Speech Thijs van Daalen bij perspresentatie kandidatenlijst

woensdag 17 januari 2001 13:40

Dames en Heren, goede morgen. We bevinden ons op een plaats die wortels heeft in een rijke historie. Deze mooie zaal ademt de sfeer van verleden maar heeft een prachtig moderne uitstraling. Staan de groene bankjes van weleer u nog voor ogen? Of zijn ze net als bij mij vervaagt en zijn het hedendaagse en de toekomstverwachting de overheersende gevoelens! Deze symboliek is wel heel toepasselijk voor wat ik u nu wil presenteren.

Deze speech is uitgesproken door Thijs van Daalen, partijvoorzitter van de ChristenUnie, bij de perspresentatie van de kandidatenlijst van de ChristenUnie op 17 januari 2001

Dames en Heren, goede morgen. We bevinden ons op een plaats die wortels heeft in een rijke historie. Deze mooie zaal ademt de sfeer van verleden maar heeft een prachtig moderne uitstraling. Staan de groene bankjes van weleer u nog voor ogen? Of zijn ze net als bij mij vervaagt en zijn het hedendaagse en de toekomstverwachting de overheersende gevoelens! Deze symboliek is wel heel toepasselijk voor wat ik u nu wil presenteren.

De ChristenUnie
Op 22 januari 2000 werd in Ede door de afgevaardigden van RPF en GPV besloten om politiek samen te gaan in de ChristenUnie. Veel gemeenteraads- en statenfracties zijn inmiddels deze naam gaan voeren. Zoals u weet is onze organisatie die van een federatie. Dat betekent dat zo´n 400 kiesverenigingen in het land ook moeten overgaan tot de vorming van lokale unies. Dit proces loopt heel goed. Er bestaat veel onderling vertrouwen en er is enthousiasme voor de nieuwe kansen die ontstaan. Dit proces heeft als meerwaarde dat lokaal, provinciaal en landelijk meer bestuurlijke kracht kan worden ontwikkeld. Zo wordt de lokale democratie versterkt. Zo is het ook mogelijk dat de landelijke vertegenwoordiging zich optimaal kan richten op wat lokaal, heel dicht bij de mensen van belang is. Een onderdeel van onze missie is immers om op elk politiek niveau zo sterk mogelijk vertegenwoordigd te zijn.

De politieke inhoud
Waar staat die ChristenUnie voor? Al heel wat jaren inmiddels brengen we een geheel eigen geluid in de landelijke politiek. Dat was, is en blijft gericht op het stimuleren van gerechtigheid en verantwoordelijkheid in de samenleving. Een samenleving die naar onze vaste overtuiging het beste functioneert als zij zich richt op de leefregels die God heeft gegeven.

Meer in het algemeen zal de ChristenUnie zich bezig houden met thema´s als: een duidelijke en rechtvaardige overheid; codes voor de publieke ruimte; bestuur dicht bij de burger; zorg voor de schepping; bescherming van het leven en internationale solidariteit.
Om dat te doen is een lijst samengesteld met mensen die vanuit hun christen-zijn betrokkenheid op deze thema’s tonen. Over mensen die dat handen en voeten kunnen geven samen met de burgers, met de samenleving waarover het gaat.

Keuze criteria voor de lijst
De mensen die op de lijst voorkomen moeten zich thuis voelen bij een aantal criteria. Ik noem er een aantal:

· positief christelijk d.i. vanuit de christelijke basis werken aan een leefbare samenleving;
· christelijk sociaal d.i. gebaseerd op wat Jezus Christus leert: werken aan rechtvaardige verhoudingen tussen mensen;
· rentmeesterschap bevorderend, want de schepping is zo mooi gemaakt om ons een goed leven te geven, daarom moeten we die zo goed mogelijk bewaren;
· maar ook persoonlijke criteria als creatief; pro-actief en sterk in het zoeken van frisse alternatieven
· mensen die aansprekend zijn en veel contact zoekend met de achterban.

We zijn bij de samenstelling ook duidelijk op zoek geweest naar mogelijkheden voor teamvorming. De kracht moet met name van het geheel uitgaan.

Wij hebben de kiesverenigingen vorig jaar gevraagd om namen voor te dragen. Ruim 150 kregen wij er. Er moesten daarom nogal wat keuzes gemaakt worden.
Ook continuïteit is van groot belang. De huidige fractie(s) leveren een prima stuk werk. Dat geeft geen aanleiding om tot drastische wijziging over te gaan. Toch is er zeker gekeken naar de mogelijkheid om vernieuwing aan te brengen.

Dames en heren, wij zijn blij u een ploeg kandidaten te kunnen presenteren van meelevende christenen, die politiek consistent en betrouwbaar zijn. Een ploeg die constructief met frisse ideeën zal komen. Een ploeg die invoelend wat in de samenleving aan de hand is, nuchter en degelijk haar werk in ´s lands vergaderzalen zal verrichten. Een ploeg die de ChristenUnie een warm hart toedraagt.
Dit voorstel is vandaag ook op een videotape aangeboden aan de kiesverengingen. Zij kunnen op 24 maart a.s. hun goedkeuring aan de voorstellen geven.

Gewoonte is om vooral de kandidaat lijsttrekker in het zonnetje te zetten. Wij doen het anders. Ik zei al teamvorming is belangrijk. Daarom presenteren wij u een team van 12 mensen. Eerst ziet u een korte schets van elf personen. Daarna kom ik bij u terug om de 12de persoon te introduceren.

Wie gaat dit team leiden?
Dames en heren, om dit geheel te leiden zochten wij een bruggenbouwer, die de ChristenUnie een warm hart toedraagt, en niet direct een exponent is van RPF en GPV. Een persoon die in staat is om breed de traditionele achterbannen aan te spreken maar ook daarbuiten aantrekkingskracht heeft. Wij zochten naar iemand met ruime politieke ervaring. Naar een persoon die een doortastend bestuurder is, die in staat is om (politiek) draagvlak te genereren. Naar een persoon die stimulerend werkt in het innovatieve proces van een verkiezingsprogramma toepasbaar maken in een sterk veranderende maatschappelijke omgeving. Iemand die ruime ervaring heeft als bestuurder bij maatschappelijke organisaties, of bij de overheid of bij het bedrijfsleven. Die zoektocht heeft succes gehad.

Het doet ons heel veel plezier dat de leiding van het team op zich genomen wordt door iemand die aan deze kwalificaties voldoet. Hij heeft ruime management ervaring opgedaan als directeur van een scholengemeenschap van 3500 leerlingen. Hij maakt al jarenlang deel uit van een van de Haagse politieke lichamen. Hij is of was voorzitter van een groot aantal organisaties op maatschappelijk en onderwijs gebied.

Dames en heren mag ik u voorstellen aan de eerste lijsttrekker van de ChristenUnie. Hij is lid van de Eerste Kamer fractie van de ChristenUnie (die zich overigens zo nog niet mag noemen). Ik stel u met genoegen voor aan Dr. Kars Veling.
Labels
Partij
Toespraken

« Terug

Reacties op 'Speech Thijs van Daalen bij perspresentatie kandidatenlijst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Nieuwsarchief > 2001 > januari

Geen berichten gevonden