Vergeet de Kopten in Egypte niet!

imagesdonderdag 17 februari 2011 12:00

Vandaag heeft het Europees Parlement in Straatsburg een resolutie aangenomen over de situatie in Egypte. Peter van Dalen, Europarlementariër voor de ChristenUnie, ondersteunt de resolutie. Op zijn initiatief is er ook een paragraaf opgenomen over de situatie van de Koptische Christenen. Van Dalen: ,, Met name buiten de grote steden in Egypte, ver weg van de camera's, maken extremisten gebruik van het machtsvacuüm. Op veel plekken gaan intimidaties en bedreigingen van Kopten gewoon door."

Er is heel veel gebeurd in Egypte en andere Arabische landen. Door de revolutie en het aftreden van Mubarak is de aandacht voor de situatie van de Koptische Christenen verslapt. Ten onrechte, aldus Van Dalen: ,,juist op dit moment mogen we onze aandacht voor de Koptische broeders en zusters niet laten verslappen. In het stadje Sharona zijn onlangs nog 11 Kopten vermoord. Op veel plekken gaan intimidaties en bedreigingen gewoon door." In de aangenomen resolutie staat op initiatief van Van Dalen dat de Egyptische autoriteiten de veiligheid van Kopten moeten verzorgen, en overal in het land godsdienstvrijheid moeten garanderen.

Democratie

De Europarlementariër is verheugd dat het Egyptische volk zich heeft uitgesproken voor meer democratie. Maar hij waarschuwt wel voor teveel optimisme. ,,Democratie is meer dan vrije verkiezingen. Het gaat ook om zaken als onafhankelijke rechters, vrijheid van geloof en meningsuiting, een betrouwbare overheid. Op al deze vlakken is er in Egypte nog heel veel werk te doen", aldus de Europarlementariër. Hoge Vertegenwoordiger van de Unie voor het buitenlands beleid Catherine Ashton heeft aangekondigd flink te willen investeren in de opbouw van democratieën in de Arabische wereld, te beginnen bij Egypte en Tunesië. Van Dalen ondersteunt dit initiatief en roept Ashton op ervoor te zorgen dat het Europese geld op de juiste plekken terecht komt en niet bij corrupte regimes.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari