatie terecht? De integrale christelijke presentie werd er eerder door verlamd dan versterkt. Zeker wanneer op den duur de 'bolwerken' zelf aan de secularisatie ten prooi vielen.
Maar laten we niet vergeten: de doorgeschoten verzuiling schoot wortel in de kerken. Ik zie daarom pas een begin van een vermoeden van de open houding, waarmee christenen in de samenleving present kunnen zijn, wanneer ze die houding allereerst in en tussen kerken praktiseren. Zolang wij onze kerkelijke bolwerken hebben en koesteren en zelfs blijven vermeerderen, blijven de pleidooien van Koppelaar theoretisch. Drie nieuwe kerken verschenen het laatste jaar op het toneel. Vandaar.
Denken
Ik geloof best in het ideaal dat Koppelaar tekent. Maar het vraagt een radicale vernieuwing van ons denken; een om-denken. Wie het ideaal van de christelijke presentie buiten de 'bolwerken' bijvalt, moet beginnen te leren dat anderen dan hij/zijzelf zich naar eer en geweten principieel kunnen ophouden in andere kerkelijke appartementen. Zolang christenen elkaar, expliciet of impliciet, om hun kerkelijke keuze afschrijven is er van de presentie in de samenleving weinig 'heil' te verwachten.
Is de consequentie van Koppelaars pleidooi overigens ook niet dat wordt aanvaard dat mensen hun christelijke verantwoordelijkheid in de maatschappij ook kunnen verstaan in andere, zeg bredere maatschappelijke of politieke verbanden dan die waartoe hij/zij behoort. Zover is het nog lang niet.
Bovendien is de kloof tussen kerk en wereld, tussen christenen en niet-christenen in vergelijking met de tijd waarin de zuilen ontstonden - ten tijde van het nog vigerende ‘Corpus Christianum’, toen Nederland nog een (voor 90 procent) gedoopte natie was - aanmerkelijk groter en dieper geworden. Daarom zou het slecht zijn als de 'bolwerken' zonder meer zouden worden geslecht. Christelijke presentie vraagt immers ook onderlinge opscherping, vertroosting zelfs in het lijden aan de tijdgeest.
Christelijke presentie in de wereld betekent uiteindelijk leven tussen twee werelden: de wereld als Gods schepping en de van God afgevallen, Gode vijandige wereld. Cultuuroptimisme zal de profetie doven en uiteindelijk de verantwoordelijkheid doen verslappen. Dat vraagt wel onderscheidingsvermogen. Op het scherp van de snede. Want Christus zond zijn schapen uit onder de wolven.
Door ir J. van der Graaf, voormalig algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond binnen de Nederlandse Hervormde Kerk
Gepubliceerd in DenkWijzer 2005, 5
Nieuwsarchief > 2005
december
- 31-12-2005 31-12-2005 23:55 - Het Elfde Uur Special met André Rouvoet
- 29-12-2005 29-12-2005 13:54 - Opvoeden – voor het te laat is!
- 28-12-2005 28-12-2005 18:57 - ChristenUnie beste bestuurderspartij Twente
- 28-12-2005 28-12-2005 15:04 - Carolien Pape wint Persprijs voor Raadslid 2005
- 24-12-2005 24-12-2005 10:13 - Column: Geen plezierreisje...
- 23-12-2005 23-12-2005 14:30 - Blowverbod in Amsterdam
- 23-12-2005 23-12-2005 14:22 - De geur van partijpolitieke spelletjes
- 22-12-2005 22-12-2005 10:57 - Verbod in Winschoten voor circussen met wilde dieren
- 21-12-2005 21-12-2005 12:44 - HandSchrift: Lokale strijd tegen armoede
- 21-12-2005 21-12-2005 09:36 - Van Middelkoop: D66 verspeelt kroonjuweel
- 20-12-2005 20-12-2005 11:41 - SGP-ChristenUnie Zuid-Holland verontrust over levering zoetwater
- 20-12-2005 20-12-2005 11:30 - Algemeen Overleg Verdieping Westerschelde
- 19-12-2005 19-12-2005 16:04 - Saillante details over kabinetsformatie
- 19-12-2005 19-12-2005 15:42 - Christelijk geluid in Europa
- 19-12-2005 19-12-2005 12:35 - ChristenUnie Amsterdam: Zero tolerance op de Wallen
- 17-12-2005 17-12-2005 14:03 - Energiebesparing van twee procent haalbaar
- 17-12-2005 17-12-2005 13:38 - Rood of groen: geslaagd derde Ledencongres
- 17-12-2005 17-12-2005 13:02 - Energiebesparing van twee procent haalbaar
- 16-12-2005 16-12-2005 19:04 - Energiebeleid heeft ambitie nodig
- 16-12-2005 16-12-2005 19:02 - Energiebeleid heeft ambitie nodig
- 16-12-2005 16-12-2005 17:28 - Energiebeleid mist stroomlijn
- 16-12-2005 16-12-2005 16:53 - ChristenUnie Amsterdam: Prostitutie ‘hype’ in verkiezingen
- 15-12-2005 15-12-2005 14:54 - Het Congo-debat en minister Verdonk
- 14-12-2005 14-12-2005 20:23 - ChristenUnie Flevoland mist provinciale prijs voor vrijwilligers
- 14-12-2005 14-12-2005 15:52 - Vragen over hoge grafprijzen
- 14-12-2005 14-12-2005 15:50 - “Begraven te duur? Dan maar cremeren!”
- 14-12-2005 14-12-2005 11:55 - CIA kampen
- 14-12-2005 14-12-2005 10:09 - Cadmiumverbod batterijen
- 14-12-2005 14-12-2005 10:06 - Suikersector
- 14-12-2005 14-12-2005 10:05 - Eurovignet
- 14-12-2005 14-12-2005 10:01 - Bescherming privacy
- 12-12-2005 12-12-2005 21:25 - Batterijen
- 12-12-2005 12-12-2005 19:11 - Kamer wil gelijke kansen allochtonen bevorderen door ethische code
- 12-12-2005 12-12-2005 13:34 - Klimaatconferentie in Montréal
- 12-12-2005 12-12-2005 10:11 - Algemeen Overleg Jaarnota integratiebeleid 2005
- 12-12-2005 12-12-2005 10:06 - ChristenUnie: Haal naam uit alle CV’s
- 10-12-2005 10-12-2005 17:57 - Wanneer gaat de Verlichting uit?
- 10-12-2005 10-12-2005 16:58 - Verhit Vragenuurtje
- 10-12-2005 10-12-2005 11:23 - Vrijheid voor eigen identiteit
- 10-12-2005 10-12-2005 11:19 - Vrijheid van onderwijs: recht en opdracht
- 09-12-2005 09-12-2005 11:51 - ChristenUnie spotje aan de ontbijttafel
- 09-12-2005 09-12-2005 11:34 - Minister is Kamer uitleg verschuldigd
- 08-12-2005 08-12-2005 15:28 - Manifest: Gelijk zoekt zijns gelijk!
- 07-12-2005 07-12-2005 21:03 - Bijdrage debat Begroting voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor 2006
- 07-12-2005 07-12-2005 18:45 - Handsfree bellen op de fiets
- 06-12-2005 06-12-2005 15:18 - Ga dialoog aan met minderheden
- 05-12-2005 05-12-2005 21:18 - Netwerk: Tineke Huizinga over Rita Verdonk
- 05-12-2005 05-12-2005 18:26 - Aanpak loverboys ook via tv
- 05-12-2005 05-12-2005 15:34 - Extra geld voor publieke omroep?
- 03-12-2005 03-12-2005 17:11 - Toch volledig pensioen voor Zwolse WAO’er
- 02-12-2005 02-12-2005 22:29 - Meldkamer moet integraal aangestuurd
- 02-12-2005 02-12-2005 16:26 - Vragen over de positie van christenen in Iran
- 02-12-2005 02-12-2005 14:07 - Kamerbrede steun voor motie Slob om plattelandskinderen extra tegemoet te komen
- 02-12-2005 02-12-2005 13:53 - Zuinig zijn op publieke omroep
- 02-12-2005 02-12-2005 13:52 - ChristenUnie: snel 50 miljoen voor omroep
- 02-12-2005 02-12-2005 13:20 - Politici doen schoolstrijd graag over
- 01-12-2005 01-12-2005 23:23 - Netwerk: Onderzoek terugkeer asielzoekers Congo
- 01-12-2005 01-12-2005 17:55 - Na het geld nu het betere onderwijs
- 01-12-2005 01-12-2005 13:59 - Christenen hebben Europa veel te bieden
- 01-12-2005 01-12-2005 12:50 - Column: Lievemoederen
november
- 30-11-2005 30-11-2005 23:05 - ChristenUnie boekt 150% winst in Teylingen
- 30-11-2005 30-11-2005 12:28 - ChristenUnie wil meer geld voor plattelandsscholen
- 30-11-2005 30-11-2005 12:27 - Bijdrage debat Begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- 30-11-2005 30-11-2005 10:51 - Laat graf langer met rust
- 29-11-2005 29-11-2005 22:03 - André Rouvoet: Intolerantie is niet democratisch
- 29-11-2005 29-11-2005 17:45 - Kamer voor blowverbod
- 29-11-2005 29-11-2005 11:26 - Andre Rouvoet: Seculiere fundamentalisten gevaarlijker dan moslims
- 29-11-2005 29-11-2005 10:43 - Europese christenpolitici buigen zich over multicultureel Europa
- 26-11-2005 26-11-2005 23:30 - Evangelische ChristenUnie-achterban verenigt
- 26-11-2005 26-11-2005 08:07 - Kabinet verwaarloost openbaar vervoer
- 25-11-2005 25-11-2005 21:51 - Lezing Verschil inspireert!
- 25-11-2005 25-11-2005 19:47 - Lezing Inclusieve solidariteit
- 25-11-2005 25-11-2005 19:44 - Verslag van congres Over de schutting. Op weg naar nieuwe solidariteit
- 25-11-2005 25-11-2005 17:15 - Politiek pleit voor ‘coulance’ voor WAO’ers
- 25-11-2005 25-11-2005 17:13 - Kamerleden op de bres voor pensioen WAO’er
- 24-11-2005 24-11-2005 09:53 - De kerk als wijkgebouw
- 23-11-2005 23-11-2005 23:58 - D66 tegen pardon voor 'oude' groep asielzoekers
- 23-11-2005 23-11-2005 20:44 - Schrijnende situatie in Noord-Korea
- 23-11-2005 23-11-2005 17:12 - Bijdrage debat Begroting Buitenlandse Zaken onderdeel Ontwikkelings-samenwerking
- 23-11-2005 23-11-2005 15:05 - Relatie EU - China
- 23-11-2005 23-11-2005 14:03 - Geloven en politiek bedrijven gaan heel goed samen
- 23-11-2005 23-11-2005 11:31 - Rouvoet hekelt 'Verlichtings-fundamentalisten'
- 23-11-2005 23-11-2005 09:56 - Kantelende solidariteit in de gezondheidszorg
- 22-11-2005 22-11-2005 18:37 - ChristenUnie: Norschoten beste zorginstelling
- 22-11-2005 22-11-2005 17:16 - Toespraak André Rouvoet: Geloven in de politiek
- 22-11-2005 22-11-2005 15:29 - ChristenUnie Harderwijk schrijft programmaraad over MTV, TMF en The Box
- 22-11-2005 22-11-2005 14:36 - Zorg in het zonnetje
- 22-11-2005 22-11-2005 09:59 - Meer dan het pannetje soep
- 22-11-2005 22-11-2005 08:18 - Algemene Politieke Beschouwingen 2005
- 22-11-2005 22-11-2005 08:17 - Decadentie staat integratie in de weg
- 21-11-2005 21-11-2005 12:38 - Klimaatsverandering eist politieke daadkracht
- 18-11-2005 18-11-2005 17:17 - Publieke omroep aan rand afgrond
- 18-11-2005 18-11-2005 13:43 - ChristenUnie Ede ziet mogelijkheden voor goedkope woningen
- 18-11-2005 18-11-2005 12:41 - Kamp kijkt naar extra geld voor kapot materieel
- 17-11-2005 17-11-2005 12:28 - ChristenUnie Zwolle stelt vragen over loverboyproject
- 17-11-2005 17-11-2005 09:32 - Straatsburg afschaffen!
- 16-11-2005 16-11-2005 22:28 - OPROEP: 2 minuten stilte voor de slachtoffers van de Schipholbrand
- 16-11-2005 16-11-2005 14:40 - Irak
- 16-11-2005 16-11-2005 14:38 - Dieren vangen
- 16-11-2005 16-11-2005 14:32 - Klimaatverandering
- 16-11-2005 16-11-2005 10:25 - Bijdrage debat Begroting Defensie 2006
- 15-11-2005 15-11-2005 19:53 - Chemische stoffen
- 15-11-2005 15-11-2005 19:51 - Reach
- 15-11-2005 15-11-2005 12:45 - Van Middelkoop: Bepleit rechten Papoeas
- 14-11-2005 14-11-2005 15:17 - Rouvoet: CDA, rug recht tegen abortuslobby
- 14-11-2005 14-11-2005 14:07 - Laat schulden niet oplopen!
- 14-11-2005 14-11-2005 12:17 - ChristenUnie wil spoed achter De Passie
- 12-11-2005 12-11-2005 17:58 - Het komt aan op vertrouwen!
- 12-11-2005 12-11-2005 17:55 - CDA machteloos tegenover D66
- 12-11-2005 12-11-2005 17:53 - Rouvoet hecht aan zelfstandige positie
- 12-11-2005 12-11-2005 16:28 - Rouvoet: We staan goed op de kaart
- 12-11-2005 12-11-2005 16:25 - Rouvoet: ChristenUnie is geen linkse partij
- 12-11-2005 12-11-2005 12:53 - Openingswoord voorzitter Uniecongres
- 12-11-2005 12-11-2005 11:00 - Overdenking Ds. Tim Vreugdenhil Uniecongres
- 12-11-2005 12-11-2005 10:49 - Gangsta-clips geen onschuldig vermaak
- 12-11-2005 12-11-2005 07:51 - Methadon na brand Schiphol, overlevende in isoleercel
- 11-11-2005 11-11-2005 23:24 - NOVA: Minister of hulpverlener: wie spreekt de waarheid?
- 11-11-2005 11-11-2005 22:02 - NOS Teletekst: Schipholoverlevende in isoleercel
- 11-11-2005 11-11-2005 18:16 - Overlevende Schipholbrand zat wel in isoleercel
- 11-11-2005 11-11-2005 09:42 - Debat volksgezondheid: Denktijd abortus en notitie straatcultuur
- 10-11-2005 10-11-2005 21:06 - Haal seks en geweld uit de videoclips
- 10-11-2005 10-11-2005 14:48 - ChristenUnie Radio
- 10-11-2005 10-11-2005 12:26 - Gert Schutte leidt commissie burger en politiek
- 10-11-2005 10-11-2005 11:12 - ChristenUnie: Actie TMF slaat aan
- 10-11-2005 10-11-2005 10:57 - ChristenUnie wint zetel in Katwijk
- 09-11-2005 09-11-2005 17:32 - ChristenUnie wil stop op degraderende clips
- 09-11-2005 09-11-2005 17:16 - Nieuwe zorgzame gemeenschappen inzet van jeugdzorg
- 09-11-2005 09-11-2005 10:32 - Bijdrage debat Begroting VROM 2006
- 08-11-2005 08-11-2005 23:35 - Stand-up comedian tourt met de ChristenUnie door het land
- 08-11-2005 08-11-2005 19:23 - ChristenUnie wil rode kaart voor Europa
- 08-11-2005 08-11-2005 12:01 - ChristenUnie roept op tot maatschappelijk verantwoord adverteren
- 07-11-2005 07-11-2005 19:41 - Rouvoet: wat heeft Cruyff dat ik niet heb?
- 07-11-2005 07-11-2005 15:34 - ChristenUnie tegen MTV-zenders
- 07-11-2005 07-11-2005 10:27 - Begrotingsoverleg Defensie 2006
- 04-11-2005 04-11-2005 13:59 - Rijk onderschat risico’s vaargeul
- 04-11-2005 04-11-2005 13:55 - Als goede bedoelingen averechts werken
- 04-11-2005 04-11-2005 13:20 - Rouvoet: kabinetsbeleid is 'verschraald' christelijk-sociaal
- 04-11-2005 04-11-2005 13:18 - Herkeuring WAO'ers draait om geld, niet om mensen
- 04-11-2005 04-11-2005 11:15 - Tineke Huizinga: ‘Ik geloof in verandering van levensstijl’
- 04-11-2005 04-11-2005 10:09 - Rouvoet: kabinetsbeleid is 'verschraald' christelijk-sociaal
- 04-11-2005 04-11-2005 08:53 - Van Vollenhoven onderzoekt ook nazorg
- 03-11-2005 03-11-2005 20:23 - Extra geld voor scheepsbouw
- 03-11-2005 03-11-2005 14:07 - ChristenUnie Nijkerk: Alle FANTA weg uit het gemeentehuis
- 03-11-2005 03-11-2005 09:10 - ChristenUnie begint actie tegen adverteerders TMF
- 02-11-2005 02-11-2005 20:49 - Bijdrage debat Begroting Economische Zaken 2006
- 02-11-2005 02-11-2005 15:02 - <i>Crimefighter</i> brengt niks nieuws
- 01-11-2005 01-11-2005 17:00 - Achtergronden uitstappen college Middelburg
- 01-11-2005 01-11-2005 16:32 - Snuffelen aan gemeenteraad
- 01-11-2005 01-11-2005 16:24 - Staatssecretaris Ross-Van Dorp op congres Inclusief
- 01-11-2005 01-11-2005 15:23 - Vragen over onderzoek Schipholbrand
- 01-11-2005 01-11-2005 10:18 - Rampenzender Zuid-Holland soms slecht bereikbaar
- 01-11-2005 01-11-2005 09:49 - TweeVandaag: Specifiek pardon voor slachtoffers Schipholbrand
oktober
- 31-10-2005 31-10-2005 21:55 - Twee Vandaag: Rouvoet over pardon voor slachtoffers Schipholbrand
- 31-10-2005 31-10-2005 12:31 - Vragen over uitspraak president Iran dat Israël van de kaart
- 28-10-2005 28-10-2005 13:02 - Gezocht: figuranten voor nieuwe TV-spot ChristenUnie
- 27-10-2005 27-10-2005 15:03 - ChristenUnie Radio
- 27-10-2005 27-10-2005 14:18 - Arie Slob blij met kritiek PvdA op MTV en TMF
- 26-10-2005 26-10-2005 20:44 - Beslissing octrooi op menselijk leven
- 26-10-2005 26-10-2005 20:41 - Verkiezingen in Azerbeidzjan
- 26-10-2005 26-10-2005 17:18 - ChristenUnie zet in op verduurzaming visserij
- 25-10-2005 25-10-2005 20:12 - Octrooi biotechnologische uitvindingen
- 25-10-2005 25-10-2005 16:20 - Bijdrage debat Begroting Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- 25-10-2005 25-10-2005 14:25 - Boek en congres over ‘Nieuwe Solidariteit’
- 25-10-2005 25-10-2005 14:22 - Knelpunten Roemenie
- 25-10-2005 25-10-2005 14:20 - Akkoord Raad en milieucommissie over transport afvalstoffen
- 25-10-2005 25-10-2005 14:17 - Geen octrooi op menselijk leven
- 25-10-2005 25-10-2005 13:59 - Column Centraal Weekblad: Gezinsbeleid
- 25-10-2005 25-10-2005 11:30 - Nico Schipper kandidaat wethouder ChristenUnie Nunspeet
- 24-10-2005 24-10-2005 18:57 - Speech afvaltransport
- 24-10-2005 24-10-2005 10:20 - ChristenUnie Ede: UMTS en de januskop van het Rijk
- 21-10-2005 21-10-2005 11:03 - Vragen over jarenlang sturen van documenten van asielzoekers uit Congo
- 20-10-2005 20-10-2005 11:18 - Vragen over bedreigde hulpverlening door toenemend geweld in Darfur
- 20-10-2005 20-10-2005 08:56 - André Rouvoet in tv-campagne voor Pakistan
- 19-10-2005 19-10-2005 14:14 - Gemeenteraadscampagne 2006 ‘VOOR ELKAAR’
- 19-10-2005 19-10-2005 09:56 - Huizinga: asielbeleid onmenselijk
- 18-10-2005 18-10-2005 19:06 - ChristenUnie Stadskanaal in actie voor vrijwilligers
- 18-10-2005 18-10-2005 15:33 - Personele veranderingen bij het WI
- 18-10-2005 18-10-2005 15:29 - Personele veranderingen bij het WI
- 13-10-2005 13-10-2005 16:13 - ChristenUnie Radio
- 13-10-2005 13-10-2005 13:53 - Kindgebonden budget
- 13-10-2005 13-10-2005 12:36 - ChristenUnie Flevoland: Holland Acht roeit aan elastiek
- 13-10-2005 13-10-2005 11:04 - Verslag Wijziging Wet primair onderwijs – afschaffen prijscompensatie
- 13-10-2005 13-10-2005 11:02 - Verslag Wijziging belastingwetten 2006
- 13-10-2005 13-10-2005 11:01 - Verslag Wijziging belastingweteen 2006 – VPB-pakket
- 13-10-2005 13-10-2005 09:49 - rol van stedelijke gebieden
- 12-10-2005 12-10-2005 17:29 - debat over Iran
- 12-10-2005 12-10-2005 11:10 - Vragen over Verplichting thuiszorgorganisaties regionale erkenning
- 12-10-2005 12-10-2005 11:09 - Bijdrage debat Begroting Koninkrijksrelaties 2006
- 12-10-2005 12-10-2005 11:07 - Bijdrage debat Begroting Algemene Zaken 2006
- 11-10-2005 11-10-2005 12:09 - Verslag splitsingswet
- 11-10-2005 11-10-2005 11:41 - Bijdrage spoeddebat mogelijke onevenredige verhoging energieprijzen
- 11-10-2005 11-10-2005 11:12 - Bijdrage debat beleidskader vreemdelingenrechtelijke openbare ordebeleid
- 10-10-2005 10-10-2005 15:22 - Manifest voor asielzoekerskind verstuurd naar scholen
- 10-10-2005 10-10-2005 11:26 - Nota overleg Toekomst landelijke publieke omroep
- 10-10-2005 10-10-2005 11:15 - Nota overleg Preventie tegen radicalisering
- 08-10-2005 08-10-2005 14:18 - Bezuinigen op defensie
- 08-10-2005 08-10-2005 14:16 - Bijbel en geweld, een spanningsvolle relatie
- 08-10-2005 08-10-2005 14:09 - Veiligheidsbeleid, van mondiaal tot lokaal - analyses van terrorisme en NAVO
- 08-10-2005 08-10-2005 14:08 - Bestrijding van terrorisme: een zaak van lange adem
- 08-10-2005 08-10-2005 14:07 - Internationale rechtsorde en het beheersen van crises
- 08-10-2005 08-10-2005 14:04 - Tijd om uit te stappen!
- 08-10-2005 08-10-2005 10:15 - VVD-denktank schiet zichzelf in de voet
- 07-10-2005 07-10-2005 15:17 - EU moet federale dromerijen staken
- 06-10-2005 06-10-2005 14:52 - De Ochtenden: bekosting bijzonder onderwijs
- 06-10-2005 06-10-2005 14:33 - ChristenUnie Utrecht: Referendum koopzondagen is wassen neus!
- 06-10-2005 06-10-2005 11:30 - Verslag Wet bijzondere opsporingsdiensten
- 06-10-2005 06-10-2005 10:17 - Geen ophokplicht voor kinderen
- 05-10-2005 05-10-2005 13:48 - Bijdrage debat Algemene Financiële Beschouwingen 2006
- 05-10-2005 05-10-2005 11:29 - Vragen over Vertolken vergaderingen naar het Nederlands
- 04-10-2005 04-10-2005 17:50 - ChristenUnie wil spaargift
- 03-10-2005 03-10-2005 14:23 - Bestel de lustrumbundel van PerspectieF
- 03-10-2005 03-10-2005 14:10 - Relatie EU - China
- 03-10-2005 03-10-2005 14:05 - Bedreigde positie Hongaarse minderheid Vojvodina
- 01-10-2005 01-10-2005 09:19 - Werk met toekomstwaarde
september
- 30-09-2005 30-09-2005 16:50 - ChristenUnie wil snel een debat over onveiligheid Westerschelde
- 30-09-2005 30-09-2005 09:46 - ChristenUnie en Groenlinks Hilversum brengen initiatiefnota Ouderenbeleid uit
- 29-09-2005 29-09-2005 19:05 - VVD wil huwelijk verder uithollen
- 29-09-2005 29-09-2005 14:15 - ChristenUnie Radio
- 29-09-2005 29-09-2005 11:37 - Algemeen Overleg Glastuinbouw
- 29-09-2005 29-09-2005 11:34 - Bijdrage debat Asielbeleid (motie Zuid-Sudan)
- 29-09-2005 29-09-2005 11:32 - Bijdrage debat Nationale Europadiscussie
- 29-09-2005 29-09-2005 11:31 - Bijdrage debat Debat naturalisatieprocedures: Kalou
- 28-09-2005 28-09-2005 19:42 - Debat over het Wit-Rusland van Loekasjenko
- 28-09-2005 28-09-2005 17:13 - Debat over Turkije
- 28-09-2005 28-09-2005 17:07 - Vluchtelingenstatus
- 28-09-2005 28-09-2005 15:19 - Bijdrage debat Afschaffing gebruikersdeel OZB en maximering overige OZB tarieven
- 28-09-2005 28-09-2005 14:43 - Afschaffing OZB is niet wijs
- 28-09-2005 28-09-2005 12:52 - ChristenUnie Leiden wil referendum: Rijn Gouwe Lijn niet door binnenstad
- 26-09-2005 26-09-2005 13:07 - Nieuwe voorzitter PerspectieF verkleed als banaan
- 24-09-2005 24-09-2005 15:06 - Verslag najaarsbijeenkomst Bestuurdersvereniging
- 22-09-2005 22-09-2005 17:12 - Vragen over veiligheid op de Westerschelde
- 22-09-2005 22-09-2005 17:06 - Te veel optimisme over RijnGouweLijn
- 21-09-2005 21-09-2005 20:02 - TweeVandaag: Algemene Politieke Beschouwingen
- 21-09-2005 21-09-2005 14:04 - Algemene Politieke Beschouwingen: Groeien in vertrouwen
- 21-09-2005 21-09-2005 10:15 - Zwolse Tweede Kamerleden discussiëren in café over troonrede
- 20-09-2005 20-09-2005 16:54 - ChristenUnie komt met ouderenkrant en zorgtrofee
- 20-09-2005 20-09-2005 15:26 - De mensen zijn niet gek
- 20-09-2005 20-09-2005 15:25 - Troonrede niet concreet
- 19-09-2005 19-09-2005 18:11 - TweeVandaag: Toveracademie: duivelse praktijken?
- 19-09-2005 19-09-2005 17:29 - Maak energiebesparing weer lonend!
- 19-09-2005 19-09-2005 14:06 - Omstreden onderzoek met embryo’s niet langer Europees financieren
- 16-09-2005 16-09-2005 18:21 - Vragen over over de beperking van godsdienstvrijheid in Sri Lanka
- 16-09-2005 16-09-2005 18:20 - Vragen over Beperking van godsdienstvrijheid in Indonesië
- 16-09-2005 16-09-2005 15:18 - Goedkoper werk voor jongeren
- 16-09-2005 16-09-2005 12:46 - ChristenUnie richt Europees platform op
- 15-09-2005 15-09-2005 17:33 - Geld is geen wondermiddel!
- 15-09-2005 15-09-2005 17:23 - Bijdrage debat Schiedamse parkmoord
- 15-09-2005 15-09-2005 14:00 - ChristenUnie Radio
- 14-09-2005 14-09-2005 18:27 - Bijdrage debat Wijziging Rijksoctrooiwet
- 14-09-2005 14-09-2005 16:28 - ChristenUnie Utrecht: Zondagsopenstelling gedoogd?
- 12-09-2005 12-09-2005 12:55 - Vrouw mag politiek talent benutten
- 12-09-2005 12-09-2005 12:16 - RFID-chips: Are you being served?
- 12-09-2005 12-09-2005 11:35 - ChristenUnie Zuid-Holland debatteert over invulling van de RGZ-Zuidplas
- 10-09-2005 10-09-2005 16:56 - Verslag Congres Inclusief
- 10-09-2005 10-09-2005 08:41 - Politiek is meer dan economie
- 09-09-2005 09-09-2005 12:03 - Om toveracademie niet naar school?
- 09-09-2005 09-09-2005 08:08 - Vragen over Alternatief onderwijs tijdens de Kinderboekenweek
- 08-09-2005 08-09-2005 18:34 - Verslag Vorstschade fruitteelt
- 08-09-2005 08-09-2005 18:33 - Verslag Versterking positie slachtoffer in het strafproces
- 08-09-2005 08-09-2005 18:30 - Verslag Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding
- 08-09-2005 08-09-2005 18:28 - Verslag Verruiming mogelijkheden en opsporing en vervolging terroristische misdrijven
- 08-09-2005 08-09-2005 15:41 - Zwolse Tweede-Kamerleden delen lespakket Derde Kamer uit
- 08-09-2005 08-09-2005 13:14 - Mobiliteitsnota spoort niet!
- 08-09-2005 08-09-2005 11:34 - Op stap voor het gezin op 10 september
- 07-09-2005 07-09-2005 18:39 - Bijdrage debat Milieu, duurzaamheid en rentmeesterschap
- 07-09-2005 07-09-2005 18:35 - Verslag Wet Maatschappelijke Ondersteuning
- 07-09-2005 07-09-2005 16:06 - Verbazing en bezorgheid
- 07-09-2005 07-09-2005 11:50 - Toegang tot gezondheidsdiensten
- 07-09-2005 07-09-2005 11:49 - Vrijheid en veiligheid
- 06-09-2005 06-09-2005 22:40 - Geneesmiddelen voor kinderen
- 06-09-2005 06-09-2005 17:48 - ChristenUnie Groningen wil provinciale aanpak loverboys
- 06-09-2005 06-09-2005 10:17 - Kerken in de verdrukking?
- 03-09-2005 03-09-2005 09:31 - Moderne moslims nodig
- 01-09-2005 01-09-2005 20:26 - ChristenUnie Radio
- 01-09-2005 01-09-2005 18:41 - Bijdrage debat Zakelijke belangen minister Veerman
augustus
- 31-08-2005 31-08-2005 19:02 - Turkije moet mond houden over Cyprus
- 30-08-2005 30-08-2005 18:35 - Wil het kabinet af van Prinsjesdag?
- 30-08-2005 30-08-2005 17:35 - Bijdrage debat Wijziging Tracéwet – tweede tranche
- 30-08-2005 30-08-2005 17:33 - Vragen over Voortijdig naar buiten brengen onderdelen Miljoenennota/prinsjesdagstukken
- 29-08-2005 29-08-2005 18:54 - Rouvoet roept op `zout en licht' te zijn
- 26-08-2005 26-08-2005 21:26 - Toerusten tot verantwoordelijkheid: De overheid en de sociale kwestie
- 26-08-2005 26-08-2005 21:25 - Laat je niet inpakken door liberalisme
- 26-08-2005 26-08-2005 17:39 - Vragen over Weigeren zondagsarbeid
- 24-08-2005 24-08-2005 17:40 - Vragen over Verkoop NOVIO aan HTM
- 24-08-2005 24-08-2005 12:27 - Verrassende TV-spot ChristenUnie
- 24-08-2005 24-08-2005 10:56 - Personalia: nieuw raadslid Ermelo
- 22-08-2005 22-08-2005 21:01 - Netwerk: RijnGouweLijn: nieuw spoordebacle?
- 19-08-2005 19-08-2005 15:39 - Minister weigert vissers brandstofsteun
- 19-08-2005 19-08-2005 10:20 - Vragen over Vuurtoren bij Ouddorp
- 06-08-2005 06-08-2005 09:30 - Goede bedoelingen, averechtse werking
juli
- 22-07-2005 22-07-2005 16:58 - Relaties in straat en buurt centraal bij raadsverkiezingen
- 19-07-2005 19-07-2005 16:34 - Chip in bovenarm verontrust ChristenUnie
- 18-07-2005 18-07-2005 18:31 - Eigen wielerkleding voor leden ChristenUnie
- 16-07-2005 16-07-2005 10:17 - Christelijk hardhout
- 16-07-2005 16-07-2005 10:11 - Afschaffing lesgeld historisch besluit
- 15-07-2005 15-07-2005 13:38 - 38 miljoen euro voor sanering vissersvloot
- 14-07-2005 14-07-2005 18:07 - Nieuwe brochure over biometrie, nummeridentificatie en chips
- 12-07-2005 12-07-2005 18:31 - Opvang in Ter Apel ontoelaatbaar
- 12-07-2005 12-07-2005 13:55 - Kamerleden uiten zorg over hongerstakers van Ter Apel
- 11-07-2005 11-07-2005 19:13 - ChristenUnie: Veerman moet vissers helpen
- 08-07-2005 08-07-2005 23:39 - Vragen over Crisissituatie Nederlandse visserij
- 08-07-2005 08-07-2005 23:36 - Twee voor twaalf voor visserijvloot
- 08-07-2005 08-07-2005 17:49 - Vragen over Problemen rondom verificatie persoonsdocumenten
- 07-07-2005 07-07-2005 17:20 - Reactie ChristenUnie op aanslagen
- 07-07-2005 07-07-2005 10:56 - ChristenUnie: Onbegrijpelijke beelden in Den Haag
- 06-07-2005 06-07-2005 22:00 - Effectenhandel
- 05-07-2005 05-07-2005 17:30 - Gevecht om Brussels geld
- 05-07-2005 05-07-2005 16:45 - Software-octrooien en innovatie
- 05-07-2005 05-07-2005 16:44 - Zwolse Kamerleden zetten huurwet naar hun hand
- 05-07-2005 05-07-2005 13:37 - Blokland zeer ontevreden over Commissaris Dimas
- 05-07-2005 05-07-2005 10:52 - Vragen over Internationaal vrachtvervoer met Turkse chauffeurs
- 04-07-2005 04-07-2005 16:42 - Kamermeerderheid wil huursubsidie voor woonboten
- 04-07-2005 04-07-2005 12:57 - Initiatief voor huursubsidie voor woningen op water
- 02-07-2005 02-07-2005 14:07 - TROS Kamerbreed: terugblik politiek jaar met André Rouvoet
- 02-07-2005 02-07-2005 09:29 - Politici weten het niet meer
- 01-07-2005 01-07-2005 14:17 - Over het belang van verootmoediging en gebed
juni
- 30-06-2005 30-06-2005 23:17 - ChristenUnie: “Doel bereikt!”
- 30-06-2005 30-06-2005 18:55 - Algemeen Overleg Rapport integriteit en cultuur Koninklijke Marechaussee
- 30-06-2005 30-06-2005 18:54 - Algemeen Overleg Evaluatie alternatieven voor dierproeven
- 29-06-2005 29-06-2005 17:55 - Algemeen Overleg Soedan
- 29-06-2005 29-06-2005 15:04 - Bijdrage debat Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen en Invoeringswet
- 28-06-2005 28-06-2005 14:46 - Bijdrage debat Voorjaarsnota 2005
- 28-06-2005 28-06-2005 14:39 - Bijdrage debat Nederlandse inzet VN-Milleniumtop
- 28-06-2005 28-06-2005 14:15 - Nawijn denkt over andere naam denktank
- 27-06-2005 27-06-2005 23:04 - Stand.NL: scheppingsverhaal in de biologieles
- 27-06-2005 27-06-2005 17:11 - ChristenUnie: Geen lesgeld meer in 2005/2006
- 27-06-2005 27-06-2005 14:51 - Wetgevingsoverleg Invoeringswet en aanpassingswet Zorgverzekeringswet
- 27-06-2005 27-06-2005 14:49 - Wetgevingsoverleg Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 26-06-2005 26-06-2005 15:41 - Een zonnige dag voor Oranje!
- 25-06-2005 25-06-2005 17:14 - ChristenUnie stapt naar rechter
- 24-06-2005 24-06-2005 17:18 - Omroepakkoord is van alles een beetje
- 23-06-2005 23-06-2005 18:56 - Algemeen Overleg Verpleeghuiszorg
- 23-06-2005 23-06-2005 17:55 - Algemeen Overleg Onderwijsachterstandenbeleid
- 23-06-2005 23-06-2005 17:13 - De guillotine is een heel probaat middel tegen hoofdpijn
- 23-06-2005 23-06-2005 15:09 - Overeenstemming over salaris
- 23-06-2005 23-06-2005 11:59 - EU neemt burger niet serieus
- 22-06-2005 22-06-2005 18:45 - Personalia
- 22-06-2005 22-06-2005 18:28 - Marnix van St.-Aldegonde-stichting valt verkeerd bij ChristenUnie
- 22-06-2005 22-06-2005 18:25 - Weer verzet tegen naam denktank
- 22-06-2005 22-06-2005 16:39 - Zorgen om monumentenzorg Zuid-Holland
- 22-06-2005 22-06-2005 14:52 - Bijdrage debat Coëxistentie ggo-landbouw en ggo-vrije landbouw
- 22-06-2005 22-06-2005 13:11 - Algemeen Overleg Visserijbeleid
- 22-06-2005 22-06-2005 10:10 - Actie: Spek de verkiezingskas
- 21-06-2005 21-06-2005 20:57 - Rouvoet boos over naam denktank
- 21-06-2005 21-06-2005 19:13 - ChristenUnie Radio
- 21-06-2005 21-06-2005 14:44 - Bijdrage debat Europese Top
- 21-06-2005 21-06-2005 14:40 - Bijdrage debat Veiligheidsregio’s
- 21-06-2005 21-06-2005 14:39 - Bijdrage debat Interpellatie Klaas de Vries – ontruiming asielzoekerscentrum Groningen
- 20-06-2005 20-06-2005 08:41 - ChristenUnie Utrecht redt sterrenwacht
- 18-06-2005 18-06-2005 22:57 - Vriendendag druk bezocht
- 18-06-2005 18-06-2005 20:51 - Het spel van Henk van Rhee
- 17-06-2005 17-06-2005 10:19 - ChristenUnie Rotterdam: Tienermoeder mag opvoeden
- 16-06-2005 16-06-2005 17:32 - Publieke Omroep geen eenheidsworst
- 16-06-2005 16-06-2005 14:46 - Bijdrage Spoeddebat TBS-beleid
- 16-06-2005 16-06-2005 10:09 - Maatschappelijke organisaties eisen garanties gentechvrij voedsel en keuzevrijheid van boer en consument
- 16-06-2005 16-06-2005 10:08 - Actie tegen RVU moet tot verootmoediging leiden
- 15-06-2005 15-06-2005 17:01 - ZML-leerling verdient extra aandacht!
- 15-06-2005 15-06-2005 09:33 - 'Heksenfestival' schokt Goes
- 14-06-2005 14-06-2005 21:00 - Netwerk: De robotman
- 14-06-2005 14-06-2005 14:59 - Bijdrage debat Gemeentelijk herindeling Sassenheim c.s. en deel Utrechtse Heuvelrug
- 13-06-2005 13-06-2005 23:57 - Wetgevingsoverleg Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 11-06-2005 11-06-2005 21:15 - André Rouvoet op EO-Jongerendag
- 11-06-2005 11-06-2005 09:51 - Over de betekenis van de verhouding van ‘wet’ en ‘evangelie’ voor de inrichting van de samenleving
- 11-06-2005 11-06-2005 09:46 - Van bolwerkmodel naar incarnatie
- 11-06-2005 11-06-2005 09:42 - “Een veel duidelijker christelijk geluid dan het CDA”
- 11-06-2005 11-06-2005 09:00 - Agendabepaling tussen rijk en arm
- 11-06-2005 11-06-2005 08:49 - Hoe rust verdween uit Utrecht?
- 09-06-2005 09-06-2005 14:49 - Bijdrage debat Initiatief Noorman-den Uijl – voorz. Arbeid en zorg alleenstaande ouders
- 09-06-2005 09-06-2005 14:36 - Bijdrage debat WAO/WIA
- 08-06-2005 08-06-2005 15:03 - Vragen over RVU-programma
- 07-06-2005 07-06-2005 22:05 - Bijdrage Spoedebat IJzeren Rijn
- 07-06-2005 07-06-2005 21:06 - Bijdrage debat Rapport tijdelijke commissie Infrastructuurprojecten – met regering
- 07-06-2005 07-06-2005 21:00 - Stabiliteitspact?
- 07-06-2005 07-06-2005 21:00 - Discriminatie
- 07-06-2005 07-06-2005 19:12 - ChristenUnie Radio
- 07-06-2005 07-06-2005 17:56 - Algemeen Overleg Regionaal Veiligheidsbestuur
- 07-06-2005 07-06-2005 13:55 - Bijstandsplan brengt gemeenten aan bedelstaf
- 07-06-2005 07-06-2005 11:43 - Tros Online: Arie Slob over RFID-chip
- 07-06-2005 07-06-2005 07:15 - Kwetsend programma past niet bij RVU
- 06-06-2005 06-06-2005 22:11 - Bezwaar tegen RVU programma
- 04-06-2005 04-06-2005 12:44 - Het goede zoeken voor het volk
- 04-06-2005 04-06-2005 12:21 - Initiatief ChristenUnie Enschede over Stemwijzer aanvaard
- 03-06-2005 03-06-2005 19:49 - Niet verwend maar volwassen (Trouw)
- 03-06-2005 03-06-2005 15:14 - Vragen over Uitspraken van de minister-president inzake het gemeenschappelijke landbouwbeleid
- 03-06-2005 03-06-2005 13:46 - Onderzoek: André Rouvoet verwoordde het beste de mening van de kiezer
- 02-06-2005 02-06-2005 21:54 - Netwerk: The day after met André Rouvoet
- 02-06-2005 02-06-2005 15:16 - Richten op kerntaken
- 02-06-2005 02-06-2005 14:56 - Bijdrage debat Referendum Europese Grondwet
- 02-06-2005 02-06-2005 13:32 - Rouvoet: intrekken wetsvoorstel niet zuiver
- 02-06-2005 02-06-2005 12:51 - Utrecht stemt tegen wekelijkse koopzondag
- 02-06-2005 02-06-2005 12:48 - Nieuwe visie op EU nodig
- 02-06-2005 02-06-2005 11:28 - ChristenUnie moet nadenken over referenda
- 02-06-2005 02-06-2005 11:02 - Vloeken verboden in Staphorst
- 02-06-2005 02-06-2005 09:48 - Naar een beter Europa
mei
- 31-05-2005 31-05-2005 14:22 - Europa is met grondwet het spoor fundamenteel bijster
- 30-05-2005 30-05-2005 23:34 - André Rouvoet in NOVA over Het Franse NEE
- 30-05-2005 30-05-2005 19:22 - André Rouvoet meest overtuigend in TweeVandaag debat
- 30-05-2005 30-05-2005 13:01 - Tien motieven om tegen te stemmen
- 30-05-2005 30-05-2005 07:40 - Europa mist dragende kracht
- 27-05-2005 27-05-2005 18:13 - 80% ChristenUnie tegen Europese Grondwet
- 27-05-2005 27-05-2005 15:38 - André Rouvoet in Nederlands Elftal
- 26-05-2005 26-05-2005 23:59 - Rondom Tien: Worden gelovigen nog wel serieus genomen?
- 26-05-2005 26-05-2005 10:47 - Economische richtsnoeren
- 25-05-2005 25-05-2005 06:42 - Bijdrage debat Mensenrechten: afschaffen doodstraf onder alle omstandigheden
- 24-05-2005 24-05-2005 23:53 - Bijdrage debat Initiatief Luchtenveld - Beëindiging huwelijk zonder rechterlijke tussenkomst
- 24-05-2005 24-05-2005 21:45 - Netwerk: Het Grondwetdebat
- 24-05-2005 24-05-2005 19:11 - ChristenUnie Radio
- 24-05-2005 24-05-2005 14:26 - ChristenUnie Flevoland: De Superbus komt naar Flevoland
- 23-05-2005 23-05-2005 17:39 - Meer emigratie Joden door anti-semitisme
- 23-05-2005 23-05-2005 15:17 - Wetgevingsoverleg wijziging meststoffenwet
- 22-05-2005 22-05-2005 22:00 - Jerusalem Post: Dutch MP praises immigration policies
- 21-05-2005 21-05-2005 14:49 - Niet letter, maar geest van EU-Grondwet
- 20-05-2005 20-05-2005 14:55 - ChristenUnie trekt met notitie over kansen en gevaren toepassingen chips aan bel
- 20-05-2005 20-05-2005 12:32 - In Memoriam Henk van Veelen
- 19-05-2005 19-05-2005 22:45 - Verslag Wijz. Wet IVD – invoering nieuw stelsel bewaking en beveiliging
- 19-05-2005 19-05-2005 22:42 - Verslag Ruimte samenwerking onderwijsinstelllingen
- 19-05-2005 19-05-2005 22:29 - Verslag Overgangsrecht beëindiging recht op toeslag – Toeslagenwet EU, EER etc.
- 19-05-2005 19-05-2005 12:32 - Bijdrage debat Verantwoording Jaarverslagen 2004
- 18-05-2005 18-05-2005 17:48 - Onderwijsraadadvies over spreiding van achterstandsleerlingen
- 18-05-2005 18-05-2005 17:05 - Rouvoet: Reclame Code Commissie te terughoudend
- 18-05-2005 18-05-2005 14:48 - Algemeen Overleg Evaluatie Wet bijzondere opsporingsbevoegdheden
- 17-05-2005 17-05-2005 17:22 - bijdrage symposium 'Kunst als morele vrijplaats'
- 17-05-2005 17-05-2005 07:39 - Verslag Samenvoeging gemeenten Sassenheim, Voorhout en Warmond
- 14-05-2005 14-05-2005 12:48 - Wie is de eigenaar van Europa?
- 13-05-2005 13-05-2005 23:05 - Referendumwijzer is onbetrouwbaar
- 13-05-2005 13-05-2005 17:35 - Vragen over Rellen in Papoea
- 13-05-2005 13-05-2005 07:58 - André Rouvoet: Vrolijk orthodox
- 12-05-2005 12-05-2005 22:41 - Verslag Friese taal
- 12-05-2005 12-05-2005 22:40 - Verslag Meerkeuzevrijheid scholen onderwijstijd
- 12-05-2005 12-05-2005 18:42 - Overweldigende aanvraag campagne-materiaal referendum
- 12-05-2005 12-05-2005 13:04 - Personalia: nieuwe wethouder Ermelo
- 12-05-2005 12-05-2005 10:51 - SALE: Chinees textiel
- 12-05-2005 12-05-2005 10:30 - Interne problemen voor externe dienst EU
- 12-05-2005 12-05-2005 09:46 - Motie van afkeuring Commissievoorzitter
- 10-05-2005 10-05-2005 16:38 - ChristenUnie blij met opschorting campagne Versatel
- 10-05-2005 10-05-2005 15:14 - ChristenUnie Radio
- 10-05-2005 10-05-2005 12:55 - Voor of tegen?
- 10-05-2005 10-05-2005 12:46 - EP wil schoner zwemwater
- 10-05-2005 10-05-2005 12:31 - Campagnespot referendum Europese Grondwet
- 10-05-2005 10-05-2005 10:18 - Veiligheid in havens
- 10-05-2005 10-05-2005 07:06 - Rouvoet: Deze Grondwet staat bol van de retoriek
- 09-05-2005 09-05-2005 19:21 - Zwemwater
- 09-05-2005 09-05-2005 18:14 - Duizend handtekeningen tegen Versatel-spot
- 07-05-2005 07-05-2005 22:42 - Debat op 1: Het geloof van president George W. Bush
- 06-05-2005 06-05-2005 12:05 - Op 1 juni ben ik protestant
- 03-05-2005 03-05-2005 17:34 - Stemwijzer Referendum misleidt
april
- 28-04-2005 28-04-2005 22:43 - Verslag Wijziging Politiewet – nieuw stelsel bewaking/beveiliging personen
- 28-04-2005 28-04-2005 22:10 - Algemeen Overleg Dualisering gemeentebestuur
- 28-04-2005 28-04-2005 18:13 - Vragen over Uitspraken Reclamecodecommissie
- 28-04-2005 28-04-2005 17:33 - Bijdrage debat HSL-Zuid
- 28-04-2005 28-04-2005 15:58 - Regels 'onfatsoenlijke' reclame aanscherpen
- 28-04-2005 28-04-2005 13:46 - Personalia
- 28-04-2005 28-04-2005 12:48 - Succes prostitutiebeleid permanente campagne
- 28-04-2005 28-04-2005 11:29 - Grondwater
- 28-04-2005 28-04-2005 08:53 - Verslag Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen
- 27-04-2005 27-04-2005 22:36 - Algemeen Overleg Hoger Onderwijs
- 27-04-2005 27-04-2005 22:33 - Bijdrage Spoeddebat experimenten softdrugsbeleid
- 27-04-2005 27-04-2005 21:02 - Algemeen Overleg Betuweroute
- 27-04-2005 27-04-2005 18:03 - Rouvoet: “Dumpjeschatje” en “Hand van God” moet van de buis
- 27-04-2005 27-04-2005 14:59 - ChristenUnie Dantumadeel: werkplicht deels opheffen
- 27-04-2005 27-04-2005 12:11 - ChristenUnie-jongeren: voorkom een ‘Hotel Darfur’
- 26-04-2005 26-04-2005 23:44 - Algemeen Overleg Luchtkwaliteit
- 26-04-2005 26-04-2005 17:58 - Geen enkele baan in de prostitutie is passende arbeid!
- 26-04-2005 26-04-2005 12:35 - ChristenUnie: Zwolle heeft geen aandacht voor prostituee
- 23-04-2005 23-04-2005 13:38 - Briefwisseling Europa, Europa
- 22-04-2005 22-04-2005 15:46 - Column: Niet letter, maar geest van de EU-Grondwet
- 22-04-2005 22-04-2005 11:18 - ChristenUnie-SGP Rotterdam tegen racen op zondag
- 22-04-2005 22-04-2005 09:57 - Verslag Wetsvoorstel goedkeuring verdrag tot vaststelling Grondwet voor Europa
- 21-04-2005 21-04-2005 21:17 - Algemeen Overleg Landbouw- en Visserijraad – Europese richtlijnen biodiversiteit
- 21-04-2005 21-04-2005 17:15 - Veerman komt ChristenUnie tegemoet
- 21-04-2005 21-04-2005 14:55 - Algemeen Overleg Industriebrief
- 21-04-2005 21-04-2005 14:53 - Algemeen Overleg Huisartsenzorg
- 21-04-2005 21-04-2005 10:27 - Bijdrage debat Wijziging WvS – afgeschermde getuigen
- 21-04-2005 21-04-2005 10:17 - Bijdrage debat Wijziging BW – geregistreerd partnerschap – verkrijgen gezamenlijk gezag
- 21-04-2005 21-04-2005 09:47 - Verslag Bestrijding strafbare feiten via elektronische netwerken
- 20-04-2005 20-04-2005 23:47 - Algemeen Overleg Wet maatschappelijk ondersteuning
- 20-04-2005 20-04-2005 21:04 - Algemeen Overleg HSL-Zuid
- 20-04-2005 20-04-2005 10:20 - Bijdrage debat Wijziging WPO: verplichting scholen integratie leerlingen Nederlandse samenleving
- 19-04-2005 19-04-2005 21:09 - Algemeen Overleg Kaderrichtlijn water
- 19-04-2005 19-04-2005 09:56 - Bijdrage debat beleidsnotitie reïntegratiemarkt
- 19-04-2005 19-04-2005 09:48 - Bijdrage debat Asielbeleid/terugkeerbeleid
- 18-04-2005 18-04-2005 18:29 - Wetgevingsoverleg Wet OM-afdoening
- 15-04-2005 15-04-2005 19:03 - Stijging topinkomens energiebedrijven aanpakken
- 15-04-2005 15-04-2005 14:30 - Balkenende positief over ChristenUnie voorstel burgerplichten
- 15-04-2005 15-04-2005 10:18 - Vragen over Stopzetting subsidies Vluchtelingenwerk
- 14-04-2005 14-04-2005 21:08 - ChristenUnie blij met toezeggingen van minister-president
- 14-04-2005 14-04-2005 16:16 - Bangladesh
- 14-04-2005 14-04-2005 15:12 - Minister wil samenleving de mond snoeren
- 14-04-2005 14-04-2005 12:00 - Bijdrage debat publieke moraal
- 14-04-2005 14-04-2005 10:03 - Verslag Wijziging WW ivm preventief inzetten reïntegratie-instrumenten
- 14-04-2005 14-04-2005 07:51 - Eindelijk mogen we praten
- 13-04-2005 13-04-2005 23:59 - Algemeen Overleg HSL-Zuid
- 13-04-2005 13-04-2005 22:30 - Algemeen Overleg Beleidsnotitie reïntegratiemarkt
- 13-04-2005 13-04-2005 20:00 - Stedenbaan op losse schroeven
- 13-04-2005 13-04-2005 19:10 - Hart van democratie staat op het spel
- 13-04-2005 13-04-2005 16:59 - Mijnenvelden in Bosnië
- 13-04-2005 13-04-2005 14:54 - Algemeen Overleg Nota weerbaarheid tegen radicalisering
- 13-04-2005 13-04-2005 11:36 - ChristenUnie Utrecht: Actiecomité tegen uitbreiding van de koopzondagen
- 13-04-2005 13-04-2005 11:28 - Onderzoek Senaat naar eigen rol
- 13-04-2005 13-04-2005 11:25 - Hoezo, prostitutie "passend werk"
- 13-04-2005 13-04-2005 10:41 - Roemenië en de EU
- 13-04-2005 13-04-2005 10:24 - Bijdrage debat Vraagfinanciering schoolbegeleiding en onderwijs zieke leerlingen
- 13-04-2005 13-04-2005 09:50 - Bijdrage debat Project 2600 gezichten
- 12-04-2005 12-04-2005 23:15 - Zwavel in scheepsbrandstof
- 12-04-2005 12-04-2005 22:45 - Ecologisch ontwerpen
- 12-04-2005 12-04-2005 19:46 - Alcoholpromillage jonge bromfietsers 0,2%
- 12-04-2005 12-04-2005 19:39 - ChristenUnie Radio
- 12-04-2005 12-04-2005 17:05 - Straatsburg van de agenda!
- 12-04-2005 12-04-2005 10:20 - Bijdrage debat Evaluatie Wet Orgaandonatie
- 11-04-2005 11-04-2005 21:15 - Europese Politie Academie
- 11-04-2005 11-04-2005 18:22 - Vragen over Effecten motie-Verhagen voortgezet onderwijs
- 11-04-2005 11-04-2005 14:42 - Schröders solorit op rug Chinese draak
- 09-04-2005 09-04-2005 21:45 - Rouvoet: Politiek is de weg kwijt!
- 09-04-2005 09-04-2005 18:26 - Toespraak André Rouvoet: Vernieuwing van de politiek
- 09-04-2005 09-04-2005 10:42 - Arie Slob de baas in de Tweede Kamer
- 09-04-2005 09-04-2005 10:02 - Klimaatverandering en het Kyoto protocol
- 09-04-2005 09-04-2005 09:56 - Duurzaamheid is ‘big business’
- 09-04-2005 09-04-2005 09:30 - Interview met de oprichter van de Engelse Relationships Foundation
- 08-04-2005 08-04-2005 17:31 - Vragen over Christelijke voorganger in Iran
- 07-04-2005 07-04-2005 17:59 - Bijdrage spoeddebat koopkracht chronisch zieken en gehandicapten
- 07-04-2005 07-04-2005 15:00 - ChristenUnie geeft EU-Grondwet een onvoldoende
- 07-04-2005 07-04-2005 08:51 - Verslag Samenvoeging gemeenten Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg
- 07-04-2005 07-04-2005 08:50 - Algemeen Overleg Eénmalige regeling asielbeleid
- 06-04-2005 06-04-2005 21:02 - Algemeen Overleg Islamopleidingen universiteiten/Nederland
- 06-04-2005 06-04-2005 17:48 - Ook bromfietsers moeten zich houden aan maximaal alcoholpromillage van 0,2%!
- 06-04-2005 06-04-2005 08:07 - Bijdrage debat Wijziging wegenverkeerswet - alcohollimiet
- 06-04-2005 06-04-2005 08:05 - Vragen over Derde spoor Nederlandse grens - Oberhausen
- 05-04-2005 05-04-2005 23:52 - Algemeen Overleg Enquête Bouwnijverheid - klokkenluidersregeling
- 05-04-2005 05-04-2005 22:28 - Algemeen Overleg Advies Gezondheidsraad “Chronisch Vermoeidheidssyndroom"
- 02-04-2005 02-04-2005 20:40 - Het ontwikkelingsoptimisme van rechts
- 02-04-2005 02-04-2005 08:40 - Tineke Huizinga: Verdonk slaat door
- 01-04-2005 01-04-2005 17:49 - Toch amusement op de buis?
maart
- 31-03-2005 31-03-2005 18:19 - Algemeen Overleg Asielbeleid/terugkeerbeleid- éénmalige regeling
- 31-03-2005 31-03-2005 14:21 - Ook D66 soms in de maag met referendum
- 31-03-2005 31-03-2005 10:43 - Verslag Knelpunten landbouwvrijstellingen Wet op belastingen van rechtsverkeer
- 30-03-2005 30-03-2005 12:15 - Bijdrage spoeddebat Paasakkoord
- 30-03-2005 30-03-2005 10:45 - Verslag Ontwerpbesluit Zorgverzekeringswet
- 30-03-2005 30-03-2005 08:50 - Algemeen Overleg Nieuwe legessystematiek IND
- 29-03-2005 29-03-2005 23:03 - ChristenUnie Radio
- 29-03-2005 29-03-2005 21:11 - Bijdrage debat Afspraken Hoofdlijnenakkoord
- 29-03-2005 29-03-2005 21:07 - Water bij wijn uit vrees voor verkiezingen
- 29-03-2005 29-03-2005 12:26 - Christelijke actie nodig
- 25-03-2005 25-03-2005 18:27 - Vragen over Executie drie Palestijnen vanwege collaboratie met Israël
- 25-03-2005 25-03-2005 18:25 - Vragen over Optreden Indonesisch leger op West-Papoea
- 24-03-2005 24-03-2005 12:42 - Verslag Omvang Nederlandse hulp
- 24-03-2005 24-03-2005 08:21 - Opstappen de Graaf onvermijdelijk
- 23-03-2005 23-03-2005 23:01 - Bijdrage spoeddebat gekozen burgemeester
- 23-03-2005 23-03-2005 22:27 - Algemeen Overleg Denktank Armoedebestrijding
- 23-03-2005 23-03-2005 10:46 - Praktische hulp gevraagd voor Zuid-Afrikaanse zusterpartij
- 23-03-2005 23-03-2005 10:22 - Algemeen Overleg Wet bijzondere opneming Psychiatrische ziekenhuizen; evaluatie BOPZ
- 23-03-2005 23-03-2005 08:14 - Bijdrage debat Tijdelijke wet verkorting erkenningenduur publieke omroepen
- 23-03-2005 23-03-2005 07:27 - Nieuwe boten en toeristen nodig in India
- 22-03-2005 22-03-2005 21:26 - Het Elfde Uur: Tineke Huizinga reisde door het rampgebied van India
- 22-03-2005 22-03-2005 10:34 - Verslag Wijziging mediawet: Strategie en sturing publieke omroep
- 22-03-2005 22-03-2005 07:37 - Vragen over Bouwactiviteiten op grond van gevluchte Grieks-Cyprioten op Noord-Cyprus
- 21-03-2005 21-03-2005 16:37 - Rouvoet: We moeten het hebben van kleine pelotons
- 21-03-2005 21-03-2005 08:36 - Argumenten tegen de Europese Grondwet
- 21-03-2005 21-03-2005 08:33 - André Rouvoet over Nee tegen Europese Grondwet
- 21-03-2005 21-03-2005 07:44 - Rouvoet kritiseert conservatief Spruyt
- 18-03-2005 18-03-2005 13:11 - Vragen over Turkse vrachtwagenchauffeurs en tewerkstellingsvergunning WAV
- 18-03-2005 18-03-2005 10:05 - Vragen over Administratieve traagheid zorgkantoren; financiële gevolgen daarvan zorgvragers
- 17-03-2005 17-03-2005 15:10 - Bijdrage debat Wijziging wet subsidiëring politieke partijen
- 17-03-2005 17-03-2005 12:42 - Vragen over Vergoeding daisyspeler voor cliënten met een verstandelijke handicap
- 17-03-2005 17-03-2005 10:41 - Vragen over huisvestingsproblemen bij remigratie na de tsunami
- 16-03-2005 16-03-2005 17:08 - Haalt dit kabinet de eindstreep?
- 16-03-2005 16-03-2005 13:25 - Bijdrage spoeddebat mogelijk openbaar maken dossiers uitgeprocedeerde asielzoekers
- 16-03-2005 16-03-2005 09:54 - Algemeen Overleg Cites
- 16-03-2005 16-03-2005 09:02 - Algemeen Overleg Gelijke behandeling voor mensen met een handicap of een chronische ziekte
- 15-03-2005 15-03-2005 13:41 - ChristenUnie Radio
- 14-03-2005 14-03-2005 10:32 - Verslag Wijz. wet primair onderwijs: Actief burgerschap, sociale integratie, Duits/Frans
- 11-03-2005 11-03-2005 21:52 - Tineke Huizinga en Peter Kos met TEAR fund naar India
- 10-03-2005 10-03-2005 23:27 - Mager antwoord op vragen over subsidie paranormale beurs Utrecht
- 10-03-2005 10-03-2005 14:24 - Handel in eicellen
- 10-03-2005 10-03-2005 12:53 - Verslag Wijziging faillissementswet ivm herziening schuldsanering natuurlijke personen
- 10-03-2005 10-03-2005 12:39 - Verslag over implementatie WMO
- 10-03-2005 10-03-2005 11:16 - Bijdrage debat Grote grazers Oostvaardersplassen
- 10-03-2005 10-03-2005 11:13 - Bijdrage spoeddebat onderzoek Inspectie Jeugdzorg in zaak S.
- 10-03-2005 10-03-2005 11:11 - Bijdrage debat Wijziging WVO
- 10-03-2005 10-03-2005 08:03 - Algemeen Overleg Bestrijding georganiseeerde criminaliteit
- 09-03-2005 09-03-2005 10:36 - Algemeen Overleg Indicatie-instelling zorginstellingen
- 08-03-2005 08-03-2005 23:22 - Handel in eicellen
- 08-03-2005 08-03-2005 16:43 - Situatie in Libanon
- 08-03-2005 08-03-2005 11:49 - Geen gokhal in stadion FC Zwolle
- 08-03-2005 08-03-2005 11:34 - Bijdrage spoeddebat Afghanistan
- 08-03-2005 08-03-2005 08:04 - Algemeen Overleg Modernisering huurbeleid
- 07-03-2005 07-03-2005 18:32 - Jaarverslag Europese Investeringsbank
- 05-03-2005 05-03-2005 19:36 - Afrikanen willen weer trots zijn op zichzelf
- 05-03-2005 05-03-2005 07:42 - Hebben we ons te druk gemaakt?
- 04-03-2005 04-03-2005 19:34 - De herontdekking van het religieus cement
- 04-03-2005 04-03-2005 09:32 - Orgaandonatie blijft een bewuste keuze
- 03-03-2005 03-03-2005 19:35 - Bijdrage debat Orgaandonatie
- 03-03-2005 03-03-2005 11:38 - Verslag Wet gerechtstolken en beëdigde vertalers
- 03-03-2005 03-03-2005 11:37 - Verslag Deconstitutionalisering raadvoorzitterschap Burgemeester en CdK
- 02-03-2005 02-03-2005 23:53 - Donatie blijft daad van naastenliefde
- 02-03-2005 02-03-2005 22:20 - Zwollenaren zeggen nee tegen gokhal
- 02-03-2005 02-03-2005 13:04 - Bijdrage debat Rapport Tijdelijke Commissie Onderzoek Infrastructuurprojecten
- 02-03-2005 02-03-2005 11:44 - Vragen over Verplicht gebruik “closed source” software bij elektronische belastingaangifte
- 02-03-2005 02-03-2005 11:31 - Memorie van toelichting verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa
- 01-03-2005 01-03-2005 16:49 - Warmlopen voor de raad
- 01-03-2005 01-03-2005 13:20 - Bijdrage debat Wijziging ambtenarenwet – goed ambtelijk handelen en integriteit
- 01-03-2005 01-03-2005 13:17 - ChristenUnie Radio
februari
- 26-02-2005 26-02-2005 22:28 - Fotoboek Actiedag Warmlopen voor de Raad
- 26-02-2005 26-02-2005 12:49 - Coherentiestreven vraagt teveel van boeren hier en daar
- 24-02-2005 24-02-2005 14:36 - ChristenUnie Zwolle: stem tegen speelautomaten
- 24-02-2005 24-02-2005 13:03 - Verslag Goedkeuring Europees Sociaal Handvest – Collectieve Klachtenprotocol
- 23-02-2005 23-02-2005 16:30 - Communicatie kabinet mist regie
- 23-02-2005 23-02-2005 11:47 - Bijdrage debat Uitzettingen van asielzoekers naar Congo
- 23-02-2005 23-02-2005 10:39 - Europa: toon daadkracht in Mediterranee
- 23-02-2005 23-02-2005 10:36 - Vervuiling op zee moet worden bestraft
- 22-02-2005 22-02-2005 21:47 - Protestanten blijven kritisch naar EU kijken
- 22-02-2005 22-02-2005 18:27 - Rijbewijs in beweging
- 22-02-2005 22-02-2005 13:13 - Bijdrage debat Grondrechten in de pluriforme samenleving
- 21-02-2005 21-02-2005 12:51 - Ontwikkelingsbudget compenseren met landbouwbeleid
- 19-02-2005 19-02-2005 21:41 - De Europese Grondwet
- 18-02-2005 18-02-2005 13:54 - Vragen over Schol
- 17-02-2005 17-02-2005 17:18 - Resultaten onderzoek lokale samenwerking ChristenUnie-SGP
- 17-02-2005 17-02-2005 13:56 - Vragen over Huisvesting Shared Service Centre SCC Veenhuizen
- 17-02-2005 17-02-2005 13:35 - Jaarverslag 2004
- 16-02-2005 16-02-2005 13:57 - Vragen over Situatie door tsunami getroffen Birmezen in Thailand
- 15-02-2005 15-02-2005 14:27 - Vragen over Afspraken tussen Nederland en Congo
- 15-02-2005 15-02-2005 13:59 - Vragen over Opschorting besluitvorming mvv’s uit bepaalde landen
- 15-02-2005 15-02-2005 11:01 - ChristenUnie Radio
- 14-02-2005 14-02-2005 21:36 - ChristenUnie Maassluis: Standbeeld van Abraham Kuyper
- 12-02-2005 12-02-2005 18:50 - Het contract tussen generaties vraagt onderhoud
- 12-02-2005 12-02-2005 18:46 - Werk voor ouderen, steun voor ouders
- 12-02-2005 12-02-2005 18:39 - “Eerbied voor grijze haren” - over de houdbaarheid van de oudedagsvoorziening
- 12-02-2005 12-02-2005 18:21 - Grijze haren - Feiten, cijfers en inleidende beschouwingen
- 12-02-2005 12-02-2005 10:47 - Tineke Huizinga: Ik neem afstand van vijandbeeld moslims
- 11-02-2005 11-02-2005 12:59 - Vragen over Afspraken Nederland-Congo terugkeer uitgeprocedeerde asielzoekers
- 10-02-2005 10-02-2005 14:55 - Stemrecht Bestuurdersvereniging op Uniecongres
- 10-02-2005 10-02-2005 14:03 - Bijdrage debat Eerwraak
- 10-02-2005 10-02-2005 13:46 - Algemeen Overleg Bedreigde vrouwen; eerwraak
- 10-02-2005 10-02-2005 12:31 - Algemeen Overleg Industriebeleid
- 10-02-2005 10-02-2005 11:17 - Controle EU-gelden nog steeds slecht
- 10-02-2005 10-02-2005 07:22 - Hellendoorn ontzet over aanval op ChristenUnie-raadslid
- 09-02-2005 09-02-2005 11:51 - Bijdrage debat Terrorisme
- 08-02-2005 08-02-2005 14:07 - Bijdrage debat Weer Samen Naar School
- 08-02-2005 08-02-2005 10:40 - Bijzondere bijstand helpt bij schuldenprobleem
- 07-02-2005 07-02-2005 15:47 - Personalia: ChristenUnie wethouder in IJsselstein
- 07-02-2005 07-02-2005 14:11 - Bas Belder schrijft rapport over China
- 05-02-2005 05-02-2005 18:37 - Nooit vierkant spreken over euthanasie
- 04-02-2005 04-02-2005 14:48 - Vragen over Mogelijke sluiting van stemlokalen in Irak
- 04-02-2005 04-02-2005 11:33 - Peter blokhuis: Partij moet karakter tonen
- 04-02-2005 04-02-2005 11:28 - Handhaving identificatieplicht verbazingwekkend strak
- 03-02-2005 03-02-2005 17:36 - Debat gekozen burgemeester krijgt geen kans
- 03-02-2005 03-02-2005 14:53 - Verslag Wijziging Gemeentewet i.v.m. introductie rechtstreeks gekozen burgemeester
- 03-02-2005 03-02-2005 14:50 - Verslag Regeling rechtstreeks gekozen burgemeester
- 03-02-2005 03-02-2005 14:30 - Gedragscode voor Nederlandse parlementariërs
- 03-02-2005 03-02-2005 14:15 - Bijdrage debat Tweede Maasvlakte
- 03-02-2005 03-02-2005 12:29 - Algemeen Overleg Rechtspositie politieke ambtenaren
- 03-02-2005 03-02-2005 11:30 - Peter Blokhuis kandidaat-voorzitter bestuur ChristenUnie
- 02-02-2005 02-02-2005 17:18 - André Rouvoet in Netwerk: Vertrouwen in de media is groot
- 02-02-2005 02-02-2005 15:47 - Het Wetenschappelijk Instituut bezint zich op "Eigen Verantwoordelijkheid"
- 02-02-2005 02-02-2005 15:37 - De Tweede Kamerfractie mengt zich nadrukkelijk in WMO discussie
- 02-02-2005 02-02-2005 15:28 - Nieuws Permanente Campagne
- 02-02-2005 02-02-2005 14:35 - Bijdrage debat Opheffing verjaringstermijn ernstige misdrijven
- 02-02-2005 02-02-2005 14:33 - Bijdrage debat Rapport inventarisatie milieucriminaliteit
- 02-02-2005 02-02-2005 14:16 - Bijdrage debat Wijziging wet primair onderwijs – inrichting onderwijstijd
- 02-02-2005 02-02-2005 13:00 - Algemeen Overleg Arbeidsgehandicapten en reïntegratie
- 02-02-2005 02-02-2005 11:35 - Arie Slob: VVD moet scholen meer keuzevrijheid geven
- 01-02-2005 01-02-2005 14:10 - Vragen over Advies Abdul-Jabbar van de Ven aan Jason W. inzake aanslagen e.d.
- 01-02-2005 01-02-2005 12:48 - Algemeen Overleg Fysiotherapie
- 01-02-2005 01-02-2005 11:21 - ChristenUnie Radio
- 01-02-2005 01-02-2005 11:05 - Personalia: Onderscheidingen
januari
- 31-01-2005 31-01-2005 14:38 - Nota overleg Jeugdzorg 2005-2008 en Jeugdzorg 2003-2006
- 31-01-2005 31-01-2005 11:59 - Nederlands in grondwet beschermen
- 28-01-2005 28-01-2005 16:26 - Verbod op ontkenning holocaust
- 27-01-2005 27-01-2005 23:39 - ChristenUnie Gouda organiseert Thema-avond Vrijwilligerswerk
- 27-01-2005 27-01-2005 12:24 - Bijdrage debat Wetsvoorstel toezicht accountantsorganisaties
- 27-01-2005 27-01-2005 11:48 - Algemeen Overleg Weer samen naar School; regeling leerlinggebonden financiering
- 27-01-2005 27-01-2005 11:19 - Schuldhulpverlening kan veel beter
- 27-01-2005 27-01-2005 09:41 - Digitale media moet toegankelijk worden
- 27-01-2005 27-01-2005 09:37 - Werkplan Commissie 2005
- 26-01-2005 26-01-2005 13:01 - Algemeen Overleg Bemiddeling en reïntegratie werklozen
- 26-01-2005 26-01-2005 12:19 - Vragen over Seponeren 22 gevallen levensbeëindiging pasgeborenen
- 26-01-2005 26-01-2005 11:49 - Algemeen Overleg Ramp Zuid-Azië en Oost-Afrika
- 26-01-2005 26-01-2005 10:59 - Bijdrage debat Duurzaam geproduceerd hout
- 26-01-2005 26-01-2005 09:18 - ChristenUnie Overijssel hekelt godslasterlijk toneelstuk
- 25-01-2005 25-01-2005 14:51 - PvdA en ChristenUnie scoren hoog bij migrantenkiezers
- 25-01-2005 25-01-2005 11:20 - Bijdrage debat Evaluatie AWGB
- 22-01-2005 22-01-2005 16:59 - Europese partijen kiezen voor Relatiepolitiek
- 21-01-2005 21-01-2005 16:16 - Rouvoet omarmt appèl tot relatiepolitiek
- 21-01-2005 21-01-2005 12:38 - Lezing ECPM
- 19-01-2005 19-01-2005 16:51 - Donatie is daad van naastenliefde
- 19-01-2005 19-01-2005 11:38 - ChristenUnie ontwerpt beker voor Cup-a-Soup
- 19-01-2005 19-01-2005 09:55 - Effect hulpbeleid eerlijk beoordelen
- 18-01-2005 18-01-2005 18:54 - ChristenUnie voorkomt komst amusementshal Amersfoort
- 18-01-2005 18-01-2005 17:59 - ChristenUnie Radio
- 14-01-2005 14-01-2005 14:40 - Vragen over Erkenning huwelijk van personen van hetzelfde geslacht op Aruba
- 14-01-2005 14-01-2005 14:00 - ChristenUnie winst bij verkiezingen Waterschap Velt en Vecht
- 14-01-2005 14-01-2005 10:22 - Provinciale hulp voor Azië-projecten uit Flevoland
- 14-01-2005 14-01-2005 10:20 - ChristenUnie Flevoland steunt Wubbo
- 14-01-2005 14-01-2005 09:16 - 'Handvest geeft impuls normendebat'
- 13-01-2005 13-01-2005 16:23 - Opinie-artikel grondwet
- 13-01-2005 13-01-2005 15:49 - Staatscommissie Handvest Burgerplichten
- 13-01-2005 13-01-2005 10:15 - Oekraïne
- 13-01-2005 13-01-2005 07:33 - Verdeel 555 over meer organisaties
- 12-01-2005 12-01-2005 17:22 - Leg de plichten van de burger vast in een Handvest
- 12-01-2005 12-01-2005 16:57 - Transatlantische relaties
- 12-01-2005 12-01-2005 16:38 - Dualisme: Wie heeft er gelijk?
- 12-01-2005 12-01-2005 11:19 - Luxemburgs voorzitterschap
- 11-01-2005 11-01-2005 12:48 - Grondwet
- 10-01-2005 10-01-2005 19:15 - Klimaatverandering
- 10-01-2005 10-01-2005 16:30 - ChristenUnie, SGP en SP tegen grondwet
- 10-01-2005 10-01-2005 12:27 - Voetballen met een paspoort in je broekzak
- 10-01-2005 10-01-2005 11:35 - Aandacht voor de industrie
- 08-01-2005 08-01-2005 09:21 - Theologie tussen de schuifdeuren
- 06-01-2005 06-01-2005 14:31 - Vragen over Vrijheid van godsdienstuitoefening Belarus
- 06-01-2005 06-01-2005 13:51 - Vragen over Noodhulp aan Atjeh en toegang tot Papoea
- 05-01-2005 05-01-2005 17:04 - Personalia: 50ste vrouwelijke raadslid
- 05-01-2005 05-01-2005 16:07 - Kort en klein: succesvolle moties Leeuwarden
- 05-01-2005 05-01-2005 14:55 - ChristenUnie raadslid Lisse politicus van het jaar
- 05-01-2005 05-01-2005 13:26 - Het nieuws gehaald in Zuid-Afrika
- 04-01-2005 04-01-2005 13:45 - Red Light Alarmnummer komt er
- 03-01-2005 03-01-2005 18:16 - ChristenUnie zoekt talent
- 03-01-2005 03-01-2005 10:55 - ChristenUnie wil ook meer aandacht voor structurele hulp
- 03-01-2005 03-01-2005 10:08 - Brieven aan God
- 02-01-2005 02-01-2005 16:51 - column Swollenaer