Bijdrage Esmé Wiegman schriftelijke vragen operatie in de baarmoeder bij kinderen met spina bifida

dinsdag 15 februari 2011 13:00

Schriftelijke vragen van het lid Wiegman-van Meppelen Scheppink(ChristenUnie) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport over operatie in de baarmoeder bij kinderen met een ernstige vorm van spina bifida.

  1. Heeft u kennis genomen van het artikel ‘Operatie open rug bij foetus succes’?[1]
  2. Hoe beoordeelt u de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek? [2]
  3. Wat betekent deze medische ontwikkeling voor de informatievoorziening en het behandelingsperspectief wanneer bij een 20- wekenecho een spina bifida wordt diagnosticeerd?
  4. Deze complexe foetale chirurgie vereist een zeer geavanceerd multidisciplinair team. Children’s Hospital of Philadelphia werkte met een team van specialisten in foetale chirurgie, neuochirurgie, verloskunde, maternale-foetale geneeskunde, cardiologie, anesthesiologie en intensive care, neonatologie en verpleging. Chirurgen gebruikte een techniek om de myelomeningocele met meerdere lagen van de eigen foetus weefsel te dekken. [3]  Is deze foetale chirurgie ook in Nederland mogelijk?
  5. Zo nee, deelt u de mening dat op grond van de uitkomsten van dit Amerikaanse onderzoek het van belang is dat een operatie in de baarmoeder bij kinderen met een ernstige vorm van spina bifida ook in Nederland mogelijk wordt?

 


[1] Reformatorisch Dagblad, 10 februari 2011 

[2] brond

[3] The medical news: http://www.news-medical.net/news/20110209/3419/Dutch.aspx?page=2

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari