Europese samenwerking aanpak mensenhandel en prostitutie moet beter

poster mensenhandeldinsdag 18 oktober 2011 10:29

,,We moeten in Europa meer samenwerken om daders van mensenhandel te vervolgen en de slachtoffers te beschermen”. Dat zei Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) op een bijeenkomst in Brussel aan de vooravond van de internationale dag tegen mensenhandel vandaag. ,,Dit is een Europees probleem want door de open grenzen kunnen vrouwen uit Oost-Europa betrekkelijk gemakkelijk naar Nederland gebracht worden. De vrouwen worden vaak gelokt met valse beloftes en komen dan hier terecht in een situatie van uitbuiting.”

,,We moeten de kennis die we in Nederland hebben op het gebied van mensenhandel meer uitwisselen met Oost-Europese landen", aldus Van Dalen. "Politie en justitie werken steeds meer samen in Europa om de daders aan te pakken, maar dat kan nog beter. Vooral door de geldstromen van de mensenhandelaren op te sporen en droog te leggen."

Vorig jaar is de Europese richtlijn ter bestrijding van mensenhandel in werking getreden. Dat is zeker een goede stap vooruit maar de uitvoering van de nieuwe regels kan beter, bijvoorbeeld op het gebied van preventie. ,,Organisaties als het Scharlaken Koord in Amsterdam zouden uitstekend trainingen kunnen geven aan organisaties in onder andere Hongarije om jonge vrouwen alert te maken voor riskante situaties. Maar daarvoor is nu nog onvoldoende geld beschikbaar", aldus Van Dalen.

Op de bijeenkomst maandagavond spraken verschillende organisaties die hulp verlenen aan vrouwen die slachtoffer zijn van mensenhandel. Aan het woord kwamen het Scharlaken Koord, Reaching out Romania en the International Justice Mission. Van Dalen: "Vertegenwoordigers van de organisaties vertelden dat er nog te weinig gedaan wordt aan de opvang van slachtoffers van mensenhandel en prostitutie. In Hongarije bijvoorbeeld is geen enkel opvanghuis voor deze vrouwen. Ik heb toegezegd met mijn Roemeense liberale collega Busoi, met wie ik deze bijeenkomst organiseerde, na te gaan of er Europese fondsen zijn voor omscholing en re-integratie. Vrouwen die uit de prostitutie zijn gekomen moeten een kans krijgen op een nieuwe toekomst."

« Terug

Nieuwsarchief > 2011

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari