Ernstige zorgen rondom hoger beroep Asia Bibi

vrijdag 18 maart 2011 11:48

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) heeft vandaag zijn ernstige zorgen over de situatie van Asia Bibi kenbaar gemaakt bij de Hoge Vertegenwoordiger van de EU, Lady Ashton. Op zaterdag 19 maart zou het hoger beroep tegen haar gaan plaatsvinden. In het verleden zijn in Pakistan regelmatig mensen door omstanders vermoord rond hun hoger beroep, soms zelfs in de rechtzaal. Van Dalen: ,,Dat mag niet weer gebeuren. De EU moet hier bovenop zitten en laten zien dat de zaak minutieus wordt gevolgd.”

De zorgen zijn terecht, volgens Van Dalen: ,,Op 4 januari 2011 werd de Pakistaanse gouverneur van Punjab, Salmaan Taseer, vermoord door één van zijn eigen lijfwachten omdat hij, als moslim, pleitte voor afschaffing van Pakistans blasfemiewet, op grond waarvan Asia Bibi afgelopen najaar ter dood werd veroordeeld door een regionale rechtbank. Dit lot kan Asia Bibi ook treffen.” Vorig jaar werden twee mannen die van blasfemie waren beschuldigd, maar die naar verwachting door een rechtbank in Faisalabad zouden worden vrijgesproken, door omstanders vermoord.

Asia Bibi woonde met haar gezin in het dorp Ittanwali in Pakistan. In 2009 haalde Asia Bibi water uit de plaatselijke put voor haar en andere vrouwen die het land rond het dorp bewerkten. Diverse moslima’s weigerden het water te drinken omdat het onrein zou zijn, omdat het door een christen was gehaald. Daarop volgde een ruzie, waarin Asia Bibi volgens haar aanklagers zou hebben gezegd dat Jezus een betere profeet is dan Mohammed.

Ashton gaf eerder aan, in een antwoord op vragen van Peter van Dalen, dat Asia Bibi het recht heeft op de strikte naleving van het recht op een onafhankelijk en onpartijdig proces alsmede op de waarborgen die van toepassing zijn op doodstrafzaken. Bovendien verwacht de EU dat zij passende rechtsbijstand zal krijgen wanneer haar zaak in hoger beroep door de hogere gerechtshoven behandeld zal worden. De EU vertrouwt erop dat, met enige grootmoedigheid van het Hof, deze procedure tot een snelle en eerlijke uitspraak zal leiden, zodat zij vrijgesproken kan worden of haar straf kwijtgescholden kan worden en zij onverwijld kan worden vrijgelaten. Van Dalen: ,,Vertrouwen is mooi, maar we blijven deze zaak wel op de voet volgen. Het gaat hier niet alleen om Asia Bibi, maar om hoe een land dat in sommige opzichten een partner van ons is, met haar religieuze minderheden omgaat." De Europarlementariër wil daarom ook dat Asia Bibi zowel in, als buiten het Hooggerechtshof in Lahore, voldoende beschermd wordt.

 

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari