Agressief door gangstaclips

17-02-2006 23:55 17-02-2006 23:55

Tweede Kamerlid Arie Slob vermoedde het al jaren. Maar kreeg bij de politiek geen poot aan de grond. Op de mediaconferentie van EO, NCRV en ChristenUnie werd het onderbouwd: videoclips met agressieve seksuele beelden, zoals gangstaclips van TMF en MTV, kunnen een zeer slechte invloed hebben op jongeren.
 
Wetenschap opgeschrikt
De Amsterdamse Hoogleraar Kind en Media, Patti Valkenburg gaf tijdens de mediaconferentie aan dat ze geschrokken is van de hoeveelheid onderzoeken die aanwijzen dat agressieve, seksueel getinte clips zo’n impact kunnen hebben op jongeren. Ze pleitte direct voor een goede aanvulling op de huidige Kijkwijzer van het NICAM.
 
Cool of hoerige verleidsters?
“Bloot en seks is niet slecht”, stelde Valkenburg. Maar gangstaclips, met hun beelden van erotisch geklede vrouwen die onder de duim worden gehouden door macho mannen, geven jongeren een verkeerd beeld van seks mee. Valkenburg: “Meiden zien die vrouwen als cool en onafhankelijk. Maar jongens associëren hen met hoerige verleidsters waar je geen respect voor hoeft te hebben. Dat gaat mis.”
 
Foute clips labelen
Na een aantal korte lezingen van voor- en tegenstanders van ‘gangstaclips’ en seksueel getinte jongerenprogramma’s, barstte de discussie tussen forum en zaal pas goed los. EO-directeur Andries Knevel opende het debat met de opmerking dat “MTV de meeste verderfelijke en invloedrijke zender van dit moment is.” Waarop MTV-er Jochem de Jong erop wees dat MTV haar maatschappelijke rol wel serieus wil nemen. Daarvoor lanceerde hij een plan om ‘foute clips’ te voorzien van een rood label. Om daarna door te discussiëren over de gelabelde clips in een speciaal tv-programma of site.
Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Arie Slob vond desondanks dat de media nog onvoldoende haar verantwoordelijkheid neemt.
 
Verantwoordelijkheid en media-educatie
Wetenschappers, politiek en jeugdorganisaties droegen samen tal van oplossingen aan: allereerst moeten de media hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast kunnen ouders en kinderen samen praten over het kijkgedrag van de kinderen of ouders kunnen tv’s en internet op kinderkamers verbieden. Verder moet media-educatie op scholen een grotere rol gaan spelen. Waarbij foute seksuele beelden over vrouwen en mannen zoals voorgespiegeld in clips en jongerenprogramma’s grondig moeten worden besproken.
Oscar Siep van ‘Weetwatjeziet.nl’ gaf daarbij een voorzet voor een educatief programma over de ‘verborgen verleiders’ in programma’s. Arie Slob wil graag met zijn collega-Kamerleden bij de minister ervoor pleiten om voor deze media-educatie geld vrij te maken.
 
Unieke conferentie
De mediaconferentie, georganiseerd door EO, NCRV en ChristenUnie, was uniek in haar soort omdat voor het eerst voor- en tegenstanders in het openbaar met elkaar debatteerden over het thema. Naast zenders als BNN, MTV en radio Veronica waren talloze jeugdorganisaties, waaronder Youth for Christ, NIZW expertisecentrum jeugd & media en De Rutgerstichting, wetenschappers, politici van PvdA en D66 en mediaorganisaties als het NICAM, het Commissariaat voor de Media, de Bond van adverteerders en St. Reclamerakkers vertegenwoordigd.
 

 
Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari