Internationale navolging Europese Emissie Handelssysteem nodig

Foto Schipholdinsdag 04 oktober 2011 14:04

Het Europese Emissie Handelssysteem (in het Engels afgekort: ETS) is in werking getreden voor Europese luchtvaartmaatschappijen op 1 januari 2011. 85% van de totale beschikbare Europese emissierechten wordt gratis verdeeld onder de luchtvaartmaatschappijen. De overige 15% wordt geveild op een emissiehandelsveiling.

Per 1 januari 2012 geldt het systeem voor alle luchtvaartmaatschappijen die Europese luchthavens aandoen. Vanaf die datum doen ook de luchtvaartmaatschappijen van buiten de EU mee aan het Europese Emissie Handelssysteem. Het systeem is gebaseerd op Europese wetgeving waarover de Raad van Milieuministers en het Europees Parlement in 2008 overeenstemming hebben bereikt. Dat besluit is genomen en staat vast, of staatssecretaris Atsma dat nu leuk vindt of niet.

De ChristenUnie heeft in 2008 het besluit voor invoering van de emissiehandel in de luchtvaart gesteund, net zoals kopstukken van Europese luchtvaartmaatschappijen zoals de hoogste baas van British Airways. Diverse landen buiten de EU, zoals India, Rusland, China en de VS, zijn het niet eens met deze Europese wet. Echter, we moeten de globale opwarming van de aarde ook in de luchtvaart aanpakken. Het is dus belangrijk dat deze Europese wet navolging krijgt in de rest van de wereld. Van Dalen (Vicevoorzitter van de Transportcommissie in het Europees Parlement): ,,Praten over een beter milieu is niet genoeg. Ook de luchtvaart zal mondiaal aan de bak moeten de CO2 uitstoot terug te dringen. Europa heeft het goede voorbeeld gegeven: dat vraagt internationale navolging, geen verzet.”

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari