De EU is te lief geweest voor Loekasjenko

Belaruswoensdag 12 januari 2011 17:24

De EU is te lief geweest voor de Wit-Russische president Loekasjenko. Dat concludeerde Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) bij een gesprek met oppositieleiders uit Wit-Rusland, vandaag in Brussel. "We hebben de laatste tijd sancties verminderd en de steun opgevoerd, maar Loeksasjenko heeft opnieuw z'n ware gezicht laten zien."

De ChristenUnie werkt nauw samen met de BCD, de Wit-Russische Christen Democratie. Hun vertegenwoordiger dhr. Denis Sadovski was ook aanwezig bij de bijeenkomst en had nog een kort onderhoud met Van Dalen. Van Dalen: "We hebben gehoord van de oppositie hoe de Wit-Russische president hen stelselmatig achterstelt."

Bij de verkiezingen op 19 december j.l. is massaal gefraudeerd door de autoriteiten en bij de demonstraties na de verkiezingen zijn vele oppositieleiders opgepakt en gevangengezet, waaronder Vital Rhymasheuski, presidentskandidaat van de BCD. "Met mijn ECR-fractie ben ik een resolutie voor bespreking in het Europarlement aan het voorbereiden", aldus de Europarlementariër, "maar daden zijn natuurlijk belangrijker dan woorden. De druk op Wit-Rusland moet worden opgevoerd. Miljoenen leven daar onder de laatste dictatuur van Europa, maar de steun voor Loekasjenko brokkelt af. De EU moet de Wit-Russen ondersteunen om vrij te geraken. We moeten het regime aanpakken met gerichte sancties en de democratische beweging ondersteunen met gerichte hulp."

Volgens Van dalen moet Europa een duidelijke morele positie innemen: "Dit regime is onmenselijk en mag niet langer door Europa worden getolereerd."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari