ChristenUnie wil belspelletjes aanpakken

vrijdag 17 februari 2006 16:55

Televisiespelletjes zijn ordinair kansspel met winstoogmerk en dus illegaal!

De ChristenUnie wil dat minister Donner zijn belofte nakomt en de belspelletjes op televisie aanpakt. Dat bleek vandaag tijdens een spreekbeurt van André Rouvoet in Huizen: “De makers van belspelletjes ontduiken de wet, want ze presenteren hun programma als een quiz, maar het draait allemaal om de winst”. Rouvoet dringt er op aan dat de minister de belspelletjes bestempelt als kansspel met winstoogmerk. Dan vallen de spelletjes namelijk onder de Wet op de Kansspelen en kan de minister de makers aanpakken.
 
Per 1 januari 2006 is de Gedragscode Promotionele Kansspelen – die van toepassing is op spelletjes die meestal onschuldig zijn, zoals de prijsvraag van de plaatselijke bakker die zijn ovenverse croissantjes onder de aandacht wil brengen – in werking getreden. De makers van belspelletjes willen doen geloven dat hun programma ook onder deze noemer valt. Rouvoet noemt dat onzin: “De programma’s worden gepresenteerd als een quiz…, maar het niveau van de vragen is zó laag dat iedereen begrijpt dat dit onzin is. Het doel is om de kijkers geld uit de zak te kloppen”. De gedragscode wordt dus gebruikt om de wet te ontduiken.
 
Als de minister de belspelletjes bestempelt als kansspel met winstoogmerk kan hij de makers aanpakken. Rouvoet: “Dat is hard nodig, want de belspelletjes zijn erg laagdrempelig en beloven de kijkers grote prijzen. Dat kost de ouders van veel minderjarige bellers handenvol geld”. Minister Donner heeft in antwoord op vragen de de Tweede Kamer aangegeven dat hij strenger zal gaan optreden tegen kansspelen die zich niet aan de gedragscode of aan de wet houden. Rouvoet: “Laat de minister nu de daad bij het woord voegen”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari