ChristenUnie krijgt proteststemmen in Delfzijl

08-03-2006 10:44 08-03-2006 10:44

DELFZIJL - Op basis van de helft van het aantal getelde stemmen leek de ChristenUnie in Delfzijl op een ruime verdubbeling van het aantal stemmen af te stevenen. ,,Twee zetels, één meer dan we nu hebben, zou op basis van onze achterban gerechtvaardigd zijn. De rest is proteststem. Maar daar zijn we natuurlijk niet vies van.''
Dat zei Gerrit Jan Steenbergen gisteravond in het gemeentehuis van Delfzijl.

De ChristenUnie stond op vier zetels, veel meer dan was verwacht. Maar niet helemaal een donderslag bij heldere hemel. Een opiniepeiling van het Dagblad van het Noorden liet eind februari al zien dat de partij zich in de geplaagde havenstad zou verdubbelen. De verrassingen in Delfzijl lagen echter niet alleen bij de ChristenUnie. De grootste verrassing was dat de PvdA niet verloor, maar twee zetels winst boekte: van 7 naar 9. De partij hield rekening met een groot verlies, zeker sinds de jongste bestuurscrisis die in Delfzijl woedde.

Vakantie
Begin februari ontnamen de drie wethouders van Delfzijl (Marian Scharft-Beerenpoot, PvdA, Harrie Houwerzijl, VVD, en Bert Westerink, CDA) de in 2004 met grote meerderheid gekozen burgemeester Maritje Appel-De Waart, haar portefeuille Personeel & Organisatie. Zij was op dat moment met vakantie in de Verenigde Staten. Vlak daarna ontdeden ze haar ook van de rest van de bevoegdheden. De burgemeester trad na terugkomst af, maar het tumult dat daardoor ontstond was zo groot dat de drie wethouders zelf ook moesten aftreden. Minister Remkes benoemde in allerijl een interim-burgemeester, Cees Waal (PvdA), die tien jaar lang eerste burger van Deventer was.

Eind februari raakte de PvdA in Delfzijl ernstig verdeeld; de fractievoorzitter in de gemeenteraad, Jan Menninga uit Wagenborg, vertelde wethouder Scharft dat zij niet meer werd gesteund door haar partij. Later bleek dat die bewering onjuist was, maar toen was ze al afgetreden. De laatste dagen zette de lokale PvdA haast smekende advertenties om toch vooral op die partij te stemmen, maar dan op de lager geplaatste mensen.

Menninga verkondigde ook gisteravond nog trots dat hij ,,niet op de lijsttrekker, maar op mezelf'' had gestemd. De PvdA mag het voortouw nemen bij de coalitie-onderhandelingen, maar het lijkt uitgesloten dat de ongekroonde koning van Delfzijl (Menninga behield ook na zijn eigen aftreden als wethouder in 1998 een immens netwerk van informele contacten) terugkomt op het pluche.

Blanco stemmen
Naast de winst van de PvdA en de ChristenUnie viel vooral het grote aantal blanco stemmen op; bijna een derde van het totaal. Dat kwam door de actie van Hendrik Jan Polhuijs uit Spijk die het comité Witte Zakdoek had opgezet. Hij adviseerde de inwoners van Delfzijl uit protest een blanco stem af geven om daarmee de kiesdeler omlaag te brengen, maar het opkomstpercentage hoog te houden. Hij boekte daarmee succes. De lokale partijen leden ook in Delfzijl verlies. Gemeentebelangen verdween uit de raad (had twee zetels), de Partij van het Noorden, waarin Delfzijls Belang en GroenLinks waren opgegaan, bracht het slechts tot één zetel. CDA ging van 4 naar 3, de VVD bleef op twee zetels staan. De lijst Stulp deed het wel goed. Edward Stulp haalde twee zetels; hij volgt zijn vader op die als senior graag wethouder van financiën wil worden.

Gerrit Jan Steenbergen wist nog niet wat hij ging doen. Hij heeft een drukke baan en zou best fractievoorzitter van nu de tweede partij van Delfzijl willen blijven. ,,Eerst maar eens zien hoe de onderhandelingen lopen'', zei hij. ,,Delfzijl heeft nu een stabiel bestuur nodig met een college van B en W dat ditmaal wel vier jaar blijft zitten. Dat zou in deze stad uniek zijn.''
Bron: Nederlands Dagblad

« Terug

Nieuwsarchief > 2006

december

november

oktober

september

augustus

juli

juni

mei

april

maart

februari

januari