Netwerk: Somalische kindersmokkel

dinsdag 14 februari 2006 22:07

Maakt de Somalische gemeenschap in Nederland zich schuldig aan smokkel van jonge kinderen? In Somalië en buurland Ethiopië blijken tientallen kinderen rond te lopen die vloeiend Nederlands spreken. Netwerk deed onderzoek in Nederland en Afrika.

Ouders
Vanuit Somalië werden vanaf eind jaren tachtig jonge kinderen naar Nederland gesmokkeld. Zij werden hier ondergebracht bij Somalische families. De kinderen, die door de oorlog in Somalië vaak hun ouders waren kwijtgeraakt, werd wijsgemaakt dat ze bij hun ouders gingen wonen.

Hulpje
Sommige gesmokkelde kinderen werden gebruikt als oppas voor de echte kinderen van hun ‘pleegouders’ of als hulpje bij het huishouden. In Somalië is het niet ongebruikelijk dat weeskinderen of kinderen uit arme gezinnen dat soort werk doen. Volgens de Verenigde Naties werden de kinderen ook naar Nederland gehaald om recht te krijgen op (meer) kinderbijslag.

Terug naar Somalië
Maar hoe kwamen de kinderen vervolgens weer in Ethiopië en Somalië terecht? Sommige gesmokkelde kinderen beseften toen ze ouder waren geworden dat hun ‘ouders’ in Nederland niet hun echte ouders waren. Dat leidde vaak tot spanningen en daarom werden kinderen weer teruggebracht naar Somalië, waar ze werden gedumpt. Andere ‘ouders’ stuurden hun gesmokkelde kinderen terug omdat ze te duur werden om te onderhouden.

Ambassade
De kinderen die weer terugkwamen, werden aan hun lot overgelaten. Ze waren afhankelijk van families die hen op wilden nemen. In de meeste gevallen werden ze na verloop van tijd weer verstoten. Sommige kinderen vluchtten naar Ethiopië, om naar de Nederlandse ambassade te gaan. Daar hoopten ze toestemming te krijgen om naar Nederland terug te keren. Het is voor de kinderen echter lastig om de juiste documenten te krijgen en ze kunnen nauwelijks bewijzen dat ze uit Nederland komen, ook al spreken ze redelijk of goed Nederlands.

Identiteit gestolen
Dat is niet het enige probleem waar gesmokkelde kinderen tegen aan lopen. In veel gevallen gebruiken de mensensmokkelaars de identiteit van teruggekeerde kinderen om andere kinderen naar Nederland te smokkelen. Voor degenen van wie de identiteit gestolen is, is het heel moeilijk om aan te tonen dat dat is gebeurd.

Bekend probleem
De ambassade in Ethiopië is op de hoogte dat er Somalische kinderen heen en weer worden gesmokkeld. Ook justitie is bekend met de smokkel van Somalische kinderen. Over hoeveel kinderen het gaat, is niet bekend. Ook is onduidelijk of er nog steeds Somalische kinderen illegaal naar Nederland worden gebracht.

In de uitzending

In Netwerk een uitgebreide reportage over de Somalische kindersmokkel. In de uitzending vertellen slachtoffers hun verhaal. Netwerk spoorde ook een mensensmokkelaar op die zich met deze praktijken bezighield. Ook is er een reportage vanuit Ethiopië. Verder een gesprek met Officier van Justitie Brouwer, die onderzoek deed naar de kindersmokkel. In de studio is Tineke Huizinga te gast.

Bron: www.netwerk.tv, Nienke Bakker en Arie Rijneveld

Video: smalband / breedband (windows media player)

Zie ook:

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari