De Grieken blijven duwen tegen het rotsblok van de schuldenlast

naamloosvrijdag 22 juli 2011 10:23

Allereerst moet worden gezegd: ik vind de uitkomst van de Eurotop beter dan gedacht. Er zit een serieuze aanpak in om de Griekse economie weer vooruit te helpen, en voor de toekomst zijn afspraken gemaakt: dit was eens maar nooit weer. Ik vind dat punten die zonder reserve te waarderen zijn. Dat mag en dat moet ook gezegd worden. Natuurlijk, het blijft de vraag hoe deze woorden in daden worden omgezet -wie herinnert zich niet de wijze waarop Duitsland en Frankrijk in 2004 het Stabiliteits- en GroeiPact aan hun laars lapten- maar de teksten zien er heel behoorlijk uit.

Er blijft 1 grote MAAR: de Griekse schuld vermindert niet, integendeel . En dat terwijl de Griekse economie te klein is om een last van enkele honderden miljarden Euro's te kunnen afbetalen. Ook al verleng je de looptijd van de leningen en breng je de rentevoet terug zoals nu wordt  voorzien. Het is dan ook niet geloofwaardig dat onder andere Minister De Jager blijft  stellen: de Grieken zullen terugbetalen.  De Grieken zullen dat zeker willen, maar  ze kunnen  het niet. Er komt een dag dat Papandreou en de zijnen huilend op de stoep in Brussel zullen staan en zullen roepen: "Het gaat niet, de schuldenlast is te zwaar, help ons!" 
Ik vind dus enerzijds dat de regeringsleiders een pluim verdienen: op papier ziet de verklaring van 21 juli er goed uit. Anderzijds: de Griekse schuldenlast blijft groot, neemt zelfs toe. De Grieken zullen dus als hun voormalige koning van Korinthe, Sisyphus, blijven duwen tegen het rotsblok van de schuldenlast. Die arbeid zal hen, net zoals hun vroegere koning, tevergeefs zijn. Op dit punt struikelen ook de staatshoofden en regeringsleiders.

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari