Manifest voor asielzoekerskind verstuurd naar scholen

maandag 10 oktober 2005 15:22

Bron: Trouw

(Novum) - Kinderen van asielzoekers mogen niet tijdens het schooljaar het land worden uitgezet. Dat is de kern van een manifest dat vrijdag naar verschillende onderwijsorganisaties en werkgevers is gestuurd. Het manifest is een initiatief van de directeur van het Johan de Witt College in Den Haag, voormalig lijsttrekker van de ChristenUnie Kars Veling.

De schooldirecteur heeft een actiegroep opgezet naar aanleiding van het van school halen van de kinderen van het gezin Agayef, begin juni. Volgens de directeur werden de kinderen aan het begin van een proefwerkweek 'voor de ogen van andere leerlingen' meegenomen op een manier 'die een beschaafd land onwaardig is'. "Wat voor besluit je ook neemt over de ouders van uitgeprocedeerde asielzoekers, wat hier gebeurde kun je kinderen niet aandoen", meent Veling. "Het schaadt de belangen van het kind en heeft voor de achterblijvende scholengemeenschap een onvoorstelbare impact."

Volgens de actiegroep is het gehanteerde uitzetbeleid een schending van de rechten van het kind. "De uitzetting moet worden uitgesteld tot na het laatste rapport", verklaart Veling.

De actiegroep heeft het manifest ter ondertekening naar alle scholen in Nederland gestuurd. Begin november wil de actiegroep de handtekeningen aanbieden aan de vaste Kamercommissies van Onderwijs en Justitie, zegt Veling. "Het onderwijs kan niet langer zwijgend toezien."

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari