Laat scholen de wijk schoonmaken!

24-02-2006 21:28 24-02-2006 21:28

ChristenUnie wil kinderen leren om hun verantwoordelijkheid te nemen 

Er ligt nogal wat rommel op straat. Daar wordt de buurt niet beter van. De ChristenUnie wil de straten in Nederland schoner maken en daarbij de scholen in de wijk inschakelen. “Laat één keer per week een schoolklas met de bezem door de eigen wijk gaan”, aldus André Rouvoet vandaag tijdens een spreekbeurt in Ede. “En laat de gemeente de scholen daarvoor belonen met een beetje extra budget”. Het gaat de ChristenUnie niet alleen om het aanzien van de wijk, maar dient ook een pedagogisch doel. Rouvoet: “Het is van belang om kinderen te leren verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving. Individueel en als groep. Dat kunnen de scholen op deze manier bijna spelenderwijs oppakken”.
 
De rommel op straat – lege blikjes en plastic zakjes – is veel mensen een doorn in het oog, maar bijna niemand doet er iets aan: “Dat is toch niet mijn pakkie an!” De gemeente wordt erop aangesproken, maar heeft meestal niet voldoende capaciteit om het probleem aan te pakken. Langzaamaan treedt er gewenning op en haalt iedereen z’n schouders erover op. De ChristenUnie accepteert dat niet. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de buurt waarin ze wonen. Rouvoet: “De buurt wordt er beter van als mensen hun leefomgeving weer weer gaan beschouwen als hun buurt”.
 
De fractievoorzitter van de ChristenUnie vindt dat je er niet vroeg genoeg mee kan beginnen om mensen verantwoordelijk te maken voor hun omgeving: “De gemeente en de scholen moeten een contract sluiten voor het schoonhouden van de wijk. Een middelbare school kan daarmee € 5.000 tot 10.000 ‘verdienen’ en een basisschool € 2.500 tot 5.000. Dat zijn voor de lokale overheid bescheiden bedragen, maar voor de scholen leuke extraatjes. De meeste scholen hebben een fors aantal klassen, zodat elke klas een paar keer per jaar de straat op kan”.

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari