Europees zondagsrijverbod is antwoord op wirwar van rijverboden

IMG_4128vrijdag 03 juni 2011 09:36

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wil een Europees rijverbod op zondag voor het vrachtverkeer over de weg. Hij heeft hierover vragen gesteld aan de Europese Commissie nadat de Waalse minister van Transport afgelopen week aankondigde te onderzoeken of een verbod op zondags vrachtverkeer op de Waalse wegen haalbaar is. Van Dalen: ,,Prima, maar doordat andere landen zo´n verbod niet hebben, maar wel op vele andere dagen, ontstaat een wirwar van uiteenlopende rijverboden. Dat zorgt voor ongemak bij chauffeurs en transportondernemingen, en het kost hen veel geld. Daarom is stroomlijning nodig, met één rijverbod op één dag van de week.”

Met het voorstel sluit de Waalse minister aan bij de praktijk in omringende landen als Luxemburg, Frankrijk en Duitsland, maar Vlaanderen en Nederland zijn geen voorstander van een dergelijk verbod. Van Dalen grijpt de Waalse plannen aan om een stap verder te gaan. ,,De tijd is rijp om alle verschillende rijverboden in de Lidstaten in één keer op Europees niveau goed aan te pakken.”

Warboel

Van Dalen: ,,De huidige situatie van rijverboden in de Europese lidstaten is een warboel. Planners van internationale wegtransportbedrijven kunnen daardoor hun werk niet naar behoren uitvoeren. Ook chauffeurs moeten met vele ongemakken werken en de interne markt wordt door de verschillende verboden onnodig belemmerd. Ik wil van de Europese Commissie weten of zij van plan is orde te scheppen in de huidige wirwar van rijverboden in Europa.”

Van Dalen pleit ervoor om op Europees niveau één rijverbod af te spreken op één dag van de week, en de lidstaten te verplichten er geen andere rijverboden meer op na te houden. ,,Is de Europese Commissie met mij van mening dat Europese invoering van een werkvrije zondag nuttig en wenselijk is, zodat werknemers die dag kunnen uitrusten, naar de kerk kunnen gaan en tijd met hun familie door kunnen brengen?”

Daarnaast voorkomt de invoering van een Europees zondagsrijverbod zonder andere rijbeperkingen dat chauffeurs nog langer voor een grens stil komen te staan. Van Dalen: ,,Maar dan is het wel belangrijk dat het rijverbod beperkt blijft tot de zondag. Anders gaan landen weer extra dagen aanwijzen waarop niet gereden mag worden en dan zijn we nog niet af van de files voor de grens en van de wirwar aan regels.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari