Gemeenteraadscampagne 2006 ‘VOOR ELKAAR’

woensdag 19 oktober 2005 14:14

Jawel het is voor elkaar: de slogan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 is geboren. Met dank aan PerspectieF, die ons was voor gegaan. ‘Voor elkaar’ ligt in het verlengde van ‘Van ik naar Samen, dat is de titel van de Handreiking voor het verkiezingsprogramma. Voor elkaar sluit goed aan bij ons christelijk-sociaal gedachtegoed. We adviseren alle kiesverenigingen deze slogan lokaal te gebruiken. Hieronder vind je allerlei informatie over de campagne ‘Voor elkaar’. Hopelijk wordt het zo duidelijk wat je van het partijbureau kunt verwachten en wat wij adviseren. Voor meer informatie, kun je altijd het Handboek Campagnevoeren raadplegen.

Jawel het is voor elkaar: de slogan voor de gemeenteraadsverkiezingen op 7 maart 2006 is geboren. Met dank aan PerspectieF, die ons was voor gegaan. ‘Voor elkaar’ ligt in het verlengde van ‘Van ik naar Samen, dat is de titel van de Handreiking voor het verkiezingsprogramma. Voor elkaar sluit goed aan bij ons christelijk-sociaal gedachtegoed. We adviseren alle kiesverenigingen deze slogan lokaal te gebruiken.

Hieronder vind je allerlei informatie over de campagne ‘Voor elkaar’. Hopelijk wordt het zo duidelijk wat je van het partijbureau kunt verwachten en wat wij adviseren. Voor meer informatie, kun je altijd het Handboek Campagnevoeren raadplegen. Dit Handboek is in januari verstuurd naar alle secretarissen van de kiesverenigingen. Het helpt je bij het opstellen van een campagneplan en bij het voeren van een creatieve campagne.
 
Alhoewel 80% van de kiezers tijdens de gemeenteraadscampagne op basis van landelijke overwegingen stemt, baseert ook nog 20% zijn keuze op de lokale politiek. Het kan je net aan die extra stemmen helpen die nodig zijn voor die eerste, tweede of misschien wel derde zetel waardoor de ChristenUnie ook gevraagd wordt om deel te nemen aan het college. Je kunt lokaal de ChristenUnie juist goed zichtbaar maken door je te laten zien en van je te laten horen. Campagnevoeren heeft dus wel degelijk zin.
 
HET CAMPAGNE-THEMA ‘VOOR ELKAAR’
De campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen heet "Voor Elkaar". Het is een naam die aangeeft wat de ChristenUnie wil met Nederland. Het thema komt voort uit het Appel tot Relatiepolitiek (januari 2005). Dit appel is gebaseerd op de kern van de bijbelse boodschap: God liefhebben boven alles en onze naaste als onszelf. 
 
"Voor elkaar" geeft aan dat we het in Nederland met elkaar moeten doen. Daarom doet de overheid in Den Haag, in de dorpen of steden er goed aan meer oog te hebben voor relaties en waar mogelijk dit ook te stimuleren. Het is belangrijk dat burgers naar elkaar omkijken en dat de overheid de mensen helpt, die dat nodig hebben. Het is nodig dat er ruimte gegeven wordt door Den Haag om onderlinge verantwoordelijkheid te kunnen nemen, om burgers met elkaar besluiten te laten nemen over hun leefomgeving, in de wijk, in de buurt en in de straat. 
 
Het vertrouwen van mensen in de politiek is sterk gedaald. het is niet goed als de overheid of stadsbestuur regeert over mensen, of het nog wel een keer uitlegt (Eurocampagne), maar dat mensen, bewoners betrokken worden bij besluiten, zodat we het met elkaar doen. Dan kan er weer een begin gemaakt worden van een hernieuwd vertrouwen tussen burgers en politiek. Mensen in de buurt, het maatschappelijk werk van kerken en andere instellingen door het gemeentebestuur in staat gesteld worden om zorg te dragen voor elkaar.  We moeten politiek bedrijven 'voor elkaar', niet voor de regeltjes, maar voor de burger, daar gaat het om! De overheid moet weer betrouwbaar worden en haar zaakjes 'voor elkaar' hebben en de overheid moet het mogelijk maken dat we weer 'voor elkaar' opkomen.
 
Daarnaast laat "Voor Elkaar" zien dat we ook de campagne samen moeten doen. Jong en oud, zwart en wit, mannen en vrouwen, voor elkaar in de ChristenUnie-campagne. Nu is het voor kiesverenigingen soms best lastig om jongeren, vrouwen of migranten te vinden en hen een geschikte plek te geven in de partij. Daarom willen wij helpen! Want campagnevoeren doe je met elkaar en 'voor elkaar'. Iedereen heeft er baat bij als ook de jongeren, vrouwen en migranten goed vertegenwoordigd zijn op de kieslijst, in het campagneteam, achter een stand of tijdens een debat! De ChristenUnie is een veelkleurige partij van christenen.  Alleen zo komt het Voor Elkaar!
 
Kortom, met deze slogan hopen we enerzijds het wantrouwen ten opzichte van de overheid te verkleinen door onderlinge verantwoordelijkheid centraal te stellen. Anderzijds straalt het onze identiteit uit als christelijk-sociale partij, door voor elkaar op te komen, met name voor hen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.
 
Variaties
Termen die we in de campagne en met deze slogan kunnen gebruiken, zijn:
Zorgen voor elkaar
Tijd voor elkaar
Aandacht voor elkaar
Kies voor elkaar
Bid voor elkaar
Geef ruimte aan elkaar
Geef om elkaar
Respect voor elkaar
Kom op voor elkaar
Samenwerken met elkaar
 
Deze thema's zullen tot uiting komen in de tv-spot en de folder. Bij de poster en campagnematerialen komt de slogan centraal te staan.
 
Wat kun je van het partijbureau verwachten?
 • Uitzending van een regionale tv-spot met Andre Rouvoet ter ondersteuning van de plaatselijke lijsttrekker
 • Bordposter (A1) en raamposter (A3)
 • Lay-out voor lokale folder
 • Nieuwe algemene folder: ‘Voor Elkaar’
 • Opzet van straat-interviews
 • Landelijke advertentiecampagne en TV-spot (ZPP)
 • Voor elkaar-regiotour met de Kamerleden
 • Standaard lay-out voor advertenties, te downloaden vanaf de website
 • Promotiematerialen via drie soorten pakketten
 • Handreiking voor het verkiezingsprogramma (zie www.handreiking.christenunie.nl)
 • Handboek Campagnevoeren (inmiddels verzonden naar alle kiesverenigingen)

Meer informatie en veel gestelde vragen

Bestellen van campagnematerialen kan vanaf eind oktober via www.christenunie.nl/materialen

Campagnenieuws kunt u vinden op www.christenunie.nl/campagne

Voor kiesverenigingen is er een afgeschermde pagina op www.handreiking.christenunie.nl met veel extra informatie.

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari