ChristenUnie tegen gedwongen splitsing

13-02-2006 14:44 13-02-2006 14:44

Arie Slob: “Brinkhorst doet Nederlandse energiebedrijven in de uitverkoop”

De ChristenUnie vindt gedwongen splitsing van de energiebedrijven, zoals minister Brinkhorst heeft voorgesteld, onverstandig. Arie Slob: “Daarmee doet Brinkhorst de Nederlandse energiebedrijven in de uitverkoop”. Ook minderheidsprivatisering van de energienetwerken ziet de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie niet zitten: “De overheid draagt een belangrijke verantwoordelijkheid voor onze energievoorziening. Om deze verantwoordelijkheid goed in te kunnen vullen, is het van groot belang dat de gas- en elektriciteitsnetten voor 100% in overheidshanden blijven.”
 
De ChristenUnie is dan ook geen principieel tegenstander van splitsing van de energiebedrijven. Als een energiebedrijf wil privatiseren, dan dienen de netten in overheidshanden te blijven. Vrijwillige splitsing oké, gedwongen splitsing nee.
 
Financiële gevolgen onzeker
Alleen al de grote onzekerheid over de financiële gevolgen van de splitsing voor de energiebedrijven en uiteindelijk de consumenten, maakt het wetsvoorstel van minister Brinkhorst, zoals het er nu bijligt, onverstandig.
Arie Slob is somber over de afwikkeling van de CBL’s (Cross Border Lease-transacties). “De minister bagatelliseert de negatieve financiële gevolgen. Als de minister niet overduidelijk kan aantonen dat de schade in geen geval miljarden euro’s zal bedragen, is het onverantwoord om voor dit wetsvoorstel te stemmen.”
 
Splitsing in Europees perspectief
Ook vanuit Europees perspectief is gedwongen splitsing op dit moment onbegrijpelijk. Om een gelijk speelveld op de Nederlandse markt te creëren, neemt minister Brinkhorst een ongelijk Europees speelveld voor lief. Daarmee zet hij de Nederlandse energiebedrijven in de uitverkoop, met alle risico’s van dien voor de Nederlandse werkgelegenheid. Volgens Arie Slob staat de Europeaan Brinkhorst dan ook met zijn rug naar de Europese werkelijkheid.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari