ChristenUnie wil stop op degraderende clips

woensdag 09 november 2005 17:32

Bron: Trouw

Van onze redactie media

De ChristenUnie wil dat de muziekzenders MTV, TMF en The Box stoppen met het uitzenden van gangstaclips. "Jongeren krijgen in die clips elke dag urenlang te zien dat meisjes niks liever willen dan 'gepakt' te worden."

Aanleiding voor de actie is de veroordeling van elf minderjarige jongens uit Rotterdam voor hun aandeel in de groepsverkarchting van drie minderjarige meisjes. Hun advocaten voerden aan dat de jongens op het idee waren gebracht door videoclips op de muziekzenders.

Gangsta-clips (waarin vrouwen sletten of bitches heten en mannen pimps, pooiers) gaan over seks, geweld en geld, en hebben een flinke dosis bloot. "Deze clips degraderen vrouwen en meisjes tot seksuele gebruiksvoorwerpen", zegt ChristenUnie-kamerlid Slob. De partij wil een debat op gang brengen. "Wij willen het taboe doorbreken dat je hierover niet mag spreken. Wij horen dat veel mensen zich zorgen maken."

Ook de PvdA wil een maatschappelijk debat. "Het is naief te denken dat deze combinatie van muziek- en beeldcultuur geen invloed heeft op jongeren", schreven de PvdAérs Van Dam en Dijsselbloem vorige week in de Volkskrant.

MTV noemt de ChristenUnie-actie 'de wereld op zijn kop'. "Blijkbaar is het nu zo dat als verdachten zeggen dat zij op gedachten zijn gebracht door een filmpje, dat de maker of zender aangevallen moet worden." MTV besluit regelmatig clips niet uit te zenden. "Wij passen de Kijkwijzer-regels toe en voeren onderling voortdurend discussie." MTV meldde onlangs een discussie onder eigen kijkers op gang te willen brengen over wat wel en niet kan worden uitgezonden.

De ChristenUnie roept op om adverteerders van de muziekzenders aan te schrijven en aan te moedigen hun invloed aan te wenden. "Deze zenders moeten het hebben van de reclamegelden. Daarom benaderen we nu de geldschieters. Wij roepen hen op maatschappelijk verantwoord te adverteren."

Zie ook:

Eerder op ChristenUnie.NL:

« Terug

Nieuwsarchief > 2005

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari