ChristenUnie krijgt zetel in raad Bussum

08-03-2006 10:41 08-03-2006 10:41

BUSSUM - Burgemeester Schoenmaker laat de ChristenUnie in Bussum niet lang in spanning. Als hij de uitslagen gaat voorlezen, begint hij bij de nieuwkomer bij de verkiezingen. Dat kan alleen maar de ChristenUnie zijn. ,,De kiesdeler is 620 en de ChristenUnie heeft 669 stemmen gehaald.
,,Ik ben ontzettend blij'', reageert René Wallenburg, nu hij weet dat hij in de raad komt. Zijn gezicht ontspant na het horen van de uitslag. ,,Het is gelukt, ondanks een relatief korte aanloopperiode.''

In de foyer van het gemeentehuis klinkt gejuich en applaus, ook van mensen die niet op de ChristenUnie gestemd hebben. ,,Hij heeft het verdiend'', zegt een vrouw tegen de man naast haar.

Het was een spannende dag voor René Wallenburg. ,,Ik ben wel naar mijn werk geweest, maar ik heb niet veel gedaan. Ik heb zo nu en dan gebeden.'' Ondanks de spanning heeft hij 's nachts wel goed geslapen.

Wallenburgs oudste dochter had gisteren een spannende uitslag te verwerken. Ze zit in groep acht van de basisschool en kreeg de uitslag van de Cito-toets te horen. Ze had een heel hoge score. ,,Ik ben erg blij, voor mezelf en voor haar. Ze vond het echt spannend. Dat gaf gelukkig was afleiding.'' Wallenburg beschouwt haar resultaten als een goed voorteken.

Om iets over half tien neemt iemand van de stemcommissie plaats achter de microfoon in de foyer van het Bussumse gemeentehuis. ,,Daar is de uitslag'', zegt Wallenburg en breekt snel een gesprek af met de echtgenote van een van de CDA-kandidaten. ,,De man achter de microfoon heeft slecht nieuws. De uitslag zou om half tien komen, maar de mensen van de stembureaus zijn laat met het inleveren van hun gegevens. De uitslag wordt pas om kwart over tien verwacht.

De afgelopen weken heeft het Nederlands Dagblad Wallenburg gevolgd bij zijn activiteiten om in de raad te komen. Hij heeft gefolderd, deelgenomen aan debatten. Ook deed hij mee aan een actie waarbij leden van de ChristenUnie de binnenstad van Bussum gingen stofzuigen.

Rond negen uur waren gisteravond al heel wat vertegenwoordigers van de Bussumse politiek in het gemeentehuis aanwezig. Ook journalisten van lokale kranten en radio en tv waren aanwezig. In afwachting van de uitslag waagden ze zich voorzichtig aan een prognose. Journalist Tom Scherder, die afgelopen donderdag het laatste verkiezingsdebat in Bussum leidde, wist het op dat moment al zeker: de ChristenUnie komt in de raad komt, D66 verliest een zetel, de PvdA wint er een, het CDA verliest.

Als de uitslag bekend is, blijkt zijn inschatting voor D66 te kloppen. De PvdA heeft er twee zetels bij, het CDA is er drie kwijtgeraakt.

Bron: Nederlands Dagblad, Peter Sneep

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari