Reactie ChristenUnie op ontstane commotie Deense spotprenten

20-02-2006 16:39 20-02-2006 16:39

Door de publicatie van een twaalftal spotprenten over de profeet Mohammed in het Deense Jyllands Posten is flinke beroering ontstaan in de Islamitische wereld. De beelden van woedende moslims in Libanon, Syrië, Afghanistan en andere moslimlanden zijn niemand ontgaan. Veel gewelddadige protesten waar zelfs doden bij gevallen zijn.
   
Het thema hier is de vrijheid van meningsuiting en de grenzen die aan die vrijheid gesteld zijn. Vrijheid van meningsuiting is niet absoluut, in sommige gevallen kan de rechter immers bepaalde uitingen verbieden omdat ze bijvoorbeeld discriminerend zijn of ‘een vorm van smalende godslasterlijk’. De vraag die alom gesteld wordt is of met deze cartoons de grenzen van wat in het openbaar gezegd mag worden, zijn overschreden.
 
Wat vindt de ChristenUnie?
 
Voor de ChristenUnie is het recht op een vrije meningsuiting een groot en fundamenteel goed, waar wij niet aan willen tornen. Door deze vrijheid mogen wij ook als christenen onbevangen naar buiten treden met onze opvattingen, mits wij die zorgvuldig en niet kwetsend formuleren.
Tegelijkertijd willen we wel weten van grenzen aan die vrijheid. Van doelbewust spotten met wat voor anderen de diepste overtuiging is, zouden we moeten afzien. Dat respect moeten we voor elkaar kunnen opbrengen. Dat geldt voor iedere religie of levensbeschouwing.
 
De reactie die inmiddels in de islamitische wereld is ontstaan, is buiten alle proportie. Respect voor religie mag niet afgedwongen worden door geweld en dreigen met geweld. Dat lijkt nu wel te gebeuren. Daarnaast kan het ook niet zo zijn dat aan de westerse wereld door middel van geweld opvattingen van de islam worden opgelegd. Als voorbeeld: Het is een feit dat onder enkele stromingen binnen de Islam Mohammed niet afgebeeld mag worden. Dat kan er niet toe leiden dat in de hele westerse wereld het afbeelden van Mohammed strafbaar wordt gesteld.
 

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari