Europese emissiehandel moet spoedig worden hervat

ozonlaag aarde wolkenmaandag 24 januari 2011 17:54

De Europese handel in emissierechten is vorige week naar aanleiding van een cyberaanval van hackers op het Tsjechische handelsregister deels opgeschort. Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil de handel zo spoedig mogelijk hervatten. ,,Ik verwacht niet dat alle lidstaten groen licht zullen krijgen van de Europese Commissie. Het is goed dat woensdag in ieder geval in de landen die hun beveiliging op orde hebben - waaronder Nederland - de handel kan worden hervat.”

Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie kwam vandaag in de Milieucommissie van het Europees Parlement uitleg geven over het opschorten van het emissiehandelssysteem naar aanleiding van de kraak in het Tsjechische register. Elke lidstaat heeft nu een eigen nationaal register. Later deze week voert de EC gesprekken met alle lidstaten over hun veiligheidsmaatregelen. Indien deze op orde zijn zal de handel woensdag weer worden hervat.

Eén Europees systeem

Van Dalen wijst er op dat er afspraken zijn gemaakt om 2012 over te gaan tot één Europees systeem. ,,Criminelen hebben gezocht naar de zwakste schakel in de bestaande nationale registers, en die gevonden in Tsjechië. Vanaf 2012 zal dit niet meer kunnen: dan verloopt de emissiehandel via een optimaal beveiligd EU-register" aldus de Europarlementariër.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari