Nawijn denkt over andere naam denktank

dinsdag 28 juni 2005 14:15

DEN HAAG - Tweede-Kamerlid Hilbrand Nawijn overweegt een andere naam voor de denktank die hij met de Vlaamse politicus Filip DeWinter heeft opgericht. Dat liet het Kamerlid (ex-LPF) gisteren weten.

Het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie heeft Nawijn gesommeerd een andere naam te kiezen, omdat het instituut onder de naam Marnix van St. Aldegonde diverse publicaties uitgeeft (correctie WI: uitgaf). Vorige week drong ChristenUnie-fractievoorzitter André Rouvoet in een gesprek met Nawijn ook aan op een andere naam voor de denktank.

Nawijn zegt over het verzoek van de ChristenUnie te willen nadenken. ,,De komende dagen neem ik een besluit, nadat ik over deze kwestie contact heb gehad met mijn advocaat.’’ Op de vraag of hij van plan is een andere naam voor de denktank te kiezen, antwoordt Nawijn: ,,Dat zou kunnen.’’

De ChristenUnie is ongelukkig met de keuze van het Vlaams-Nederlandse tweetal. ,,Wij hebben begrepen dat er nog niets formeel is vastgelegd’’, aldus woordvoerder Nico Schipper. ,,Maar we willen niet dat er verwarring ontstaat over de herkomst van publicaties. Van een rechtszaak is nog geen sprake, hoewel dat in sommige berichten wel wordt gesuggereerd. Maar wat niet is, kan komen.’’ De ChristenUnie ziet juridische mogelijkheden om de naam Marnix van St. Aldegonde te beschermen.

Het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie is vernoemd naar Groen van Prinsterer, maar bezit wel rechten op de naam Marnix van St. Aldegonde. Het wetenschappelijk bureau [correctie WI: officiele aanduiding was 'wetenschappelijk studiecentrum'] van de RPF, de partij die naast het GPV in de ChristenUnie is opgegaan, was immers vernoemd naar de particulier secretaris van Willem van Oranje. Onder de naam Marnix van St. Aldegonde verschijnen volgens de ChristenUnie nog steeds boekjes en commentaren. [correctie WI: wij geven onder deze vlag geen publicaties meer uit, maar de 29 in de loop der jaren door de Marnix uitgegeven publicaties zijn nog wel in omloop en te koop en vallen onder onze verantwoordelijkheid] ,,Juist omdat het om een politieke denktank gaat, vrezen wij veel verwarring. Daarbij vragen wij ons ook af wat Nawijn en DeWinter moeten met de naam van Marnix, want hij was juist iemand die in de praktijk het christelijk geloof en politiek met elkaar wilde verbinden’’, aldus ChristenUnie-woordvoerder Schipper.

Aanvankelijk wilden Nawijn en DeWinter de naam van Willem van Oranje gebruiken. De Rijksvoorlichtingsdienst vroeg echter met klem daarvan af te zien. Daarop is volgens Schipper ,,tijdens een dinertje’’ van Nawijn en DeWinter voor de naam van Marnix van St. Aldegonde gekozen.

Gepubliceerd in het Nederlands Dagblad

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari