Stemwijzer Referendum misleidt

03-05-2005 17:34 03-05-2005 17:34

ChristenUnie deed onderzoek naar misleidende werking

Wie de stemwijzer www.referendumwijzer.nl raadpleegt, kan behoorlijk bedrogen uitkomen. Notoire tegenstanders krijgen geheel onverwacht de uitslag dat ze vóór de Grondwet zijn. Dat komt omdat voor hen belangrijke zaken compleet zijn weggelaten. Dat blijkt uit een eigen onderzoek van de ChristenUnie naar de volledigheid van de keuze-argumenten.  
 
Tevergeefs zoek je bijvoorbeeld naar een keuze als: ‘Nederland moet zijn eigen Europees Commissaris behouden’. Of: ‘In de EU dienen de grote landen niet meer macht te krijgen’. De referendumwijzer verzwijgt ook, dat de Unie zónder instemming van de nationale parlementen haar bevoegdheden mag uitbreiden. Een advies krijgen om ‘Nee’ te stemmen wordt zo wel heel moeilijk.
Daarom vindt de ChristenUnie deze stemwijzer misleidend en onbruikbaar.
 
Essentiële informatie ontbreekt
Een paar voorbeelden van stellingen uit de referendumwijzer.
 
Stelling zes meldt dat elke lidstaat het recht heeft om het lidmaatschap van de EU op te zeggen. Iedereen voor. Uitkomst referendumwijzer: goede Europese Grondwet. Helaas, dit artikel over uittreding is slechts symbolisch. Dat had er dan wel bij mogen staan.
 
Stemwijzer niet objectief
Tenslotte stelling acht: ‘De EU moet regelmatig overleg voeren met kerken’. Daar is de ChristenUnie zeker niet tegen. Intussen gaat de stemwijzer voorbij aan een zwaarwegend punt: de EU-grondwet verwijst niet naar de joods-christelijke traditie, waar Europa heel veel aan te danken heeft. Daarentegen bejubelt de Grondwet wel het verlichtingsideaal en de individuele zelfbeschikking. Wanneer de EU in haar Grondwet doelbewust de Europese geschiedenis miskent, lijkt het erop dat de europeanisering ideologische trekken krijgt. Dat ligt natuurlijk niet aan de stemwijzer, die is objectief. Zelfs zó objectief, dat ze de mening van de burger hierover alleen bevraagt op een ondergeschikt punt.
 
Zelf keuze bepalen
De boodschap van de ChristenUnie is duidelijk: ga op woensdag 1 juni niet stemmen op basis van de referendumwijzer. Het volgende nummer van HandSchrift, politiek magazine van de ChristenUnie, is volledig gewijd aan de argumenten voor een ‘Nee’ tegen de Europese Grondwet. Het is te bestellen bij het partijbureau van de ChristenUnie. Ook het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie schreef een heldere brochure over de argumenten die in de referendumwijzer niet aan de orde komen.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari