Chip in bovenarm verontrust ChristenUnie

19-07-2005 16:34 19-07-2005 16:34

AMERSFOORT - Een werkgroep van de ChristenUnie slaat alarm over de ontwikkelingen op het gebied van de identiteitschip. Desnoods zal de partij een proefproces tegen de staat starten.

Vanaf augustus volgend jaar zullen de gelaatskenmerken van de houder digitaal in de nieuwe paspoorten en ID-kaarten worden opgeslagen. Daarmee geeft Nederland gevolg aan een Europese richtlijn. In de Nederlandse reisdocumenten komt een chip waarin de zogeheten biometrische kenmerken van de houder kunnen worden vastgelegd. De foto die iemand bij de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart moet afgeven, wordt gescand en daarvan wordt een digitaal plaatje opgeslagen in de chip. Later komt daar nog de vingerafdruk bij. De gegevens zullen centraal worden verzameld. De werkgroep permanente campagne van de ChristenUnie vindt dat christenen deze ontwikkelingen niet zomaar over zich moeten laten komen. In een brief die met name onder predikanten en andere voorgangers in de partij is verspreid, wordt erop gewezen dat de chip met biometrische kenmerken ook in de bovenarm kan worden geïmplanteerd.

In Rotterdam is een discotheek die dat haar klanten al aanbiedt. Via een radiosignaal kan de informatie van de chip naar een zogeheten tag-lezer worden verstuurd. In de brief van de CU-werkgroep, die onder leiding staat van het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont, wordt een verband gelegd met het getal van het beest uit Openbaring 13. De werkgroep vreest dat de overheid op termijn voor de massale toepassing van een chip in de bovenarm zal kiezen. „Misbruik van de persoonlijke gegevens van groepen mensen wordt op deze manier wel erg gemakkelijk”, zegt Joël Voordewind van het CU-partijbureau. Bezien wordt of de partij het verplicht stellen via een proefproces tegen de staat kan verhinderen.

Uit een vorige week uitgevoerde peiling onder de achterban blijkt dat de bezwaren breed leven. Van de 1900 partijleden die reageerden, is 90 procent tegen het verplicht stellen van het aanbrengen van een chip in het lichaam.

Bron: Reformatorisch Dagblad, redactie politiek

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari